Vineri, Mai 03, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Probabil nu va imaginati faptul ca o plimbare prin padure sau o baie in lac cu cainele dvs. poate duce la boala, dar acest lucru este insa posibil atat pentru dvs., cat si pentru animal.


Leptospiroza este o zoonoza, adica o boala care poate fi transmisa de la animal la om si este cauzata de o bacterie. Animalele bolnave elimina aceasta bacterie prin urina, care se poate infiltra in sol si in apa. Band apa contaminata sau luand contact cu solul sau apa contaminata, se poate contracta aceasta boala. Leptospiroza prezinta un istoric de contaminare a vitelor din zonele rurale, a populatiilor de animale de companie si a unor animale salbatice, precum sconcsi, opossumi sau ratoni. Desi pisicile se pot contamina cu aceasta bacterie, cazurile de leptospiroza felina sunt rare.

Simptome, diagnostic si tratament


Simptomele de leptospiroza pot fi variabile si deseori apar dupa 2-12 zile de la contactul cu bacteria. Cele mai comune simptome includ disconfort abdominal, scaderea apetitului si voma. In unele cazuri, cainii pot prezenta o paleta de semne mai putin specifice, ca de gripa, precum febra, dureri musculare sau letargie. Deoarece agentul patogen se instaleaza la nivelul rinichilor si se si multiplica acolo, pot aparea inflamatia si insuficienta renala. Insuficienta hepatica poate fi o alta consecinta a infectiei. Contactati veterinarul in cazul in care cainele dvs. prezinta aceste simptome; leptospiroza poate fi fatala daca nu este depistata la timp.


Terapia cu antibiotice poate minimaliza efectul bolii asupra organelor si riscul de propagare a bacteriilor la alte animale sau la oameni. Riscul de transmitere la om devine minim in primele 24 ore de la inceperea tratamentului cu antibiotice a cainelui, insa precautii suplimentare, precum evitarea contactului cu urina si purtarea de manusi, ar trebui inca luate. Tratamentul tipic dureaza intre doua si trei saptamani. Cainii ce prezinta simptome de insuficienta renala sau hepatica ar putea necesita o perioada de spitalizare sau tratament de sustinere, precum hidratare intravenoasa.

Preventia


Cainele nu trebuie lasat sa bea apa din balti sau sa inoate in ochiuri de apa care poate fi contaminate. si cum si oamenii se pot contamina, manipulati cu grija cainii care pot fi infectati. Asigurati o buna igiena a mainilor si evitati contactul cu urina potential contaminate. In plus, exista un vaccin care va poate proteja cainele de leptospiroza. Vorbiti cu medicul veterinar despre nevoile cainelui dvs.