Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Primavara a venit si odata cu ea, o parte din florile care cresc in gradina dvoastra sau care infloresc in ghivecele din locuinta dvoastra ar putea provoca probleme serioase de sanatate animalului dvs.

Medicii veterinari avertizeaza ca intoxicatia cu diverse plante poate fi o urgenta veterinara, de aceea trebuie sa fiti vigilenti cu privire la locul in care tineti florile in casa si la florile pe care le plantati in gradina dvs. Daca banuiti ca pisica sau cainele dvoastra a ingerat o planta toxica, sunati de urgenta medicul veterinar pentru o vizita in cabinet. Este intotdeauna mai bine sa fii sigur, decat sa iti para rau.

Crinii

S-ar putea sa fiti tentat sa aduceti in casa un buchet mare de crini, insa acest lucru este un pericol urias pentru pisica dvoastra. Cateva soiuri de crini (Lilium) sau crin de zi (Hemerocallis) cauzeaza insuficienta renala la pisici. Dintre crinii care sunt foarte periculosi pentru pisici mentionam Crinii pastelui (l.longiflorum), crinii tigrati(Lilium tigrinum) si crinii japonezi (L. speciosum). Chiar si o expunere limitata la petale, ingestie de polen sau cateva muscaturi ale frunzei poate duce la insuficienta renala. Pisicile adesea vomita la cateva ore de la expunere si devin letargice. 

Narcisele

Plante care ne bucura privirea primavara, narcisele (Narcissus spp.) contin licorina si alti alcaloizi care pot fi otravitori penru caini si pisici. Toxinele se afla in cea mai mare parte in bulbul plantei si, daca sunt ingerate, pot duce la voma, salivatie excesiva si diaree. Daca animalul dvs ingereaza o cantitate mare de planta, semnele intoxicatiei pot include: aritmii (batai neregulate ale inimii), convulsii/tremuraturi si tensiune arteriala scazuta.

Plantele care contin glicozide cardiace

Plantele care contin glicozice cardiace sunt oleandrul (Nerium oleander), degetelul rosu (Digitalis purpurea) si lacramioara (Convallaria majalis). Glicozidele pot incetini bataile inimii si chiar o pot opri. Acestea sunt flori plantate de obicei in gradini, dar lacriomarele sunt extrem de parfumate si oamenii aduc aceasta floare in casa pentru mirosul exceptional. Lalele Majoritatea substantelor periculoase pentru animalele de companie din lalele (Liliaceae spp.) sunt concentrate in bulbi, deci daca pisica dvs obisnuieste sa frecventeze straturile cu flori de primavara sau cainele dvs iubeste sa sape in pamantul aerat, poate ar trebui sa evitati sa plantati aceste flori in gradina dvs. Semnele de toxicitate pot include: varsaturi diareee salivare excevsiva depresie.

Begoniile

Begoniile (begonia spp.) sunt plante populare deoarece sunt usor de cultivat, pot inflori in aproape orice conditii si produc flori superbe. Daca daca ai un caine sau o pisica, poate ar trebui sa evitati begoniile in casa/gradina dvs. Majoritatea toxinelor sunt concentrate in tubercul sau tulpina subterana si pot provoca arsuri grave si si iritatie la nivelul gurii, limbii si buzelor, salivare excesiva, varsaturi si difciultati la inghitire.

Ciumafaia sau datura

Ciumafaia sau Datura (Datura stramonium) poate fi usor toxica pentru pisici sau caini, si de obicei infesteaza terenurile agricole si pasunile. Ingerarea accidentala poate provoca neliniste, un mers clatinat ca de betiv si insuficienta respiratorie.

Plante care contin graianotoxina

Ingerarea plantelor care contin graianotoxine (andromedotoxine) poate provoca varsaturi, convulsii si stop cardio-respirator. Plantele care contin aceste toxine sunt rododendronii (Rhododendron spp.), azaleele, laurii (Kalmia latifolia si Leucothoe davisiae), precum si Perisul japonez (Peris japonica). Acestea sunt de obicei plante care sunt plantate in aer liber, in pamant acid, insa unii iubitori de flori le planteaza si in jardienere. Sunt extrem de toxice atat pentru caini, cat si pentru pisici.

Ranunculus spp. sau Piciorusul Cocosului

O pajiste galbena, plina de aceasta floare poate fi un rasfat pentru ochi primavara. Insa trebuie sa ai in vedere ca aceasta este extrem de toxica pentru pisica sau cainele tau. Simptomele intoxicatiei cu ranunculus includ: varsaturi, diaree, anorexie, salivatie excesiva, mers de betiv.

Zambilele

Membre ale familiei Liliaceae, (Hyacinthus orientalis) contine alcaloizi periculosi care pot provoca varsaturi, diaree, depresie, tremuraturi la pisici si la caini.