Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Carcinomul scuamocelular reprezinta o boala canceroasa care implica de cele mai multe ori pielea. Oamenii cu pielea deschisa a culoare tind sa fie predispusi la acest tip de cancer dupa expunerea excesiva si cronica la lumina solara. In mod similar, pisicile cu blana alba sau deschisa la culoare sunt si ele susceptibile la carcinomul scuamocelular. Carcinomul scuamocelular indus de radiatiile solare se instaleaza de obicei in zonele cele mai putin acoperite de par ale corpului, care sunt expuse cronic la soare. Zona cea mai frecvent afectata la pisici este reprezentata de varful urechilor. 

Care sunt simptomele carcinomului scuamocelular?

Aceasta boala apare la pisicile mai in varsta si se poate manifesta initial in timpul verii, atunci cand  gradul de expunere la lumina solara este maxim. 

Simptomele pot include:

  • Inrosirea varfului urechii (va fi probabil primul simptom)
  • O usoara depilare locala insotita de exfolierea pielii de pe varful urechii
  • Scuame si piele inflamata, ca in cazul psoriazisului

Ce teste sunt necesare?

Daca afectiunea este depistata din timp, aceste simptome pot indica o forma pre-canceroasa ce poarta denumirea de dermatita actinica. Este necesara o biopsie din portiunea respectiva de piele pentru a diferentia dermatita actinica pre-canceroasa de carcinomul scuamocelular. Se recomanda realizarea biopsiei cat mai rapid cu putinta, deoarece semnele clinice ale carcinomului scuamocelular sunt subtile si similare acestei forme de dermatita. Poate fi afectata o singura ureche sau ambele in acelasi timp. Daca este afectata doar o ureche, cealalta trebuie monitorizata indeaproape deoarece poate manifesta si aceasta boala in viitor.

Ce tratament este necesar?

  • Tratamentul precoce si eficient al leziunilor pre-canceroase pot preveni instalarea carcinomului scuamocelular. Tratamentul impotriva dermatitei actinice include:
  • Limitarea expunerii la soare, mai ales in perioada cu activitate solara maxima a zilei
  • Creme de protectie solara rezistente la apa, cu factor de protectie (SPF) de 15 sau mai mare, ce trebuie aplicate pe varful urechilor de doua ori pe zi
  • Aplicarea de tratament topic cu steroizi
  • Posibil tratament oral cu steroizi sau antiinflamatoare

Etretinatul este un medicament ce poate fi folosit, de asemenea, pentru ameliorarea simptomelor. Efectul etretinatului este acela ca scade gradul de inflamatie si de descuamare a pielii, normalizand si metabolismul celulelor pielii.  Tratamentul medical nu este eficient in cazul leziunilor care evolueaza pana la carcinom scuamocelular, ceea ce subliniaza importanta unui diagnostic precoce al leziunilor suspecte.

Excizia chirurgicala a carcinomului scuamocelular de pe varful urechii (otectomie partiala) este mai eficienta atunci cand este realizata cat mai rapid dupa stabilirea diagnosticului. Prin interventia rapida se diminueaza suprafata urechii care trebuie inlaturata, deoarece leziunea este mai mica. Inlaturarea chirurgicala precoce scade si sansele de raspandire a celulelor canceroase catre limfonodurile aferente urechii.

Pentru inlaturarea cancerului pot fi eficiente mai multe metode:

Criochirurgia, asemeni procesului de degerare datorata frigului, ingheata varful urechii. Țesutul inghetat moare, fiind astfel inlaturat. Desi aceasta metoda poate fi eficienta, zona exacta de aplicare a tratamentului de criogenare este uneori dificil de controlat. Criogenarea incompleta a zonei poate duce la recidiva cancerului, iar criogenarea excesiva poate cauza un aspect inestetic al zonei afectate, ce se poate asocia cu deformare si cicatrizare excesiva a tesutului auricular ramas.

Chirurgia cu laser este disponibila si in domeniul veterinar, insa echipamentul necesar este costisitor si poate fi fezabil numai pentru clinicile mari, specializate. Chirurgia cu laser asigura inlaturarea cu precizie a cancerului, cu efecte secundare minime.

Pot fi folosite si metodele chirurgicale traditionale. Procedura este similara interventiei de cupare a urechilor la caini, in cazul careia o parte a urechii este inlaturata prin sectionare cu foarfeca, iar marginile sunt apoi suturate. La pisicile cu carcinom scuamocelular la nivelul varfului urechii, medicul veterinar ce ingrijeste animalul va inlatura portiunea canceroasa si aproximativ 0,6 cm din suprafata aparent normala a varfului urechii. Suprafata mica de ureche cu aspect normal se inlatura pentru a asigura eliminarea completa a tesutului canceros.

Daca biopsia arata faptul ca tesutul canceros nu a fost inlaturat complet, mai trebuie realizata inca cel putin o interventie chirurgicala. Inlaturarea incompleta a celulelor tesutului canceros de la prima interventie chirurgicala nu este datorata medicului veterinar. Este necesara evaluarea microscopica a tesutului dupa o procesare prealabila speciala, pentru a stabili daca celulele canceroase sunt prezente la nivelul acestuia. Cu ochiul liber nu se poate stabili asa ceva.

Pisicile tolereaza bine interventia chirurgicala, iar vindecarea ar trebui sa aiba loc fara complicatii. Plaga chirurgicala vindecata va prezenta mai mult par decat varful urechii, ceea ce va facilita prevenirea recidivei. Masurile preventive trebuie aplicate in continuare chiar si dupa o interventie chirurgicala de succes.

SUMAR

Pe scurt, prevenirea dermatitei actinice pre-canceroase se recomanda in urmatoarele cazuri:

  • Limitarea activitatii in aer liber a pisicilor cu blana alba sau deschisa la culoare la perioadele din zi in care activitatea solara este mai scazuta.
  • Aplicarea de creme de protectie solara pe varful urechilor pisicilor predispuse care stau pe afara in timpul perioadelor de activitate solara intensa.
  • Daca pisica dvs. este diagnosticata cu dermatita actinica, aceasta trebuie tratata agresiv in speranta prevenirii cancerului. Evolutia dermatitei actinice catre carcinom scuamocelular necesita inlaturarea pe cale chirurgicala a tesutului canceros. Datorita posibilitatilor financiare si a disponibilitatii acestei proceduri, majoritatea pisicilor cu aceasta forma de cancer beneficiaza de tratament ce consta in metode chirurgicale traditionale.
  • Aspectul urechii pisicii dupa interventia chirurgicala depinde de gradul de extindere a bolii. Urechea poate deveni pur si simplu rotunjita la varf sau poate necesita amputare completa. Chiar daca este excizata intreaga ureche, pisica tot va ramane simpatica si iubita, deoarece va semana foarte mult cu cunoscutul personaj de film ”E.T”. Oricare dintre rezultate este mai bun decat raspandirea necontrolata a celulelor canceroase catre structurile mai profunde ale capului.