Luni, Aprilie 29, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Debutul bolii Addison este de obicei rezultatul unor procese distructive care afecteaza ambele glandele suprarenale si a celulelor care produc cei doi hormoni. Cauza cea mai frecventa a bolii Addison este distrugerea celor doua glande suprarenale de propriul sistem imunitar al indivizilor. 

 

Ce este boala Addison?

Boala Addison este o tulburare hormonala numita dupa Thomas Addison, un om de stiinta britanic, care este creditat ca fiind prima persoana care a demonstrat ca glandele suprarenale sunt necesare pentru viata. Cainii, pisicile, oamenii si alte specii au o pereche de glande mici situate in abdomen, cate una langa fiecare rinichi. Aceste mici glande sunt, prin urmare, numite glandele suprarenale, din cauza pozitiei lor. Ele au fost numite astfel deoarece au fost recunoscute de catre anatomisti ca organe separate cu mult inainte ca functia lor vitala sa fi fost inteleasa.

Glandele produc doua substante care sunt critice pentru viata:

  • 1. Glucocorticoizii
  • 2. Mineralocorticoizi

Aceste substante sunt deversate in fluxul sanguin dupa ce au fost sintetizate de catre glande si apoi circula pe tot corpul. Ca atare, ele sunt clasificate ca fiind hormoni. Ambii hormoni au un efect asupra functiei celulelor peste tot in corp. Celulele corpului sufera in cazul in care exista prea mult sau prea putin din fiecare sau din ambii hormoni.

Glucocorticoizii sunt cortizon natural. Cortizonul este o necesitate esentiala pentru viata si este o substanta importanta, asigurand ca indivizii “se simt bine”. Glucocorticoizii au mai multe functii, inclusiv efecte asupra apetitului si a functiei sistemului imunitar. Medicii folosesc atat corticoizi naturali cat si sintetici. Cortizonul poate fi benefic ca tratament medical pentru probleme relativ minore dar si pentru tulburarile medicale care pun viata in pericol (unele tipuri de cancer, de exemplu). In cazul in care o persoana cronica are prea mult sau prea putin cortizon in organism pot apare probleme medicale grave. Prea putin cortizon este unul dintre cele doua elemente care produc boala Addison.

Mineralocorticoizi sunt o alta substanta vitala produsa de glandele suprarenale normale.

Mineralocorticoizi controleaza doua dintre cele mai importante concentratii critice - controlul nivelului de sodiu si de potasiu. Ca si in cazul glucocorticoizilor, prea multi mineralocorticoizi in sistem au ca rezultat probleme medicale serioase. Concentratia prea mica de mineralocorticoizi duce la aparitia unei situatii ce poate pune viata in pericol. Boala Addison apare atunci cand concentratia in organism de glucocorticoizi si mineralocorticoizi este prea mica.

Care sunt cauzele boalii Addison?

Debutul bolii Addison este de obicei rezultatul unor procese distructive care afecteaza ambele glandele suprarenale si a celulelor care produc cei doi hormoni. Cauza cea mai frecventa a bolii Addison este distrugerea celor doua glande suprarenale de propriul sistem imunitar al indivizilor. Sistemul imun functioneaza in primul rand prin cautarea si identificarea de “obiecte” straine in tot organismul. Sistemul imun face diferentierea intre ce este “self” si “nonself” - adica ce este produs si propriu organismului si ce este strain de acesta. Sistemul este setat in mod automat sa identifice nonself-ul (ce nu este propriu organismului) si sa distruga tot ce inseamna ceea ce ar insemna acel lucru strain (ex bacterii, virusuri, celule, etc). Din motive care nu sunt bine intelese, sistemul imunitar vede din cand in cand “parti” ale corpului care de altfel sunt normale ca ar fi "straine” si isi propune sa omoare aceste tesuturi. In acest caz, putin frecvent, sistemul imunitar vede glandele suprarenale ca fiind straine si ucide celule acestora.

In alte situatii unele cauze ale bolii Addison pot fi si anumite tipuri de cancer sau infectii care pot invada si ucide glandele suprarenale.

Care sunt simptomele bolii Addison?

Boala Addison este relativ putin frecventa la caini. Boala este mai frecventa la cainii tineri, la femele de varsta mijlocie. Simptomul a fost totusi diagnosticat de-a lungul timpului la caini de toate varstele, indiferent de sex, atat la animale necastrate cat si la cele castrate.

Cateva rase de caini par predispuse la boala Addison cum ar fi:

  • Portuguese water dog
  • Standard poodle
  • Bearded collie

Boala Addison, cu toate acestea, poate afecta orice rasa de caini precum si rase mixte.

In general, simptomele bolii Addison par sa apara repede, de obicei in doar cateva zile. Se poate dezvolta in forme cronice, rar intalnite, simptome care apar dupa saptamani sau luni. Majoritatea proprietarilor remarca faptul ca animalul lor dezvolta mai multe probleme in aproximativ acelasi timp.

