Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cataracta este o opacizare a cristalinului care poate cauza pierderea partiala sau totala a vederii. Poate aparea la unul sau la ambii ochi si este destul de frecventa la caini, in special la cainii din anumite rase. Printre aceste rase se numara Smooth Fox Terrier, Cocker Spaniel American, Cocker Spaniel Englez, Bichon Frise, Bichon Havanese, Silky Terrier, Poodle Mini si Standard, Schnauzer Mini si Boston Terrier

Nebulozitatea rezulta din esecul ochiului de a mentine o hidratare corespunzatoare a cristalinului. Cristalinul tulbure impiedica apoi retina sa primeasca lumina si sa creeze o imagine. Cataracta netratata se poate agrava si poate duce la inflamatii oculare dureroase, glaucom si/sau orbire permanenta. Cataracta are ca rezultat opacifierea sau intunecarea cristalinului unui ochi. Derivand dintr-o cantitate crescuta de proteine care se acumuleaza in ochi, cristalinul devine tulbure sau opac. Cataracta este una dintre cele mai frecvente probleme oculare la caini. Un medic veterinar priceput va putea identifica o cataracta, care este uneori confundata cu scleroza nucleara.

Simptomele cataractei la caini

Cataracta poate aparea la orice varsta si poate fi observata la unul sau la ambii ochi. Simptomele includ:

  • Aspect alb „tulbure" in ochi
  • Culoare cenusie/albastra deschisa/abdominala in ochi
  • Aspect anormal in reflectarea luminii pe ochi

Simptomele de pierdere a vederii includ:

  • Lovirea in ramele usilor
  • Lovirea de mobilier
  • Latratul la obiecte neinsufletite
  • Neindemanare
  • Dificultate in gasirea jucariilor sau a bolurilor
  • Mersul cu precautie
  • Mersul cu nasul la pamant

Tipuri

  • Cataracta congenitala - Cataracta prezenta la nastere. De obicei la ambii ochi. Poate fi mostenita sau cauzata de infectii sau toxine.
  • Cataracta cu debut precoce - Se dezvolta inainte de varsta de 3 ani. Pot fi mostenite sau cauzate de infectii, toxine, diabet zaharat sau traumatisme la nivelul ochiului.
  • Cataracta cu debut tardiv - Se dezvolta la varsta de 6 ani sau dupa aceasta varsta. Adesea confundate cu scleroza nucleara (opacifierea normala a ochiului datorata imbatranirii).

Cauzele cataractei la caini

Cea mai frecventa cauza a cataractei la caini este mostenirea. Rasele de caini predispuse genetic la cataracta includ (dar nu se limiteaza la) Pudel mini si Standard, Cocker Spaniel Englez, Schnauzer Mini, Golden Retriever, Boston Terrier, Bichon Havanese, Bichon Frise si Silky Terrier.

Alte cauze ale cataractei la caini includ:

  • Diabetul zaharat
  • Traumatisme oculare
  • Imbatranirea
  • Uveita
  • Hipocalcemia
  • Expunerea la radiatii
  • Expunerea la toxine

Diagnosticul cataractei la caini

Daca observati simptome de cataracta sau de pierdere a vederii la animalul dumneavoastra de companie, programati o programare la un medic veterinar. Medicul veterinar va dori sa stie cand au fost observate pentru prima data simptomele, daca a avut loc vreun traumatism la nivelul ochiului sau al capului si daca animalul dumneavoastra de companie s-a comportat diferit. Un examen oftalmologic complet va determina daca animalul dumneavoastra de companie se confrunta cu pierderea vederii, daca dezvolta cataracte adevarate sau daca animalul are scleroza nucleara. Scleroza nucleara este mult mai frecventa decat cataracta si are simptome similare cu cataracta. Aceasta afectiune este o modificare normala a cristalinului ochiului (adesea ambii ochi) observata odata cu imbatranirea si nu provoaca o pierdere semnificativa a vederii si nu necesita tratament

Deoarece dezvoltarea cataractei este adesea observata in cazul diabetului zaharat, se poate solicita un profil sanguin complet si o analiza de urina pentru a exclude aceasta boala.

Tratamentul cataractei la caini

Singurul tratament pentru cataracta este interventia chirurgicala. Unele animale de companie nu sunt candidati buni pentru operatie, iar medicul veterinar va va anunta daca operatia este o optiune buna. Animalele de companie cu diabet sau alte boli cronice si animalele de companie mai in varsta nu sunt adesea candidati buni pentru operatia de cataracta. Animalele de companie sanatoase cu cataracta ereditara sunt buni candidati. Daca medicul veterinar decide ca animalul dvs. de companie ar trebui sa fie operat, cel mai bine este sa va programati cat mai curand posibil pentru a preveni deteriorarea suplimentara a ochiului. Formarea cataractei este progresiva si poate duce la o inflamatie dureroasa a ochiului, glaucom sau orbire completa.

Indepartarea cristalinului 

Cristalinul este indepartat din capsula care il inconjoara in globul ocular. Cristalinul este apoi inlocuit cu un implant intraocular din plastic sau acrilic. Atat cristalinul, cat si capsula care il inconjoara sunt indepartate din globul ocular. Cristalinul este apoi inlocuit cu un implant intraocular din plastic sau acrilic. 

Facoemulsificare

In cadrul acestei interventii chirurgicale, cristalinul ochiului este emulsionata cu ajutorul undelor ultrasonice. Cristalinul emulsionat este indepartat prin aspiratie si inlocuit cu o solutie izotonica.

Operatia de cataracta este o interventie chirurgicala cu risc scazut si are o rata de succes de peste 90 la suta la caini. Dupa operatie, animalul dumneavoastra de companie va trebui sa poarte o zgarda elisabetana ("e-collar" sau "con") pentru a preveni frecarea ochiului de podea sau cu labele. Se vor prescrie picaturi pentru ochi sau unguent care va fi aplicat de 2-3 ori pe zi timp de 3-4 saptamani. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru durere si antibiotice orale. 

Recuperarea cataractei la caini

Dupa ce animalul dumneavoastra de companie a fost operat de cataracta, sunt necesare programari frecvente de urmarire pentru a evalua vindecarea si recuperarea. Animalul dumneavoastra de companie ar trebui sa se recupereze complet in doua-trei luni.

Nu exista nicio masura preventiva pentru cataracta, insa monitorizarea atenta a vederii cainelui dumneavoastra si observarea oricaror schimbari de comportament sau de aspect al ochiului este o modalitate buna de a depista cataracta la timp. Cu cat o problema este observata mai devreme, cu atat mai repede poate fi tratata si cu atat mai mult este posibil sa se evite pierderea vederii sau alte probleme de sanatate. Intotdeauna anuntati medicul veterinar daca aveti orice ingrijorare cu privire la ochii sau vederea animalului dumneavoastra de companie.