Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital.

Ce este pancreatita?

Pancreasul este o glanda cu o functionare duala, care se afla in partea anterioara a abdomenului, chiar sub stomac, langa partea superioara a intestinului subtire.

Pancreasul indeplineste doua functii importante:

- endocrina -  functia hormonala este functia principala a pancreasului fiind responsabila de reglarea zaharului din sange prin producerea unor hormoni importanti, unul dintre acestea fiind insulina.

- enzimatica - functie ce implica productia de substante chimice speciale sau enzime, care sunt esentiale pentru digestia alimentelor. Aceste enzime sunt in mod normal inactive in pancreas si devin active in timpul mesei. 

In timpul mancatului, enzimele sunt eliberate prin canale in intestinul subtire. Odata ce ajung in intestin, ele se activeaza si descompun produsele alimentare ingerate in particule mai mici, permitand astfel nutrientilor sa tranziteze normal prin peretele intestinului si sa ajunga in circulatie.

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului. Procesul poate fi comparat cu un incendiu forestier, cand focul incepe in partea anterioara a abdomenului si in timp se raspandeste in abdomen ducand la deteriorarea altor organe mai indepartate din corpul animalului. Imaginati-va ca aceasta “furie” poate dura o zi si apoi sa scada si sa mocneasca precum un foc, in ziua urmatoare lipsind semnele clinice. In timp, afectiunea poate astepta urmatoarea oportunitate pentru a reveni in forta, flacarile furioase aparand din nou, mai intense. Acesta este modul in care pancreatita acuta se poate comporta in corpul animalului de companie. 

Procesul patologic este complicat, fiind o boala foarte imprevizibila, cu o evolutie pe care de multe ori veterinarii o catalogheaza extrem de grava, dand prognostice nefavorabile, imprevizibile.

Care sunt cauzele pancreatitei?

Statistic s-a constatat ca obezitatea si ingestia de alimente grase sunt cei doi factori principali favorizanti la caine. Alte cauze suspectate care predispun caini sunt traumatismele abdominale, anumite medicamente si boli metabolice. De asemenea, este posibil ca anumite boli sa compromita aportul de sange la nivelul pancreasului ducand la aparitia simptomelor. In multe situatii, cauza este clasificata ca find necunoscuta sau "idiopatica" din cauza absentei oricarui dintre factorii predispozanti cunoscuti.

Care sunt simptomele de pancreatita?

La caini, debutul este brusc cu unele dintre urmatoarele simptome:

  • Varsaturi, de obicei, de culoare galbena datorita continutului biliar
  • Disconfort/dureri abdominale
  • Pierderea completa a poftei de mancare
  • Variatii de diferite grade ale depresiei, in functie de severitatea afectiunii
  • Scaune moi
  • Apatie
  • Febra
  • Deshidratare

In forma sa mai severa, pancreatita acuta poate provoca o stare completa de colaps din cauza unei caderi severe a tensiunii arteriale, care poate ajunge sa provoce efecte adverse asupra altui organ sau sistem din organism, inclusiv afectarea vaselor inimii, a ficatului, a rinichilor, etc.

Cum este diagnosticata pancreatita?

Diagnosticul de pancreatita nu este usor, deoarece simptomele si rezultatele testului pot mima alte tulburari abdominale. De aceea, diagnosticul final este de obicei complicat si se bazeaza pe rezultatele obtinute din mai multe teste clinice si de laborator. Oarecum ca un model teoretic, diagnosticul este compus din suma diagnosticelor partiale, evolutive, a analizarii ansamblului celorlalte simptome asociate date de diagnosticile complementare, ca urmare a simptomelor afectarii si a altor organe si/sau sisteme.

Testele cele mai utile pot fi:

  • Radiografia abdominala
  • Ecografie abdominala
  • Hemoleucograma completa
  • Panoul biochimiei serice
  • Nivelurile anumitor enzime pancreatice in sange

Unele dintre aceste teste de sange ar putea sa fi trimise la un laborator specializat, cauzand astfel o intarziere a stabilirii diagnosticului final. Aceasta intarziere nu ar trebui sa amane tratamentul de sustinere imediata si agresiva, masuri ce trebuiesc luate in cazul in care dovezile circumstantiale sunt puternice si sugereaza pancreatita. Uneori, in ciuda disponibilitatii mai multor teste de diagnostic, diagnosticul de pancreatita poate ramane evaziv, solicitand suplimentar si alte teste de diagnostic cum ar fi chirurgia exploratorie, in care medicul poate vizualiza si poate chiar poate realiza biopsia pancreasului.

