Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

 

Ce este demodecia?

Demodecie canina este, de asemenea, cunoscuta sub numele de demodecia sau raia rosie. Este o boala de piele cauzate de Demodex canis, un acarian care traieste adanc in interiorul foliculului pilos. Acest acarian este un locuitor normal pe pielea cainelui, dar de obicei este prezent doar intr-un numar extrem de mic. Acarieni Demodex sunt specii specifice si nu sunt transmisibili la alte animale sau oameni. Alte specii de mamifere (inclusiv oameni!) au propriile lor acarieni Demodex care pot fi gasiti in numar mic pe pielea normala.

Exista doua forme de demodecie canina:

  • demodecie localizata care implica mai putin de cinci leziuni pe corp. Adesea, acest lucru se rezolva de la sine sau prin tratament local. Aceasta este forma cea mai des observata la pui.
  • demodecie generalizata care implica cinci sau mai multe leziuni sau poate implica una sau doua suprafete mari de infectie (de exemplu, peste zona fetei si botul sau care implica doua sau mai multe picioare). Demodecie generalizata poate deveni o boala cronica severa, cu exceptia cazului in care cauza principala poate fi gasit si corectata, dar uneori este necesar tratament pe tot parcursul vietii. Infectii ale pielii, piodermita bacteriana secundara este adesea prezenta ceea ce complica boala.

In prezent, nu se cunosc toate motivele pentru care se "declanseaza” suprapopularea cu acarieni pe pielea cainilor cu demodecie. La catei nou-nascuti transmiterea acarianului Demodex este presupusa a se realiza de la femela la pui aflati in ingrijire medicala. In mod natural normal, sistemul imunitar pastreaza populatia de acarieni sub control. Unii caini tineri si catei vor dezvolta focal, unele zone localizate de demodecie. In mod obisnuit, debutul juvenil al demodicozei localizate se rezolva fara terapie, deoarece sistemul imunitar al cainelui se maturizeaza si puii devin capabili sa controleze numarul acarienilor din piele. Unii caini mici pot dezvolta boala generalizata si vor necesita tratament. Acesti caini sunt adesea considerati ca au un defect in sistemul lor imunitar care permite dezvoltarea demodicozei generalizate si prin urmare, este important ca aceste animale nu fie utilizate in scopuri de reproducere.

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni. In consecinta, acarieniilor li se permite sa se reproduca intr-un numar mai mare si cauzeaza imbolnavirea pielii. De multe boala poate apare in urma administrarii de anumite medicamente care sunt necesare in unele boli pentru a  suprima sistemul imunitar si atunci secundar se poate induce demodecia. Excesul de glucocorticoizi sau medicamente de suprimare a cortizonului sunt cele mai frecvente suspicionate pentru cresterea riscului de dezvoltare a demodecie. Cand nici un motiv nu poate fi gasit boala este numita "idiopatica" sau poate fi legata de un sistem imunitar incompetent.

O sensibilitate puternica exista pentru anumite rase la demodecie. Unele dintre aceste rase pot fi:

  • Rottweilerii
  • Pit Bullii
  • Buldogii englezi
  • Shar peii 

Din acest motiv, este recomandata castrarea acestor rase  daca un caine este diagnosticat cu demodecie.

Care sunt simptomele de demodecie?

Simptome de demodecie includ de obicei urmatoarele:

  • Pierderea parului
  • Inrosirea pielii
  • Cresterea pigmentarii
  • Intunecarea pielii afectate
  • Leziuni de drenare (severitatea si intinderea vor varia)

Picioarele si fata sunt locurile comune care sunt implicate, in special in formele localizate ale bolii.

Ce teste sunt necesare?

Diagnosticul de demodecie canina se face prin razuirea pieli profund sau biopsie a pielii efectuata de catre un medic veterinar. Acarieni sunt mici si pot fi observati doar sub microscop. Numarul de acarieni si etapele de viata observate (adulti, forme juvenile si / sau oua), sunt elemente pe baza carora se recomanda tratamentul.

Ce  tratament este nevoie?

Tratamentul variaza in functie de severitatea bolii, conditia fizica generala, varsta si rasa. Tratamentele pot include urmatoarele:

  • administrarea zilnica orala de medicamente (ivermectina sau milbemicina) pentru a ucide acarienii
  • antibiotice pentru a trata infectii secundare (aproape intotdeauna prezente)

Medicul veterinar va discuta optiunile de tratament si va stabili care tratament este mai bun pentru caine dumneavoastra si a va va informa si despre reactiile adverse posibile si ce semne sa urmariti pentru a le observa din timp. Starea de sanatate a cainelui va trebui sa fie re-evaluata la fiecare 4 pana la 6 saptamani de catre medicul veterinar. Razuirea pielii se va repeta si tratamentul trebuie sa continue pana cand doua raclaje de piele consecutive, se vor fi fara acarieni. Acest lucru poate dura mai mult decat timpul necesar pentru a vedea rezolutia clinica a leziunilor cutanate ale cainelui. Este important sa nu se intrerupa terapia prea devreme deoarece in cele mai multe cazuri boala va recidiva, pur si simplu.

Care este prognoza?

Un caine nu este considerat vindecat de demodicoza pana cand a trecut un an de la identificarea ultimului acarian din raclaj. Unii caini pot continua sa aiba acarieni pe pielea raclata in ciuda terapiei adecvate sau boala va recidiva in mod repetat ori de cate ori exista intreruperi in medicatie. In astfel de cazuri, poate fi necesara o terapie pe tot parcursul vietii. Stresul si alte boli pot exacerba boala si pot sa afecteze succesul terapiei. In mod ideal, stresul inutil (participarea la intalniri cu mai multi caini, schimbari majore in rutina de zi cu zi, trec printr-un ciclu de calduri) ar trebui sa fie evitate in aceasta perioada. Odata ce demodecia este sub control, este important ca animalele de companie sa fie sterilizate, deoarece ciclul estral poate determina recurenta bolii.