Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Scaderea secretiei de hormoni tiroidieni produsi de glanda tiroida poate fi datorata inflamatiei (Tiroidita) sau insuficientei progresive (atrofiei) a glandelor tiroide. 

 

Ce este hipotiroidismul canin?

Hipotiroidismul este starea clinica cauzata de deficienta hormonului tiroidian. Hormonii tiroidieni (tiroxina, T4 si triiodotironina, T3) sunt produsi de glandele tiroide, care sunt situate la baza gatului pe fiecare parte a traheei. Hormonii tiroidieni influenteaza metabolismul la cele mai multe organe din corp. Deficitul de hormoni tiroidieni are ca rezultat o rata metabolica scazuta, ceea ce poate duce la o varietate de simptome. "Scaderea ratei metabolice" inseamna ca viteza cu care functioneaza celulele sau "lucreaza”, incetineste.

Cateva exemple ale ratei metabolice scazute includ urmatoarele semne:

  • Scaderea ritmului cardiac
  • Functii mentale lente
  • Scaderea temperaturii corpului.

Scaderea secretiei de hormoni tiroidieni produsi de glanda tiroida poate fi datorata inflamatiei (Tiroidita) sau insuficientei progresive (atrofiei) a glandelor tiroide. In cazuri rare, tumorile pot provoca hipotiroidism. Hipotiroidismul poate fi cea mai frecventa boala endocrina a cainilor. Rasele care sunt predispuse la dezvoltarea hipotiroidismului sunt Retrieverul auriu si Dobermanul pinscher, dar orice rasa de caine poate fi afectata.

Care sunt simptomele de hipotiroidism?

Cele mai frecvente simptome ale hipotiroidismului sunt urmatoarele:

  • Cresterea in greutate
  • Intolerantei la rece
  • Letargie
  • Probleme ale pielii (inclusiv caderea parului, modificarile culorii parului si a calitatatii acestuia si predispozitia la infectii ale pielii)
  • Anomalii ale sistemului reproducator si nervos (mai putin frecvente)

Ce teste sunt necesare?

Diagnosticul de hipotiroidie se face prin masurarea concentratiilor de hormoni tiroidieni (T3, T4 si T4 liber) in sange. In cazul in care concentratiile de hormoni tiroidieni sunt scazute, alte teste pot fi efectuate pentru a determina daca scaderea se datoreaza unei probleme a glandei tiroide sau este efectul altor boli sau medicamente. Aceste teste suplimentare pot include metodele de masurare a hormonului de stimulare tiroidiana (TSH) si masurarea unei varietati de antitiroidiene (anticorpi anti-tiroglobulina, anti-T3 si anticorpi anti-T4). In unele cazuri, este necesara utilizarea terapiei pentru un proces de suplimentare a hormonului tiroidian pentru a confirma diagnosticul de hipotiroidism.

Ce tratament se poate aplica?

Din fericire, hipotiroidism este o boala care este usor de tratat. Tratamentul implica medicatie orala zilnic sau de doua ori pe zi, cu tiroxine sintetice. Utilizarea extractului tiroidian desicat, tiroglobulina, sau de preparate tiroidiene "naturale" nu sunt recomandate din cauza problemelor de dozare corecta. Tratamentul este, de obicei, inceput cu doua tratamente pe zi, unul dimineata si unul seara. Atunci cand simptomele dispar, in tratament se poate reduce administrarea la o doza zilnica. In cele mai multe cazuri, este necesar tratamentul de-a lungul intregii vieti a cainelui.

Tratamentul poate dura mai multe saptamani sau luni pentru ca simptomele de hipotiroidism sa fie rezolvate complet. O crestere a nivelului de activitate este de obicei observata dupa 1 - 2 saptamani de tratament si pierderea in greutate este evidenta incepand cu 8 saptamani. Rezolutia completa a problemelor pielii poate dura cateva luni. In unele cazuri, pielea poate sa apara de fapt, mai rau in primele cateva saptamani de tratament pana cand stratul de par vechi este pierdut. In cazul in care un caine se confrunta cu probleme neurologice, imbunatatirea necesita de obicei 8 pana la 12 saptamani de tratament. Suplimentarea excesiva cu hormoni tiroidieni, determina, de obicei, o pierdere a nervozitatii, scaderea in greutate, cresterea volumului de apa bauta sau cresterea cantitatii de urina. Aceste probleme sunt rare, dar in cazul in care acestea apar este important sa apelati la medicul veterinar pentru ajustarea dozei. Pentru a stabili daca doza hormonului tiroidian este adecvata, este recomandat sa fie colectate probe de sange pentru masurarea hormonului tiroidian si verificarea concentratiilor de la 1 - 2 luni de la inceperea tratamentului. Rezultatele acestor teste sunt utilizate pentru a ajusta sau suplimenta doza hormonului tiroidian. Apoi, este necesar sa se masoare concentratiile de hormon doar o data pe an, cu exceptia cazului cand reapar simptomele de hipotiroidism sau cand este necesara o schimbare in medicatie.

Care este prognosticul?

Prognosticul pentru o revenire la stare de sanatate in urma tratamentului este excelent la majoritatea adultilor diagnosticati cu hipotiroidie. Un diagnostic incorect al hipotiroidismului este cel mai frecvent motiv pentru esecul tratamentului.

Alte cauze de esec ale tratamentului pot fi:

  • Doza insuficienta de tiroxina
  • Prezenta altor boli concomitente
  • Slaba absorbtie a medicamentelor din tractul gastro-intestinal
  • Dificultate in administrarea medicatiei.