Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Giardioza este o infecție parazitară comună care poate provoca diaree la câini. Este cauzată de un parazit intestinal numit Giardia, care poate fi găsit în solul, alimentele și apa contaminate cu fecale.  Este posibil ca unii câini infectați cu Giardia să nu prezinte niciun semn de infecție, dar câinii mai tineri sau câinii cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibili de a prezenta simptome. Este foarte ușor pentru câini să se reinfecteze cu Giardia, așa că un tratament de succes se bazează pe medicamente antiparazitare eficiente, pe curățenie și pe gestionarea mediului înconjurător - atât în interior, cât și în exterior. 

Prevenire 

  • Practicați o bună igienă a mâinilor 
  • Dezinfectați mediul înconjurător 
  • Aruncați fecalele cu promptitudine 
  • Spălați câinele la sfârșitul tratamentului pentru a reduce răspândirea chisturilor de Giardia 
  • Împiedicați câinii să ingereze apă, alimente sau sol potențial contaminat

 

Cauzele infectării câinilor cu Giardia

Câinii se infectează cu Giardia prin ingerarea de apă, sol, alimente sau obiecte contaminate cu fecale. Giardia are două forme: trofozoiții, care trăiesc în intestinele câinilor infectați, și chisturile, care sunt trofozoiții protejați de un înveliș exterior și care se elimină în scaunul câinelui. 

Chisturile sunt rezistente și pot supraviețui în mediul înconjurător timp de luni de zile. Ele sunt instantaneu infecțioase și doar câteva chisturi ingerate pot provoca infecția. Un câine se poate reinfecta cu ușurință dacă se linge pe blană, de exemplu, dacă chisturile rămân pe blană, pe labele picioarelor sau pe partea din spate.

Semne clinice ale câinilor infectați cu Giardia

Pacienții vor fi adesea asimptomatici și vor avea un apetit și un nivel de energie normale. În cazurile severe, câinii pot prezenta letargie, scăderea apetitului sau pierderea în greutate. 

Cele mai frecvente semne clinice ale Giardiozei includ: 

 

  • Diaree acută sau bruscă 
  • Scaun moale sau apos, cu mucus și miros urât mirositor 
  • Disconfort abdominal 

Diagnostic 

Pentru a diagnostica giardioza, medicul veterinar va trebui să examineze o probă de scaun. Deoarece chisturile de Giardia pot fi eliminate intermitent în scaun, este posibil ca acestea să nu fie observate pe o singură probă de scaun. Medicul veterinar poate efectua un al doilea test fecal care nu este afectat de eliminarea intermitentă a chisturilor pentru a căuta alte semne, cum ar fi antigenii specifici Giardia, care sunt proteine mici produse de parazit. 

Tratament 

Scopul tratamentului este de a rezolva diareea și alte semne clinice. Câinii fără simptome pot să nu necesite tratament. 

Medicamente 

Există medicamente antiparazitare utilizate în mod obișnuit pentru tratarea Giardiozei. Medicul veterinar poate folosi, de asemenea, mai multe medicamente în combinație. 

Dietă 

Medicul veterinar vă poate prescrie o dietă care să susțină sănătatea digestivă pentru a ajuta la rezolvarea diareei.

Baie 

Câinii ar trebui să fie îmbăiați complet în ultima zi de tratament pentru a elimina materiile fecale și orice chisturi de Giardia rămase în blana câinelui. 

Curățarea 

  • Dezinfectanții obișnuiți de uz casnic și curățarea cu aburi sunt cele mai eficiente modalități de eliminare a chisturilor de Giardia. 
  • Îndepărtați și aruncați rapid toate fecalele. 
  • Chisturile de Giardia de pe gazon pot fi omorâte doar prin uscarea lor de către lumina directă a soarelui. 

Rezultatul 

Cu un tratament adecvat, majoritatea câinilor se recuperează complet de giardioză. 

Dacă diareea continuă și după tratament, este posibil ca medicul veterinar să trebuiască să verifice din nou o probă de scaun pentru a vedea dacă câinele dumneavoastră a fost reinfectat. Reexaminarea antigenelor nu este recomandată deoarece antigenii Giardia pot rămâne prezenți după ce o infecție a fost tratată cu succes, ceea ce poate duce la rezultate fals-pozitive la un test.   

Câinii se pot reinfecta dacă mediul înconjurător nu este gestionat corespunzător. În plus, dacă Giardia este rezistentă la medicația utilizată sau dacă aceasta nu a fost dozată corespunzător, atunci pot apărea și infecții refractare.   

Zoonoză 

Oamenii și alte specii pot fi infectați cu Giardia; cu toate acestea, tipul de Giardia care infectează în mod normal oamenii diferă de tipul care infectează câinii și pisicile (câinii și pisicile sunt, de asemenea, afectați de tipuri diferite de Giardia). 

Din acest motiv, este rar ca oamenii să se infecteze de la o tulpină de Giardia pe care o pot purta animalele de companie și viceversa. Indiferent de aceasta, este întotdeauna important să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun după ce ați manipulat animale de companie sau fecale infectate. 

Contaminare 

Dacă există mai multe animale de companie în gospodărie, un câine infectat cu Giardia nu reprezintă un risc pentru o pisică sănătoasă, deoarece cele două specii sunt vulnerabile la tulpini diferite. În mod similar, o pisică infectată nu reprezintă un risc pentru un câine sănătos. 

Cu toate acestea, un câine infectat crește riscul de expunere a celorlalți câini din gospodărie la Giardia, din cauza prezenței chisturilor. 

Le puteți limita riscul dacă îi puneți să își facă nevoile în zone separate, dacă ștergeți fundul câinelui infectat după ce își face nevoile și dacă îi împiedicați să se îngrijească reciproc. În rest, continuați să aruncați fecalele cu promptitudine, îmbăiați câinele infectat la sfârșitul tratamentului și nu uitați să vă spălați pe mâini după ce îl mângâiați și după ce manipulați fecalele.