Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Anemia infectioasa se poate transmite oricarei pisici prin intermediul puricilor si capuselor care s-au hranit in prealabil pe un animal infectat, insa pisicile cu sistem imunitar slabit sunt supuse unui risc mai mare.

Ce este anemia infectioasa?

 Aceasta afectiune grava trebuie tratata cu medicamente, deci daca observati semnele clinice ale anemiei infectioase, duceti-va pisica la veterinar cat mai urgent. Anemia reprezinta termenul medical folosit pentru descrierea situatiei in care exista un numar mic de hematii in sange. Exista cateva tipuri de anemie care va pot afecta pisica, inclusiv anemia infectioasa, care este cauzata de bacterii ce distrug celulele rosii ale animalului. Unele pisici pot manifesta foarte putine simptome, in timp ce altele pot suferi de anemie mai severa, cu simptome usor de observat.

Simptomele anemiei infectioase a pisicilor

Unul dintre primele simptome pe care proprietarii de pisici le observa mai intai este febra, care tinde sa se instaleze in stadiile incipiente ale anemiei infectioase. Pe langa febra, o parte dintre celelalte simptome pe care pisica le poate manifesta includ:

  • pierderea apetitului,
  • slabiciune generala,
  • letargie,
  • mucoase palide,
  • depresie,
  • ritm cardiac crescut si
  • frecventa respiratorie crescuta.

Cauzele anemiei infectioase a pisicilor

Anemia infectioasa este cauzata de un anumit tip de bacterii, cunoscute sub numele de Mycoplasma. Exista trei tipuri diferite de mycoplasme care pot afecta pisica si pot produce anemie, si anume: Mycoplasma haemofelis, Mycoplasma haemominutum si Mycoplasma turicensis. Puricii si capusele pot transmite pisicilor aceste bacterii dupa ce s-au hranit in prealabil pe corpul unor animale infectate. Aceste bacterii ajung de obicei pe suprafata celulelor rosii din sange, dar atasarea efectiva a lor la celule determina tulburari ireversibile, iar celulele respective ajung astfel sa fie distruse.  Atunci cand mycoplasmele distrug un numar mare de celule rosii, ele cauzeaza anemie. 

Diagnosticul anemiei infectioase a pisicilor

Anemia nu este usor de diagnosticat de catre veterinari, deoarece mai multe afectiuni pot cauza aceleasi simptome. Totusi, tot mai trebuie sa oferiti medicului veterinar un istoric medical complet al animalului si informatii legate de simptomele pe care le-ati observat si de momentul aparitiei acestora.  Veterinarul va trebui sa efectueze un examen clinic al pisicii pentru a intelege cauza care sta la baza simptomelor. Mai intai, medicul va efectua un profil biochimic al sangelui, o hemoleucograma completa si teste de urinanaliza, pentru a obtine o mai buna imagine de ansamblu a starii de sanatate a animalului. Va fi efectuat si un test PCR, prin care se va identifica prezenta mycoplasmelor in sange.   Pot fi realizate si frotiuri din sange pentru a permite veterinarului sa priveasca si la microscop o proba, insa aceste teste nu sunt la fel de exacte ca o reacţie de polimerizare in lanţ. Dupa ce veterinarul depisteaza bacteria in sangele pisicii, acesta va stabili un diagnostic oficial de anemie infectioasa. 

Tratamentul anemiei infectioase a pisicilor

Anemia infectioasa va trebui tratata cu antibiotice pentru a elimina mycoplasmele din sangele animalului. Cel mai eficient antibiotic este reprezentat de doxiciclina, insa tetraciclina si oxitetraciclina sunt, de asemenea, eficiente. Antibioticele sunt de obicei administrate pe o perioada de trei saptamani, dupa care pisica va trebui testata din nou, pentru a asigura lipsa completa a acestor bacterii din sange. Deoarece corpul pisicii dvs. poate distruge in mod accidental hematiile infectate, in incercarea de a combate bacteriile, veterinarul poate prescrie animalului si corticosteroizi, care vor impiedica organismul sa continue cu distrugerea acestor celule. Unii medici veterinari prefera sa trateze anemia infectioasa doar cu antibiotice pentru inceput. Este posibil sa va recomande sa duceti din nou pisica la clinica dupa cateva zile, pentru a-i fi reevaluata starea de sanatate. Daca in acest rastimp nu apar imbunatatiri clinice, pot fi prescrisi apoi si corticosteroizi. Pisicile care pierd foarte mult in greutate datorita anemiei au nevoie de tratament de sustinere pentru a-si redobandi vitalitatea pe parcursul recuperarii. Unele pisici este posibil sa necesite si hidratare pe cale intravenoasa, pentru combaterea deshidratarii. Daca pisica prezinta o evolutie grava a anemiei infectioase, aceasta ar putea avea nevoie de o transfuzie de sange pentru a se recupera. Totusi, acest lucru se intampla rar si de obicei transfuzia poate fi evitata.

Vindecarea de anemie infectioasa a pisicilor

Va trebui sa urmati cu atentie instructiunile oferite de veterinar, legate de modul si de momentul administrarii antibioticelor si corticosteroizilor la pisica. Este foarte important sa nu omiteti nicio doza, altfel infectia poate sa nu raspunda la tratament. Antibioticele sunt de obicei eficiente in reducerea simptomelor anemiei infectioase, insa acest lucru nu inseamna ca bacteriile patogene vor fi complet eliminate din corpul pisicii. Pisica dvs. poate ramane purtatoare a infectiei timp de mai multi ani de la tratament, iar anemia poate recidiva atunci cand animalul este supus unei boli sau unei perioade de stres. Este important sa va urmariti cu atentie pisica, pentru a depista semnele unei recidive. Daca observati vreunul dintre simptomele specifice, nu ezitati sa va duceti animalul la veterinar pentru a urma un tratament suplimentar. Deoarece puricii si capusele pot transmite pisicilor aceste bacterii, este important sa asigurati in mod constant pisicii dvs. tratament antiparazitar preventiv. Rugati veterinarul sa va informeze in legatura cu ce tipuri de antiparazitare impotriva puricilor si capuselor puteti folosi pentru pisica.