Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Daca pisica dvs. prezinta probleme la urinare (vedeti lista de mai jos), nu ezitati sa o duceti la veterinar.

De ce apar blocajele uretrale?

Desi atat masculii, cat si femelele, pot dezvolta obstructii uretrale, uretra este mai ingusta la motani deoarece trebuie sa treaca prin interiorul penisului, iar aceasta particularitate face ca masculii sa fie mai predispusi la blocaje urinare. Indiferent de sexul animalului, semnele blocajului urinar sunt aceleasi atat la masculi, cat si la femele.

 Materialul ce blocheaza uretra poate contine mai multe elemente, printre care:

  • calculi urinari de mici dimensiuni
  • mucus 
  • celule inflamatoare 
  • cristale urinare 
  • cheaguri de sange  
  • bacterii (de obicei un conglomerat de bacterii combinate cu celule inflamatoare si proteine)

 

Semnele blocajului urinar

Pisicile cu blocaj partial sau total manifesta adesea unele sau doar o parte din urmatoarele simptome:

  • Incercari repetate de a urina in interiorul sau in afara litierei. Acestea sunt adesea confundate cu constipatia si cu incercarile de defecare. 
  • Eliminarea doar a unor stropi mici de urina sau lipsa completa a urinarii.
  • Vociferarile sau mieunatul puternic in preajma litierei sau in general. 
  • Lingerea zonei genitale sau a bazei cozii.
  • Tendinta la ascundere/letargie. 
  • Voma si/sau refuzul de a se hrani.
  • Evitarea atingerilor, mai ales in zona abdomenului.

Pisicile pot experimenta blocaj urinar partial sau complet, iar semnele clinice ale acestuia pot varia mult. In cazul unui blocaj partial, o pisica afectata poate experimenta disconfort sau durere si poate petrece foarte mult timp intrand sau iesind in repetate randuri din litiera.  Proprietarul poate observa scaparile de urina prin casa sau poate gasi mici pete de urina (uneori cu sange) in litiera sau in locuri neobisnuite.

Pe masura ce blocajul devine complet iar pisica devine complet incapabila sa mai elimine urina, semnele clinice devin tot mai intense, iar pisica poate experimenta complicatii care ii pun viata in pericol. Se intampla des ca o pisica cu blocaj urinar sa vomite, sa isi piarda apetitul si sa devina foarte letargica. Daca nu este tratat, blocajul urinar poate duce la insuficienta renala si chiar moarte dupa 24-48 ore. Daca pisica dvs. manifesta vreun semn clinic descris mai sus, duceti-o imediat la medicul ei veterinar sau la cea mai apropiata clinica specializata in urgente.

La ce va puteti astepta in timpul vizitei la veterinar

Atunci cand apasa usor pe abdomenul pisicii, veterinarul poate identifica o vezica urinara marita in volum, dureroasa si cu o consistenta mai ferma, din care urina nu poate fi expulzata manual. Dupa identificarea blocajului urinar, va fi necesar un tratament de urgenta si de stabilizare a animalului. Testele de sange si de urina vor fi in general recomandate pentru a facilita identificarea oricarei alte afectiuni coexistente, precum si a eventualelor complicatii asociate cu blocajul.  Radiografiile sau ecografia abdominala pot fi recomandate pentru identificarea calculilor urinari sau a altor afectiuni existente.

Cel mai important aspect este acela ca unei pisici afectate ii trebuie indepartat blocajul, de regula sub anestezie generala sau sedare profunda.  Un cateter urinar va fi introdus in uretra pentru a facilita eliminarea obstructiei si restabilirea fluxului normal de urina. Cateterul urinar poate fi lasat in uretra pe parcursul a cateva zile, in functie de severitatea obstructiei si a complicatiilor asociate acesteia. In acest timp i se pot administra mai multe tratamente de sustinere, inclusiv perfuzii, analgezice si uneori antibiotice sau alte medicamente, care sa ajute la relaxarea uretrei, pentru incurajarea formarii fluxului de urina. Nu la toate pisicile afectate se reuseste deblocarea uretrei cu un cateter urinar, iar unele pot necesita interventie chirurgicala, dar din fericire aceste situatii sunt rare.

La ce va puteti astepta atunci cand ajungeti acasa?

Primele cateva zile dupa intoarcerea pisicii acasa pot fi un factor de stres, deoarece inca mai puteti observa la animal incercari mai putin reusite de a urina si urina de culoare anormala. La unele pisici blocajul uretral poate recidiva intre timp, deci este necesara o monitorizare atenta, iar orice anomalii observate trebuie raportate imediat medicului veterinar.  In aceasta perioada se programeaza de regula vizite frecvente de control.

Deblocarea uretrei unei pisici afectate si perioada critica prin care trece aceasta la inceput reprezinta doar inceputul gestionarii acestei probleme. Din nefericire, se intampla frecvent ca obstructiile uretrale sa recidiveze dupa cateva zile, saptamani, luni sau chiar si dupa mai multi ani. Dupa un blocaj urinar, pot fi necesare modificari ale stilului de viata al pisicii pentru a se preveni recidiva acestei afectiuni ce ii ameninta viata. Mai multi factori au potentialul de a contribui la aparitia unui blocaj uretral, inclusiv stresul domestic, aportul insuficient de apa sau accesul limitat la aceasta.

Medicul veterinar va va recomanda urmatoarele etape pentru prevenirea viitoarelor recidive: 

 

  • Cresteti cantitatea de apa bauta de pisica. Aceasta strategie „simpla” este strans corelata cu o rata scazuta a recidivelor blocajului urinar. Vorbiti cu medicul veterinar despre mijloacele creative la care ati putea recurge pentru a va face pisica sa bea mai multa apa.
  • Tineti cont de hrana si de regimul alimentar al pisicii. Medicul veterinar ii poate recomanda o modificare a regimului alimentar sau o dieta medicala; probabil una care poate ajuta la dizolvarea anumitor tipuri de cristale sau calculi urinari.
  • Imbogatiti mediul de viata al pisicii. Asigurati-va ca animalul se simte in siguranta si ca este suficient de stimulat mental, deoarece acest aspect este important pentru diminuarea sau eliminarea stresului domestic. Aceasta imbogatire a mediului include adesea o gestionare adecvata a litierei, precum si accesul la elementele ce implica catarare, la pervazuri pe care pisica se poate relaxa sau de pe care poate privi in afara, precum si la sisaluri. Feromonii faciali sintetici pentru feline pot ajuta la ameliorarea stresului si anxietatii in cazul unor pisici.

Prognosticul afectiunii pentru majoritatea pisicilor afectate de blocajul urinar este mai favorabil in prezent decat era in trecut. Dar acest prognostic depinde de cat de devreme este depistat blocajul si de cat de bine raspunde pisica la tratament. Nu ezitati daca vedeti ca pisica dvs. prezinta probleme urinare; cateva ore pot face diferenta dintre viata sau moarte!