Joi, Mai 09, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Hipotiroidismul, sau o glanda tiroida hipoactiva, este de intalnit la caini, desi majoritatea cainilor cu hipotiroidism dezvolta aceasta boala la varsta de adult.

Hipotiroidismul congenital (o glanda tiroida hipoactiva la o varsta de sub un an) este rar intalnit la puii de caine. Majoritatea puilor care sufera de hipotiroidism, au o glanda tiroida subdezvoltata, fiind opusa unei glande tiroide normale care nu reuseste sa functioneze. Glanda tiroida amesteca tirozina cu iodul pentru a produce hormonul tiroid. Glanda pituitara a cainelui produce hormonul stimulator tiroidian (TSH) care va determina glanda tiroida sa produca hormonul tiroid (tiroxina), aceasta din urma controland nivelurile metabolice si cele de activitate ale cainelui. 

O problema cu glanda tiroida sau cu cea pituitara poate conduce la hipotiroidism. Hipotiroidismul congenital la caini se datoreaza unei glande tiroide care este inactiva sau mai putina ctiva decat normalul, inainte ca puii de caine sa aiba varsta de un an. 

Simptomele hipotiroidismului congenital la caini

  • In cazul in care cainele dvs. are hipotiroidism, el nu va creste la o rata normala, la fel ca ceilalti pui.
  • Membrele sale ar putea fi mai scurte decat normalul si deseori au o dezvoltare atipica a oaselor craniului. 
  • Limba si globul ocular al cainilor cu hipotiroidism deseori ies in afara, conducand la aspectul de „ochi de insecta” si cainele ar putea avea gusa.
  • Puii de caine cu hipotiroidism vor fi cel mai probabil subdezvoltati fizic si mental.

Alte simptome sunt:

  • letargia,
  • mentinerea parului de pui,
  • apetit slab,
  • constipatie,
  • tremor si
  • spasm.

Tipuri

Hipotiroidismul congenital la caini se poate prezenta ca si hipotiroidism congenital primar sau hipotiroidism congenital secundar.

Hipotiroidismul congenital primar se datoreaza unei probleme ale glandei tiroide, in timp ce hipotiroidismul congenital secundar se datoreaza unei afectiuni a glandei pituitare.

Cauzele hipotiroidismului congenital la caini

Hipotiroidismul congenital la caini poate fi primar sau secundar. Cel primar este cauzat de o glanda tiroida subdezvoltata, de deficienta de iod sau de problemele de organificare a iodului. Hipotirodismul congenital secundar poate fi cauzat de o deficienta a hormonului tiroid de stimulare (TSH) sau nanismul pituitar. Deficienta de TSH variaza si semnele clinice care sunt exprimate deseori sunt cauzate de o deficienta a hormonului de cresterii, spre deosebire de hormonul tiroid.

Diagnosticul hipotiroidismului congenital la caini

Daca observati ca apare ceva care nu este normal la puiul de caine, va trebui sa il duceti la medicul veterinar. Acesta va realiza initial o examinare fizica a cainelui. Va solicita de asemenea informatii detaliate cu privire la simptomele pe care cainele le-a exprimat, precum si la cele care au aparut. In functie de examinare si de informatiile oferite, medicul veterinar va alege realizarea testelor de sange pentru a verifica nivelurile de T4 si de TSH. Rezultatele acestui test vor indica de obicei daca animalul are hipotiroidism, avand in vedere ca boala va cauza niveluri scazute de tiroxina. Deseori este necesara o biopsie a tiroidei si o histopatologie pentru ca medicul veterinar sa poata stabili un diagnostic.

Ecografia si scintigrafia glandei tiroide sunt alte optiuni pentru determinarea apritiei hipotiroidismului, avand in vedere ca radiologii cu experienta pot utiliza aceste metode pentru a spune daca animalul are hipotiroidism sau sindromul bolii eutiroidiene.

Tratamentul hipotiroidismului congenital la caini

  • Tratamentul hipotiroidismului congenital la puii de caine ar putea include suplimentarea tiroxinei (hormon tiroid) cu levotiroxina sintetica (cuoscuta ca si T4). Acest lucru este disponibil sub forma de comprimate si sub forma lichida si va fi administrat de 1-2 ori pe zi.
  • La cainii la care starea nu se imbunatateste cu levotiroxina, probabil datorita absorbtiei slabe, medicul veterinar ar putea incerca liotironina sodica (T3), care va fi administrata de trei ori pe zi.
  • Tratamentul ideal va incepe chiar si la varsta de trei saptamani, avand in vedere ca acesta ar putea conduce la sansa mare de succes. Avand in vedere ca nu este simplu de identificat afectiunea la un caine nou-nascut, inceperea tratamentului atat de devreme poate fi o provocare.

Recuperarea

Veti dori sa urmati recomandarile medicului veterinar cu privire la programarile ulterioare pentru a va asigura ca aveti cele mai bune rezultate cu cainele. Odata ce cainele primeste levotiroxina sintetica, medicul veterinar va cauta sa verifice nivelurile la trei – patru saptamani dupa ce tratamentul a inceput. Medicul veterinar va solicita de asemenea informatii despre simptomele pe care cainele le are de la inceperea tratamentului.

In functie de rezultatele testului, medicul veterinar ar putea alege cresterea dozei. In cazul in care cainele nu raspunde la levotiroxina, medicul veterinar ar putea incerca utilizarea liotironinei sodice (T3). Daca aceasta nu este eficienta, medicul veterinar va reevalua cainele pentru a determina daca diagnosticul initial este corect si/sau daca exista o alta afectiune ce necesita tratament.