Fara nici o ordine speciala, aceste probleme pot include:

  • Pierderea poftei de mancare
  • Letargie extrema
  • Varsaturi
  • Diaree
  • Pierderea in greutate
  • Slabiciune musculara

Mai putin frecvente sunt slabiciunea si pierderea poftei de mancare, care pare sa revina de cateva ori repetat inainte de aparitia simptomelor propruzise si apoi sa persiste. S-au observat la unii caini ca incep sa tremure, sau se agita in cazul in care mediul este putin rece. Unii caini sufera brusc un colaps si par sa dezvolte rapid un simptom asemanator socului.

Ce teste sunt necesare?

Voma, diaree, pierderea poftei de mancare si pierderea in greutate sunt simptome nespecifice. Acestea pot fi simptome ale unui organism la care stomacul, intestinele, inima, ficatul, rinichi functioneaza aparent normal. Alte boli pot provoca, de asemenea aceste tipuri de simptome. Pentru a complica si mai mult aceasta problema, boli ale altor sisteme sau organe sunt mult mai frecvente decat boala Addison si pot avea manifestari similare.

Prin urmare, medicul veterinar poate sau nu poate suspecta boala Addison dupa ce vorbeste cu proprietarul si dupa completarea unui examen fizic amanuntit. Este foarte probabil ca medicul veterinar sa banuie ca animalul este bolnav si va recomanda o serie de teste care vor evalua mai multe sistemele si organe simultan.

Una dintre cele mai frecvente anomalii, semnul distinctiv observat la cainii cu boala Addison este o crestere a concentratiilor sanguine de potasiu si scaderi in concentratii sanguine a sodiului.

Cu toate acestea, astfel de modificari sunt, de asemenea nespecifice. Din moment ce medicul veterinar suspecteaza boala Addison trebuie sa va pregatiti pentru o boala cronica de lunga durata, care necesita terapie de-a lungul intregii vieti. Exista un test specific care este recomandat pentru identificarea bolii Addison. Acest test, numit testul de stimulare cu ACTH, este important pentru diagnosticarea bolii Addison la oameni, caini, si pisici. Daca rezultatul este tipic pentru boala Addison, animalele de companie vor avea nevoie de tratament pe toata durata vietii pentru a supravietui.

Ce tratament este necesar?

Tratamentul pe termen lung al bolii Addison nu este extrem de dificil precum modul in care s-a stabilit diagnosticul bolii. In plus, tratamentul pe termen lung nu este la fel ca si terapia intensiva initiala din spital care a salvat viata cainelui dumneavoastra daca manifestarile au fost violente. Odata ce cainele este stabilizat si gata de a fi trimis acasa,  rolul dumneavoastra va fi mult mai usor. Exista atat glucocorticoizi cat si mineralocorticoizi sub forma de medicamente de inlocuire a hormonilor naturali. Glucocorticoizii utilizati in tratamentul bolii Addison nu sunt speciali in nici un fel. Mai degraba, acestea sunt aceleasi medicamente utilizate pentru o varietate de boli, atat in medicina umana, cat si veterinara. Aspectul unic in ceea ce priveste terapia de inlocuire a glucocorticoizi pentru boala Addison este faptul ca animalele de companie afectate necesita doze relativ mici in comparatie cu dozele utilizate pentru animale de companie cu boala mediata imun, cancer sau alte afectiuni cronice.

Exista doi mineralocorticoizi diferiti ce sunt disponibili. Ambele medicamente sunt specifice pacientiilor cu boala Addison. In forma de pastile sunt frecvent utilizate de persoanele, oamenii cu aceasta boala si sunt eficiente in doze mici. Cainii  par relativ rezistenti la pastilele, si de aceea, sunt necesare doze relativ mari la administrarea orala. Acest lucru, la randul sau, duce la o scumpire a tratamentului cronic. Exista si medicamente injectabile administrate o data la fiecare 25 de zile, facute special pentru caini si pisici. Unii caini necesita administrarea o data la fiecare 21 de zile, iar altii pot avea recomandata cate o injectie in fiecare luna.  Proprietarii pot administra, de obicei, aceste preparate injectabile fara o pregatire medicala. Este necesar in schimb o evaluare atenta care poate dura de la 2 la 6 luni pentru a stabili o doza corecta. Odata ce doza este stabilita pentru animalele de companie, acesta va ramane relativ constanta.

Concluzie

Boala Addison este un sindrom putin frecvent. Cainii diagnosticati corect si tratate corespunzator vor supravietui mult timp fiind sanatosi si fericiti. Desi sunt asociate unele cheltuieli semnificative cu ingrijirea pe termen lung a animalelor de companie afectate, tratamentul lor este aproape intotdeauna plin de succes.