Cum se poate aplica un tratament?

Tratarea pancreatitei ar trebui sa inceapa cat mai urgent posibil:

  • Cainii grav bolnavi sunt plasati in terapie intensiva unde vor primi un cateter intravenos pentru a permite administrarea intravenoasa de lichide, care ajuta la restabilirea tensiunii arteriale normale.
  • Toata hrana si apa va fi restrictionata timp de 5-7 zile, in scopul de a "odihni”  pancreasul.
  • Substantele nutritive se vor administra intravenos cu suport specific in cazurile in care boala dureaza mai mult de 5 zile.
  • Alte medicamente care ar putea fi indicate sunt antibiotice, insulina, anumite medicamente anti-voma si medicamente anti-ulcer, alaturi de medicamente speciale care ajuta la restabilirea circulatiei intestinale normale.

Exista situatii cand cainele cu pancreatita va beneficia de o interventie chirurgicala. Chirurgul va putea elimina orice tesut nesanatos, acumularile de puroi, si poate adauga un tub de administrare de alimentare special (J-tub), fixat direct in intestinul subtire. Acest tub va iesi prin peretele abdomenului, permitand astfel furnizarea usoara de nutrienti importanti pentru animal ajutand la vindecarea care se produce intr-o anumita perioada de timp.

Durata tratamentului poate fi de 5-7 zile, dar in cazurile mai severe este nevoie de 4-5 saptamani. 

Ce inseamna acest lucru pentru caine?

Animalul este departe de casa mult timp, iar proprietarul trebuie sa aiba multa rabdare pentru a ingriji temeinic pacientul. Proprietarul, din pacate, trebuie sa fie constient de imprevizibilitatea acestei boli teribile si cheltuielile nefericit de mari, care vor insoti tratamentul prelungit si terapia intensiva. Aceste ultime aspecte pot fi extrem de frustrante. Experienta este una nefericita pentru toti in cauza, in special in cazul in care rezultatul poate fi moartea animalului. Trebuie stiut ca mai mult de 50% din caini cu pancreatita nu supravietuiesc.

Din cauza nevoilor speciale necesare pentru pacientul cu pancreatita, medicul veterinar ar putea sugereaza ca animalele de companie la care se face referire sa fie indrumate catre o institutie de specialitate, care dispune de personal adecvat si este utilata pentru furnizarea de ingrijire non-stop al animalului in stare critica. Este posibila si ingrijirea la domiciliu, eventual, pe termen lung.

La ce sa ne asteptam:

Cainele va fi externat din spital, daca au trecut cel putin 5 zile de la ultimele varsaturi si starea generala s-a ameliorat vizibil. Tratamentul la domiciliu va varia in functie de cat de bolnav a fost cainele. In multe cazuri, se recomanda un antibiotic administrat oral pentru o perioada de timp.

Schimbarea dietei este esentiala pentru caine. Cainele trebuie sa primeasca continut scazut in grasimi. Exista diete in comert cu un procent scazut de grasimi care vor fi cumparate cu prescriptie medicala. Hrana va fi impartita in mod egal in 3-4 portii mici, care trebuie sa aiba fie administrate pe perioada intregii zile. Astfel se spera ca volumul scazut de grasime va usura volumul de munca al pancreasului cainelui si, prin urmare, este posibil sa fie evitate unele episoadele recurente de pancreatita acuta. Scaderea numarului de calorii in aceste diete speciale vor fi benefice cainilor in cazul in care a existat un exces de greutate inainte de a deveni bolnav. In cazul in care obezitatea nu a fost o problema, atunci ajustari in consumul total de alimente va fi necesar pentru a se evita orice probleme ulterioare.

In unele cazuri, cainele care supravietuieste pancreatitei acute poate fi afectat de una sau oricare combinatie dintre urmatoarele tulburari:

  • diabet zaharat insulino-dependent
  • insuficienta pancreatica exocrina (EPI)
  • pancreatita recurenta

Diabetul este gestionat de obicei cu insulina injectabil si un regim alimentar adecvat.Tratamentul de lunga durata in EPI se realizeaza cu enzime pancreatice obtinute comercial la care se adauga alimente cu o digestie usoara. Animalele cu pancreatite recurente pot prezenta aceleasi simptome ca si boala originala. Acesta este motivul pentru care este imperativ ca si cainele sa nu primeasca nici un aliment gras pentru tot restul vietii. 

Se presupune ca evitarea alimentelor bogate in grasimi scuteste cainele de la o recidiva a acestei boli de temut.