Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Tumorile sau cresterile regasite la nivelul ochilor prietenilor nostri canini nu sunt un caz neobisnuit pentru cei ce se afla in domeniul veterinar.

Schimbarile tisulare de la nivelul ochiului se pot dezvolta ca si tumora primara si pot de asemenea sa fie un rezultat secundar al raspandirii celulelor tumorale care s-au dezvoltat initial in alta parta a corpului. Tumorile ochiului pot fi maligne si benigne. Tumorile ochiului la caini pot fi descrise de asemenea si ca neoplazie oculara.

Cresterea noua, anormala a tesutului la caini poate cuprinde leziunile regasite in zona pleoapelor, a corneei, a conjunctivei, a orbitei si a altor sectiuni structurale ale ochiului precum irisul sau corpul ciliar.

Simptomele tumorilor ochilor la caini

Datorita existentei numarului de tumori oculare, simptomele vor varia de la un tip la altul. Unele leziuni si simptomele lor sunt enumerate aici.

Neoplazia pleoapelor

Aceasta se prezinta ca o masa pe marginea pleoapei sau in interiorul acesteia si poate varia ca si culoare de la roz la maro inchis.

Melanomul uveal

Ar putea exista o masa pe iris sau pe corul ciliar. Masa poate iesi in exterior sau poate deforma pupila. Vasele de sange se pot sparge. Ar putea exista durere.

Stadiile finale pot include

  • hemoragie, 
  • detasarea retinei sau
  • glaucom.

Melanomul limbic (epibulbar)

Aceasta tumora poate fi observata in principal ca o masa circulara, pigmentata pe cornee, ce se indreapta catre interiorul globului ocular. Ar putea exista o proctie excesiva de lacrimi. Deseori apare iritatia conjunctivala.

Carcinomul cornean cu celule scuamoase

Aceasta tumora va fi caracterizata de o masa de culoare roz pe suprafata epiteliala a corneei. Conjunctiva, pleoapa, corneea si a treia pleoapa sunt afectate.

Neoplazia orbitala

Pleoapa ar putea iesi in afara. Ar putea aparea umflarea conjuctivei, a corneei si a pleoapei. Deseori cei doi ochi nu se misca in tandem. Pupila ar putea fi dilatata.

Tipuri

Exista mai multe tipuri de tumori care pot creste la nivelul ochilor cainilor. Unele sunt enumerate mai jos.

Neoplazia pleoapelor

Aceste tumori pot fi iritante si pot deforma. Ele de obicei au o crestere lenta. Mentinerea functiei pleoapei este un motiv de ingrijorare pe parcursul interventiei chirurgicale. Raspandirea prin metastaze este redusa. Rasele Weimaraner si Vizsla sunt cunoscute pentru incidenta crescuta a acestei tumori.

Melanomul uveal

Acesta este cel mai des observat la rasa Labrador Retriever. Acest tip de tumora poate fi si maligna si benigna. Tumora apare la nivelul irisului sau a corpului ciliar.

Melanomul limbic (epibulbar)

Femelele din rasele Ciobanesc German si Labrador Retriever sunt cel mai predispuse. Varsta medie a cainilor cu acest tip de tumora este de 5-6 ani. Tumorile deseori sunt benigne.

Carcinomul cornean cu celule scuamoase

Aceste tumori tind sa fie maligne. Neoplazia conjunctiva este inclusa in aceasta categorie. Dupa indepartare, proliferarea va recidiva. Leziunile sunt cunoscute ca fiind agresive.

Neoplazia orbitala

90% din aceste tumori devin maligne pana la momentul la care sunt observate. Ele vor invada sinusurile, cavitatea bucala, oasele si creierul. Ele sunt in general nedureroase dar prognosticul este rezervat.

Cauzele tumorilor de la nivelul ochilor la caini

Desi cauzele exacte ale cancerului nu au fost inca identificate, cainele dvs. ar putea dezvolta o tumora ca rezultat al urmatorilor factori.

  • Ar putea exista o cauza virala,
  • expunerea la lumina UV ar putea contribui la dezvoltarea tumorii,
  • o leziune ar putea sa apara de la nivelul glandei sebacee la marginea pleoapei,
  • inflamatia oculara cronica ar putea fi un factor,
  • o alta boala cu metastaze ar putea sa se raspandeasca la ochi.
  • Rasele brahicefalice care au keratoconjunctivita recurenta sunt susceptibile la tumori.

