- Detalii
- Bolile la pisici
Boala paradontala la animalele de companie
In general uitam ca animalele sunt predispuse la aceleasi boli ca si noi si in unele cazuri, chiar mai grave. Aceeasi situatie este si in cazul afectiunilor paradontale. De fapt, paradontita este cea mai intalnita afectiune a animalelor adulte, dar poate fi prevenita.
Ce este boala paradontala?
Boala paradontala nu este diferita la animale fata de om. Reprezinta distrugerea osului, a tesutului si a structurii care ttine dintele in alveola. Este cauzata de infectia bacteriana care patrunde subgingival. Evolueaza cu distrugerea osului de jur imprejurul radacinii dintelui provocand mobilitatea acestuia si dureri dentare.
Cainii si pisicile cu afectiuni avansate periodontale in general necesita operatii pt extractia mai multor dinti.
De unde stiu daca animalul meu are boala paradontala?
Adevarul este ca nu stiti. Din nefericire, cu timpul apar indicatori precum respiratia urat mirositoare sau pierderea dintilor(fiind semne avansate de boala). Singura modalitate de a preveni si a diagnostica boala in stadiul incipient este consultul stomatologic regulat, detartrajul sub anestezie, unde medicul poate evalua si curata cavitatea bucala. Radiografia dentara este obligatorie deoarece identifica pierderile osoase, buzunarele periodontale si alte boli care implica radacina dintilor si tesutul inconjurator.
Detartrajul fara anestezie poate preveni boala periodentala?
NU. Detratrajul fara anestezie nu aduce beneficii sanatatii cavitatii bucale animalului dumneavoastra. Scalarea dintiilor face doar sa para mai albi, in aparenta. Aceasta procedura nu elimina bacteriile de sub gingie si de suprafata dintelui, permitand placii bacteriene sa se ataseze mult mai rapid de suprafata dintilor.
Detratrajul fara anestezie este periculos deoarece va da o falsa senzatie de curatire a cavitatii bucale, lasand boala paradontala nedetectata si netratata.
Cum pot sa previn boala paradontala?
Sunt doua componente importante in prevenirea bolii paradontale a animalului dumneavoastra:
- Periajul dentar, efectuat zilnic acasa
- Detartrajul profilactic anual, efectuat de catre medicul veterinar.
Periajul dentar ramane cheia preventiei placii bacteriene si a tartrului, incetineste avansarea bolii paradontale. In ajutor vin dietele, betisoarele de mestecat, aditivii (care se pun in apa de baut), consilierea veterinara cu privire la sanatatea cavitatii bucale.
Detratrajul anual este important pentru intretinerea starii de sanatate a animalului. Procedurile stomatologice sub anestezie permit medicului veterinar sa vada si sa examineze fiecare dinte, sa efectueze proba periodentala de jurul fiecaruia, in plus radiografia evalueaza structura dintilor.
Cand faceti regulat evaluarea cavitatii bucale impreuna cu curatarea cavitatii bucale, inceperea bolii periodontale poate fi sesizata fara ca aceasta sa faca daune.
Animalul dumneavoastra de companie va va multumi ca are dinti sanatosi!
- Detalii
- Dr Raluca Zvorasteanu