Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Contactul virusului cu mucoasele constituie de asemenea o cale de contaminare. De la poarta de intrare virusul se replica in miocite si se deplaseaza centripet catre jonctiunile neuronomusculare cat si catre sistemul nervos central (SNC) prin intermediul fluidului intra-axonal din neuroni periferici. In final, virusul se deplaseaza centrifug prin intermediul neuronilor periferici, senzitivi si motori catre extremitati.
Boala afecteaza sistemul nervos cauzand encefalita clinica (paralitica sau furioasa) cat si glandele salivare (exces de saliva, saliva continand cantitati considerabile de virus rabic). Organismele odata infectate, vor prezenta invariabil semne clinice de boala. Prevalenta (numarul de cazuri) este din fericire scazuta cu exceptia zonelor enzootice, precum tarile din lumea a 3-a unde rata de vaccinare la caini si pisici este foarte scazuta. Aceasta boala este inregistrata si semnalata pe tot globul, cu exceptia Australiei, Hawaii, Japonia si unele parti din Scandinavia.

Simptome si tipuri

Evolutia clasica a bolii cuprinde 3 stadii progresive - prodromala, furioasa si paralitica. La 90% din pisicile infectate apare doar forma furioasa. Initial, de cele mai multe ori, apar modificari de comportament precum anxietate, agresivitate sau din contra docilitate exagerata, nervozitate si izolare de restul mediului. Semnele se accentueaza, astfel animalele devin foarte agresive, musca, ling intempestiv obiectele din jur, musca eventualele plagi prezente pe propriul corp, dromomanie, excitabilitate, iritabilitate, latratul devine mai gros, anizocire si pupile dilatate fara raspuns la schimbarile de lumina. Urmeaza starea de dezorientare, incoordonare a miscarilor, convulsii si in final paralizie. Hipersalivatia (productie crescuta de saliva) poate fi exacerbata de paralizia mandibulara si faringiana cat si de prezenta sialoreei (imposibilitatea de a inghiti saliva). In unele cazuri se pot inregistra pusee febrile. Moartea survine la toate animalele infectate in decurs de 7-10 zile de la aparitia semnelor clinice.
Din pacate, in ultimul timp cazurile de boala cu exprimare atipica sunt mult mai frecvente decat cele cu exprimare clasica.

Diagnostic

Animalele care creaza suspiciunea de turbare sunt examinate doar prin inspectie. Folosirea celorlalte metode de consult si diagnostic se aplica doar in cazul in care exista si alte afectiuni concurente, insa cu toate masurile de precautie necesare limitarii expunerii personalului de specialitate la o eventuala infectie cu virusul rabic.

Prezenta rabiei, mai ales in zone endemice nu trebuie exclusa la niciun animal nevaccinat care prezinta semne nervoase sau afiseaza un comportament neobisnuit. Pentru animale, diagnosticul de certitudine se pune doar cu ajutorul imunofluorescentei directe din probe recoltate de la nivelul creierului, cat si prin bioproba.


Tratament

Animalele suspecte sunt tinute in carantina respectand legislatia in vigoare. in Romania, animalele suspecte de rabie (orice mamifer care musca sau zgarie) trebuie puse sub observatie 14 zile de la data muscaturii si/sau a zgarieturii. Medicul veterinar avizat elibereaza 4 adeverinte tip in ziua 0 (ziua cand animalul a produs suspiciunea de rabie), 5, 10 si 14. Virusul rabic se poate elimina prin saliva cu maximum 10 zile inainte sa apara semnele clinice de turbare, motiv petnru care animalele suspecte se tin sub observatie 14 zile de la data crearii suspiciunii de rabie. Animalele care au fost muscate pot fi tinute pana la 6 luni in carantina, in functie de legislatia fiecarei tarii.

NU EXISTA TRATAMENT IN RABIE. Animalele care prezinta semne clinice suspecte de turbare se eutanasiaza fiind apoi trimise catre laboratoarele de specialtate, avizate pentru confirmarea sau infirmarea suspiciunii de turbare.

Prevenire

Singura metoda eficienta de preventie o reprezinta vaccinarea cateilor si a pisicilor, incepand cu varsta de 3 luni, urmat de un rapel la varsta de 1 an , apoi din an in an. in tari precum Anglia, deoarece boala nu a fost semnalata, vaccinarea nu este obligatorie. in tari precum India insa, unde incidenta bolii este crescuta si sunt inregistrate numeroase fatalitati la om din cauza rabiei, vaccinarea animalelor se practica de doua ori pe an.
Virusul rabic nu este foarte rezistent in mediu. La 1 ora dupa muscatura, virusul cantonat pe parul animalelor moare dupa o ora de expunere la aer. Totusi, este recomandat sa se efectueze dezifectie cu clor 1:32 dilutie asupra custilor, instrumentelor, suprafetelor si a tuturor vaselor cu care a intrat in contact animalul suspect de turbare.

Note personale

Persoanele muscate sau zgariate trebuie sa se spele imediat si foarte constiincios cu apa si sapun la nivelul plagilor, ca apoi sa mearaga in cel mai scurt timp posibil la spitalul uman de Boli Infectioase. Animalul care produce suspiciunea de turbare trebuie dus in cel mai scurt timp posibil la cea mai apropiata unitate sanitar veterinara.
RABIA ESTE O ZOONOZA (BOALA CU TRANSMITERE DE LA OM LA ANIMAL) SI NU CUNOASTE TRATAMENT. INVARIABIL, TOTI PACIENTII DIAGNOSTICATI CU RABIE (INCLUSIV LA OM) MOR. Data fiind experienta din clinica, iubitorii de animale sunt expusi extrem de mult la acest risc. Eforturile de a ajuta animalele de pe strada, fara stapan, fara o evidenta clara asupra statusului imunologic reprezinta un risc major pentru sanatatea lor cat si a famililor.
Nu de putine ori am intalnit persoane care au adus de pe strada in clinica caini si pisici cu semne nervoase, animale care in timpul manevrelor de contentie a iubitorilor de animale, au muscat sau au zgariat. in lumina acestor circumstante, medicul veterinar este constrans sa instituie carantina de 14 zile, iar daca unitatea veterinara la care apeleaza initial proprietarul nu are posibiltatea sa mentina sub observatie in situ animalul, clientul este constrans sa adopte cainele sau pisica cel putin pentru perioada amintita. Aceasta situatie poate crea premise care pun in dificultate ambele tabere.
De multe ori acesti pacienti sunt adusi in extremis, iar dupa cateva zile de terapie, sucomba. in acest caz cadavrul trebuie trimis la DSV (Directia Sanitar Veterinara) pentru efectuarea testelor necesare. Astfel, proprietarul si medicul veterinar sunt nevoiti sa intocmeasca o declaratie care sa includa detalii inca din momentul gasiri animalului si pana la decesul acestuia, cat si o lista cu toate persoanele care au intrat in contact cu animalul suspect de rabie. Aceste acte sunt apoi predate DSV-ului.

ATENTIE! RABIA ESTE O BOALA CARE AFECTEAZA ATAT OMUL CAT SI ANIMALELE SI NU CUNOASTE TRATAMENT. TOTI PACIENTII DIAGNOSTICATI CU O ASTFEL DE BOALA MOR!