 

Diagnosticul tumorilor ochilor la caini

Ochiul ar putea fi doar o mica parte a corpului, dar complexitatea structurilor acestuia este ridicata. Datorita acestui lucru, medicul veterinar va utiliza multe instrumente de diagnostic atunci cand determina cauza unei tumori de la nivelul ochiului cainelui. In functie de tipul leziunii, de localizare si de diagnosticul suspectat, medicul veterinar va include multe dintre urmatoarele mijloace pentru a ajunge la o concluzie. Ar putea fi sugerata de asemenea si o vizita la un oftalmolog veterinar pentru testare si imagistica.

  • O hemoleucograma completa si un profil biochimic seric va fi util pentru a analiza santatea cainelui.
  • Un specialist oftalmolog veterinar ar putea realiza teste care constau in
  • tonometrie (pentru a verifica presiunea intraoculara),
  • lampa cu fanta (pentru a vizualiza structurile din partea anterioara a ochiului) si
  • fundoscopie (pentru a vizualiza linia interna a globului ocular).
  • O gonioscopie va oferi o vizualizare excelenta a interiorului ochiului.
  • Examinarea fizica va implica ascultatia toracica, palparea abdominala si analiza limfonodurilor regionale pentru a verifica prezenta maselor aditionale.
  • Radiografiile craniului, ale pieptului si ale abdomenului vor determina daca raspandirea metastazelor a avut loc.
  • O ecografie ar putea elimina dezvoltarea metastazelor,
  • tomografia computerizata (CT) poate evidentia implicarea oaselor,
  • iar imagistica prin rezonanta magnetica (MRI) va verifica leziunile tesutului moale.
  • Aspirarea cu un ac subtire sau biopsia, va determina de asemeena daca tesuturile au fost afectate.

Medicul dvs. veterinar sau oftalmologul vor cauta de asemenea complicatiile secundare precum orbirea sau uveita.

Tratamentul tumorilor de la nivelul ochilor la caini

  • Tratamentul unei tumori ale ochiului poate fi conditionat de tipul tumorii. De exemplu, tumorile pleoapelor ar putea fi indepartate chirurgical prin excizie, avand grija sa se indeparteze toata masa, in timp ce se incearca mentinerea functiei pleoapei.
  • Criochirurgia care utilizeaza temperaturile scazute pentru a distruge tesutul afectat, este o alta metoda.
  • Tumorile precum melanomul uveal pot presupune pierderea globului ocular, dar uneori chirurgia cu laser este de succes fara a exciza globul ocular.
  • Melanomul limbic ar putea presupune keratectomia sau sclerectomia, ceea ce inseamna indepartarea chirurgicala a leziunii, cu inlocuirea grefei.
  • In cazul unei tumori corneene, daca este superficiala, tumoara ar putea fi excizata. Daca este afectat complet globul ocular, acesta va trebui indepartat.
  • Leziunile orbitale ar putea necesita indepartarea intregului glob ocular, impreuna cu osul si tesuturile apropiate daca sunt implicate .
  • Enucleerea este o procedura in care globul ocular este excizat in timp ce se pastreaza tesutul moale. Acest lucru este posibil in multe dintre cazuri.

Recuperearea in cazul tumorilor de la nivelul ochilor cainilor.

In cazurile in care tumora a fost descoperita ca fiind maligna si a avansat catre alte tesuturi, radiatiile si chimioterapia vor fi o parte a procesului de recuperare. Daca tumora a fost imposibil de indepartat, ingrijirea paliativa ar fi cea mai buna cale de a-i oferi membrului dumneavoastra blanos din familie o calitate buna a vietii ramase.

Din fericire, prognosticul pentru tumorile ochiului este deseori favorabil. Va trebui probabil sa pastrati legatura cu medicul veterinar in urmatoarele luni. Imediat dupa ce ajungeti acasa dupa interventia chirurgicala a ochiului, va trebui sa fiti constienti de posibilitatea umflarii acestuia si trebuie sa fiti capabili sa puneti picaturi locale sau o crema cu antibiotic daca este necesar.

Trebuie sa va spalati pe maini de fiecare data cand aplicati medicamentele sau unguentele in zona ochiului. Daca aveti orice tip de ingrijorare, contactati medicul veterinar sau direct specialistul. Trebuie notat faptul ca recidivarea anumitor tumori este frecventa.