Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Diabetul zaharat (DZ) este direct legat de pancreasul cainelui dumneavoastra si de functia acestuia de a produce insulina. Fara insulina, corpul cainelui dumneavoastra nu stie sa „apuce" glucoza din corpul sau pentru a se hrani. 

 Desi nu exista un tratament pentru diabet, cu o gestionare adecvata a simptomelor si a problemelor care stau la baza acestuia, acesta poate fi tratat. Este posibil sa observati ca simptomele incep pe masura ce cainele dumneavoastra imbatraneste si ca este mai proeminent la femele decat la masculi. Semnele si simptomele pot imita alte tulburari si sunt adesea de natura generala, neindicand nimic specific.

Diabetul zaharat (DZ) este cunoscut sub numele de „diabetes mellitust" si este mai frecvent la caini decat omologul sau, diabetul insipid. Diabetul zaharat reprezinta faptul ca organismul cainelui dumneavoastra are dificultati in conectarea glucozei si a insulinei sale. Glucoza si insulina sunt folosite pentru a va mentine cainele sanatos si activ, iar atunci cand acestea nu functioneaza corect, cainele dumneavoastra dezvolta diabet. 

Simptomele diabetului zaharat la caini

Simptomele variaza in functie de cat de sever a ajuns DZ cainelui dumneavoastra, enumerate mai jos sunt cateva lucruri la care trebuie sa fiti atenti:

  • Bautura excesiva (polidipsie)
  • Urinare excesiva (poliurie)
  • Mancare excesiva (polifagie) - cu pierdere in greutate.

Pe masura ce lucrurile progreseaza, este posibil sa incepeti sa observati: 

  • Cataracta 
  • Slabiciune
  • Pierderea poftei de mancare
  • Lipsa de energie
  • Atitudine depresiva
  • Varsaturi
  • Insuficienta renala
  • Cetoacidoza (corpul cainelui dumneavoastra incepe sa manance grasimile pe care le stocheaza pentru energie)
  • Crize convulsive
  • Infectii ale tractului urinar 

Cauzele de diabet zaharat la caini

Nu exista o cauza cunoscuta pentru care cainele dumneavoastra sa dezvolte aceasta afectiune, insa exista unele lucruri care il expun la un risc mai mare:

  • Varsta - pe masura ce cainele dumneavoastra imbatraneste (de la 5 ani in sus) creste riscul de a fi diagnosticat cu diabet zaharat
  • Sexul - cainii de sex feminin sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte diabet zaharat decat cei de sex masculin
  • Pancreatita (inflamatia pancreasului) cronica sau repetata poate deteriora pancreasul ducand in cele din urma la un posibil diabet zaharat
  • Obezitatea
  • Medicamente cu steroizi - utilizare pe termen lung
  • Boala Cushing

Conditiile de sanatate subiacente pot declansa uneori diabet zaharat

Predispozitie genetica la cainii din rasele: 

Diagnosticul de diabet zaharat la caini

In cazul in care va intrebati daca cainele dumneavoastra sufera de diabet zaharat, mergeti la medicul veterinar pregatit cu toate informatiile pe care sa le impartasiti cu echipa veterinara. Va fi important sa impartasiti orice simptome pe care le-ati observat recent, cum ar fi schimbari in obiceiurile alimentare, aportul de apa, urinare si multe altele.

Cel mai probabil, medicul veterinar va dori sa efectueze cateva teste pentru a determina natura exacta a simptomelor cainelui dumneavoastra. Unele dintre aceste teste pot include testarea nivelului de glucoza din urina si/sau sangele cainelui dumneavoastra. Medicul veterinar poate testa, de asemenea, enzimele hepatice si echilibrul electrolitic al cainelui dumneavoastra, care ajuta la stabilirea diagnosticului de diabet. 

Medicul dumneavoastra poate cauta, de asemenea, orice probleme medicale subiacente cu care se confrunta cainele dumneavoastra si care ar putea contribui la starea cainelui dumneavoastra. Pentru a exclude alte probleme medicale, cainele dumneavoastra poate fi testat si pentru infectii ale tractului urinar. 

Tratamentul diabetului zaharat la caini

In cazul in care cainele dumneavoastra are diabet zaharat, obiectivul medicului veterinar va fi, cel mai probabil, de a-l gestiona mai degraba decat de a-l trata. Acest lucru se face prin gestionarea simptomelor cu care se confrunta pentru a-i oferi o calitate buna a vietii. 

Medicatie

Medicul veterinar va poate plasa cainele pe un regim de insulina, care va varia in functie de marimea si nevoile personale ale cainelui dumneavoastra. Odata ce incepeti sa ii administrati insulina cainelui dumneavoastra, va trebui sa ii verificati des nivelul de glucoza pentru a va asigura ca primeste cantitatea potrivita de insulina pentru nevoile sale specifice. Este recomandat sa ii administrati cainelui dumneavoastra injectiile de insulina atunci cand este distras sau cand primeste o recompensa, pentru a evita ca acesta sa se agite. 

Modificari ale stilului de viata 

Este posibil ca patrupedul dumneavoastra sa aiba nevoie sa piarda in greutate din cauza obezitatii sale, iar acest lucru se poate face prin modificari ale dietei si mai multa miscare. Cu toate acestea, acest lucru poate cauza unele ingrijorari in ceea ce priveste nivelul de insulina al cainelui dumneavoastra, astfel incat acesta va trebui sa fie verificat in mod regulat. Medicul veterinar va discuta cu dvs. ce este cel mai bine sa manance cainele dvs. si cat de mult, pentru a-i oferi cea mai buna sanatate.

Recuperarea diabetului zaharat la caini

Deoarece nu exista un tratament pentru diabetul zaharat, va veti ajuta cainele sa isi gestioneze simptomele pentru intreaga sa viata. Acest lucru va insemna controale regulate la medicul veterinar pentru a va asigura ca efectele pe termen lung nu au impact asupra cainelui dumneavoastra (cataracta, insuficienta renala, cetoacidoza) si, daca au, pentru a le trata rapid.

Mentinerea la zi a dozelor zilnice de insulina pentru cainele dumneavoastra, schimbarea dietei (bogata in fibre, proteine, carbohidrati adecvati) si verificarea zilnica a nivelului de glucoza vor fi esentiale pentru mentinerea starii cainelui dumneavoastra. Ar trebui, de asemenea, sa se mentina exercitiile fizice regulate pentru pierderea in greutate si pentru a evita varfurile sau scaderile nivelului de glucoza al cainelui dumneavoastra. Medicul dumneavoastra veterinar va discuta cu dumneavoastra ce este adecvat si cel mai bine pentru nevoile cainelui dumneavoastra.

Este posibil ca tratamentul sa trebuiasca sa fie ajustat, schimbat si sa se incerce uneori lucruri noi. Cu toate acestea, cu ingrijirea continua a medicului veterinar si gestionarea simptomelor sale, cainele dumneavoastra poate trai o viata lunga si satisfacatoare.