Duminică, Mai 12, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Daca in ultima vreme, cainele sau pisica dvoastra se scarpina foarte des, va puteti intreba daca el/ea sufera de alergii. Scarpinatul in exces nu este singurul semn al unei afectiuni alergice, dar este cel mai frecvent. Scarpinatul in exces poate fi un simptom asociat si altor probleme medicale, de aceea este bine sa lasi diagnosticul pe seama medicului veterinar. Exista insa semne si simptome pe care animalul dvs de companie le poate avea care pot indica ca sufera de una din cele patru tipuri de alergii: 

  • alergii la purici
  • alergii la produse alimentare
  • alergie de contact
  • alergie de mediu. 

Alergia cauzata de purici

Dermatita cauzata de intepaturile puricilor la caini si pisici este cea mai frecevanta alergie la animalele de companie. Aceasta afectiune este o hipersensibilitate la proteinele sau antigenele din saliva puricilor. Cand puricii inteapa o pisica sau un caine, o cantitate mica din saliva acestia este eliberat in pielea animalului de companie. 

Semnele si simptomele dermatitei alergice la intepatura de purici

Cainii si pisicile care nu sunt alergici la intepatura de purici se confrunta cu o mica iritare in locul intepaturii, cei care sunt alergici sufera insa mancarimi si iritatii intense - uneori cu scapinat intens zile intregi. Locul intepaturii poate deveni rosu, inflamat iar animalul isi poate chiar pierde blana. Animalul dvs de companie este posibil sa se linga, sa se muste in locul intepaturii sau sa se scarpine excesiv. Prezenta puricilor sau a oualor de purici alaturi de aceste simptome, face ca acest diagnostic sa fie foarte probabil. 

Alergiile alimentare la caini si pisici

Alergiile alimentare sunt cauzate de hipersensibilitatea sistemului imunitar la o proteina din alimente. Se pot manifesta fie ca probleme dermatologice, fie ca probleme gastro-intestinale. Nu sunt aceleasi cu intolerantele alimentare, care au ca rezultat doar simptome/probleme gastro-intestinale. Acest tip de alergie reprezinta doar aproximativ 10% din alergiile la animalele de companie. Carnea de vita, lactatele, graul, oul, puiul, mielul si soiul sunt cei mai frecventi alergeni alimentari la caini, in aceasta ordine, alti vinovati de aceste alergii, sunt laptele si pestele. 

Semnele si simptomele alergiilor alimentare la animalele de companie

Hipersensibilitatea la un aliment se poate dezvolta la orice varsta, chiar si la ceva ce pisica ta sau cainele a mancat vreme de ani buni. Semnele si simptomele tipice ale unei alergii alimentare includ erupti cutanate, urticarie si mancarime in special pe fata, membre, parti ale corpului si in zona anala. Diareea, varsaturile si alte stressuri gastro-intestinale pot sa apara si ele. 

Alergiile de mediu la pisici si la caini

Alergiile de mediu se mai numesc si alergii sezoniere, alergii aeriene, alergii inhalante, atopie si dermatita atopica. Expunerea la alergen apare prin inhalare. Iritantii comuni includ: acarienii de praf, mucegaiul, mucegaiurile si polenul din iarba, copaci si buruieni. Polenul provoaca alergii sezoniere, in timp ce alti alergeni de mediu sunt problematici pe tot parcursul anului. 

Semnele si simptomele alergiilor de mediu la animalele de companie

In timp ce oamenii asociaza alergiile de mediu si pe cele sezoniere cu febra fanului, animalele de companie sunt mai predispuse sa dezvolte mancarime severa pe intregul corp ca simptom principal. Scarpinatul excesiv, linsul si muscaturile pot cauza pierderi de par, rani si infectii. Urechile inflamate si infectiile urechilor au loc de asemenea in atopie, mai ales la caini. Simptomele de febra fanului sunt de asemenea prezente, cum ar fi ochii umflati sau umezi, nasul infudat sau nasul care curge, stranutul sau tusea. 

Dermatita de contact la caini si pisici

Dermatita de contact este cel mai rar tip de alergie la animalele de companie. Produsele chimice care intra in contact cu cainele sau pisica dvs sunt alergenii in aceste cazuri. Declansatoarele comune sunt: substantele care se gasesc in sau pe detergenti, sapunuri, sampoane, covoare, fibre sintettice, lana, piele, vopsea, petrolatum, cauciuc, pastic sau insecticide. 

Semnele si simptomele dermatitei de contact

Principalul simptom al alergiilor de contact la animalele de companie este mancarimea. Roseata si iritarea sunt posibile in locul si in jurul locului de contact cu alergenul. Se pot intalni de asemenea complicatii, cum ar fi: caderea blanitei, rani, lingerea excesiva a locului si tenperatura crescuta a locului de contact. 

Diagnosticarea alergiilor la pisici si la caini

Semenele clinice observate de medicul veterinar ofera indicii importante cu privire la care din cele patru tipuri de alergie este cea de care sufera animalul dvs de companie. Informatiile pe care dvoastra le aveti sunt de asemenea extrem de importante. Exista teste de piele sau de sange care masoara raspunsul imun al organismului la alergenii suspectati care pot confirma diagnosticul de alregii de mediu. Testele de piele si de sange ajuta mult la punerea unui diagnostic, insa, potrivit specialistilor, alergiile alimentare sunt cel mai bine diagnosticate cu un proces de dieta de eliminare. Medicul veterinar va va sfatui sa va hraniti animalul de companie cu o dieta hipoalergenica, de obicei, vreme de doua sau trei luni. Apoi, alimentele suspecte sunt reintroduse treptat. Este necesara o monitorizare atenta a animalului de companie, pentru a urmari revenirea simptomelor alergice. 

Tratarea alergiilor la animalele de companie

Prevenirea expunerii la alergeni este esentiala pentru gestionarea alergiilor cainilor sau pisicilor. Antihistaminicele prescrise sau corticosteroizii ajuta la controlul simptomelor, in timp ce sampoanele formulate special sau alte terapii topice reduc mancarimea si muscaturile excesive ale locului. Injectiile cu alergeni, care au ca scop desensibilizarea animalului tau la un alergen, cu expunerea repetata la cantitati infime prin injectie, reduc sau uneori chiar elimina alergii de mediu, in timp.