Duminică, Mai 12, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Semnele clinice ale tumorilor pe creier depind de localizarea tumorii in creier si de dimensiunea lor. Cele mai frecvente simptome ale unei tumori pe creier, la cainii sunt: miscarea in cerc, confuzia, schimbarile bruste in comportament, capul inclinat, pierderea echilibrului si pozitiile anormale

RMN in tumori cerebrale
Veterinarul Pet - informatii experte despre companioni

 

Ce este o tumoare pe creier?

Tumorile cerebrale sunt relativ frecvente la cainii si pisicile in varsta. Unele tumori cerebrale sunt tumori primare, ceea ce inseamna ca acestea provin din tesutul din cavitatea creierului, altele sunt tumorile cerebrale secundare, ceea ce inseamna ca acestea provin din afara cavitatii creierului, dar apoi au invadat creierul prin extensie (de exemplu, de la nas) sau pe cale sanguina (metastaze).

Sunt tumorile cerebrale diagnosticate numai la cainii si pisicile in varsta?

Cele mai multe tumori cerebrale sunt diagnosticate la caini si pisici incepand cu varsta de cinci ani si, in principal la animalele de companie de noua ani si peste. Cu toate acestea, animalele tinere pot fi de asemenea afectate. Orice animal de companie poate fi afectat dar unele rase par a fi mai predispuse (de exemplu, Golden Retriever-ul, Boxer-ul, cainii de sex masculin, pisicile cu par scurt).

Care sunt simptomele unei tumori pe creier?

Semnele clinice ale tumorilor pe creier depind de localizarea tumorii in creier si de dimensiunea lor. Cele mai frecvente simptome ale unei tumori pe creier, la cainii sunt: miscarea in cerc, confuzia, schimbarile bruste in comportament, capul inclinat, pierderea echilibrului si pozitiile anormale. Convulsiile sunt prezente in aproape 50% din cazuri. Desigur, nu toti cainii cu aceste semne clinice au o tumoare pe creier! Orice alta boala care afecteaza creierul poate provoca, de asemenea, astfel de semne clinice. De exemplu, un caine care incepe sa aiba convulsii intre 6 luni si 5 ani este mult mai probabil sa aiba epilepsie in timp ce un caine de 10 ani la care se constata un debut brusc cu un atac de apoplexie, probabil, nu are epilepsie si este mult mai probabil sa aiba au o tumoare pe creier. In functie de rapiditatea cresterii si alte probleme pe care o tumoare le poate provoca (sangerare, umflare, compresie), simptomele pot dezvolta rapid (unii oamenii pot jura ca animalul lor de companie a fost normal cu o noapte inainte) sau lent (uneori, simptomele sunt subtile si progreseaza pe o perioada de cateva saptamani sau luni).

Cele mai multe pisici cu o tumoare pe creier vor fi aduse la medicul veterinar, din cauza unei modificari a comportamentului. Uneori, singura observatie este ca acestea sunt ciudate si se pot caracteriza cu ”a nu face corect." Dupa cum puteti vedea, nici un simptom specific nu poate confirma o tumoare pe creier.

Cum poate fi diagnosticata o tumoare pe creier?

Deoarece creierul este bine protejat in craniu si pentru ca cele mai multe tumori cerebrale nu vor cauza modificari ale testelor de sange, imagistica avansata a creierului, prin intermediul CT-scan sau prin rezonanta magnetica (RMN) este necesara pentru a diagnostica o tumoare pe creier. CT-uș este o tehnica ce foloseste raze X care permite realizarea de “felii” ale creierului care sa fie vizualizate. RMN-ul este o tehnica bazata pe ajutorul unui magnet extrem de puternic (camp magnetic) care produc imagini detaliate ale creierului. Ambele tehnici sunt nedureroase si neinvazive, dar pentru ca animalele de companie ar trebui sa se intinda in aparat, aceste proceduri trebuie sa fie efectuate cu animalele de companie sub anestezie. Inaintea acestor procedurile pot fi efectuate, teste de sange, radiografii si alte proceduri de diagnosticare care ar putea fi recomandate pentru a exclude alte boli si pentru a se asigura ca animalele de companie pot tolera anestezia. Dupa CT sau RMN, poate fi recomandata o examinare a lichidului rahidian pentru a exclude alte boli care pot mima o tumoare pe creier.

Uneori tipul tumorii poate fi determinat doar pe baza imagisticii, dar cu toate acestea, ar putea fi necesar obtinerea unei biopsii (cu ac in timpul CT-scan sau dupa indepartarea chirurgicala), pentru a sti ce tip de tumoare este.

Cum poate fi tratata o tumoare pe creier?

Tratamentul poate fi de sustinere si / sau specific. Terapiile de sustinere includ, printre altele, tratamentul convulsiilor cu medicamente antiepileptice si tratamentul reactiilor din jurul tumorii cu steroizi. Tratamente specifice includ excizia chirurgicala, radioterapie, chimioterapie. Cele mai multe tipuri tumori cerebrale la caini sunt meningioame si glioame. La pisici, meningioamele sunt cele mai comune. Un meningiom este o tumoare a invelitorilor creierului (meninge) si in functie de locatizarea ei, aceasta poate sa fie usor accesibila pentru indepartarea chirurgicala (in special in cazul in care la aceste pisici tumorile tind sa fie pe partea de sus a creierului si imping in creier, dar nu invadeaza creierul). Gliomul este o tumora a celulelor creierului si sunt de cele mai multe ori situate mai adanc in creier, fiind mai dificil de ajuns pentru o indepartare chirurgicala. Pentru tumorile mai greu accesibile, radioterapia si / sau chimioterapia sunt tratamentele cel mai recomandate.

Cat timp animalul meu poate sa traiasca dupa un diagnostic de tumoare pe creier? Animalul meu va mai avea o buna calitate a vietii?

La aceasta intrebare este intotdeauna dificil de raspuns. Chirurgia si / sau radioterapia, permit o supravietuire medie timp, de 10 pana la 14 luni. Pentru meningiom, la pisici se pot prognostica aproape 2 ani si uneori mai mult. Durata medie de supravietuire inseamna ca 50% dintre pacienti vor trai pentru o perioada mai lunga si ca 50% vor trai pentru o perioada mai scurta de timp. Doar cu terapie de sustinere, timpul de supravietuire este de obicei o chestiune de cateva saptamani pana la cateva luni. Severitatea semnelor clinice si raspunsul la tratamentul ales va influenta calitatea vietii. Ca si proprietar, esti cea mai potrivita persoana pentru a evalua calitatea vietii animalului tau de companie.