Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Cainii cu insuficienta renala acuta pot prezenta o varietate de simptome. Simptomele de rinichi acut in stadii incipiente, includ sete excesiva si un volum excesiv de urina. Mai tarziu, simptomele de insuficienta renala acuta includ letargie, pierderea apetitului si varsaturi.

Ce este insuficienta renala acuta?

Rinichii realizeaza multe functii vitale. Una dintre acestea este eliminarea toxinelor din corp. Rinichi bolnavi inseamna ca rinichii nu pot elimina aceste toxine. Insuficienta renala acuta inseamna ca problema, respectiv neeliminarea toxinelor s-a dezvoltat pe parcursul a catorva zile si a dus la aparitia unor simptome specifice.

Exista multe cauze care pot provoca insuficienta renala acuta. Anumite “otravuri” sunt bine cunoscute pentru capacitatea lor de a deteriora rinichii. Aceste substante pot fi:

  • Antigelul (lichid din radiatorul masinilor, etilen glicol)
  • Stafidele
  • Anumite medicamente, inclusiv pastile de durere, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul.

De asemenea, infectiile severe la rinichi cauzate de bacterii pot provoca insuficienta renala acuta. Cu toate ca infectiile renale se pot produce in mod spontan, de obicei, exista un motiv pentru care organismul cainelui nu se poate lupta cu infectiile la fel de usor ca in “zilele bune”(cum ar fi pietre la rinichi sau un blocaj urinar partial).

Leptospirele sunt un grup de bacterii care pot provoca insuficienta renala acuta la caini. Cainii pot contacta leptospiroza din urina sau apa contaminate de animale infectate (cerb, bovine, sobolani, ratoni, soareci, caini, alte animale).

Orice scade fluxul de sange prin rinichi poate provoca insuficienta renala. Acesta include deshidratarea, indiferent de cauza (cum ar fi varsaturi severe si diaree). Insolatia sau alte tulburari ce provoca pagube masive la nivelul vaselor de sange, cum ar fi intepaturile de albine sau muscaturile de sarpe, pot duce la insuficienta renala.

Care sunt simptomele de insuficienta renala acuta?

Cainii cu insuficienta renala acuta pot prezenta o varietate de simptome. Simptomele de rinichi acut in stadii incipiente, includ sete excesiva si un volum excesiv de urina. Mai tarziu, simptomele de insuficienta renala acuta includ letargie, pierderea apetitului si varsaturi. In formele severe de insuficienta renala, cantitatea de urina poate sa scada, sau se poate opri cu totul producerea de urina. Alte semne care arata ca lucrurile se inrautatesc includ aparitia de sange digerat in scaun, ceea ce face ca materiile fecale sa fie negre ca smoala, cu un miros extrem de neplacut, sau varsaturi, care arata ca zatul de cafea.

Ce teste sunt necesare?

Testele de sange si urina sunt folosite pentru a determina daca insuficienta renala este prezenta, iar daca este, cat de severa este. Alte teste, cum ar fi radiografia (cu raze X), ecografia (ultrasunete), precum si teste speciale de sange, sunt necesare pentru a spune ce a cauzat insuficienta renala. Uneori este recomandata o biopsie de rinichi. Cauza insuficientei renale nu este intotdeauna usor de identificat.

Ce tratament este disponibil?

Tratamentul initial pentru insuficienta renala acuta se realizeaza, de obicei, prin administrarea de lichide intravenos (IV). Aceste fluide sunt utilizate pentru a restaura hidratarea organismului si pentru a ajuta la eliminarea substantelor nedorite din fluxul sangvin care pot constitui problema insufucientei. Productia de urina este monitorizata pe tot parcursul terapiei cu fluide IV, iar o scadere a urinei poate indica necesitatea unei alte terapii. Diureticele (medicamente administrate pentru eliminarea apei) sunt cel mai frecvent utilizate atunci cand se incearca cresterea volumului urinei eliminate.

In plus, pe langa managementul fluidelor, se pot administra si alte medicamente.  Sunt administrate antiacide pentru ca insuficienta renala poate provoaca frecvent ulcere gastrice si astfel se elimina riscul aparitiei acestora. In cazul in care deja exista ulcere si sangereaza, pot fi prescrise medicamente pentru a acoperi ulcerul. Antibioticele sunt date in cazul in care cauza insuficientei renale este suspectata a fi o infectie. Pentru ca insuficienta renala provoaca un consum masiv de resursele din partea organismului si pentru ca animalele de companie cu insuficienta renala refuza frecvent sa manance, poate fi recomandata fixarea intraabdominala a unui tub temporar de administrare a alimentelor sau administrarea IV de nutrienti.

Starea generala a cainilor cu insuficienta renala acuta se poate schimba rapid, de aceea este nevoie de o atenta sporita si monitorizarea permanenta. Aceasta poate include verificarea de mai multe ori pe timpul a 24 de ore, a tensiunii arteriale, greutatii corporale, electrocardiograma si analizele de sange. Ar putea fi necesar sa se plaseze un cateter urinar pentru a masura volumul de urina. Potasiul este un electrolit ce se gaseste in mod normal in sange in cantitati mici. La animalele cu insuficienta renala acuta, nivelul de potasiu poate creste la niveluri periculoase, spre deosebire de insuficienta renala cronica cand nivelurile acestuia tind sa scada. Nivelul crescut de potasiu incetineste gradul de excitatie nervoasa si poate provoca stop cardiac. Tensiunea arteriala foarte ridicata se poate dezvolta din cauza insuficientei renale, caz in care administrarea de medicamente pentru combaterea tensiunii arteriale este obligatorie. Tensiunea arteriala crescuta pe de alta parte poate provoca spargerea vaselor de sange din ochi sau creier aparand astfel complicatii serioase. Poate sa se manifeste si balonare la nivelul abdomenului, picioare umflate, sau diminuarea capacitatii respiratorii, in cazul in care lichidul se acumuleaza in plamani.

Nu toate animalele cu insuficienta renala acuta vor raspunde pozitiv la administrarea de fluide IV. Poate fi necesara aplicarea de urgenta  a unor terapii renale avansate ca de exemplu, dializa peritoneala si hemodializa. Semnele care indica ca aceste terapii ar trebui sa fie luate in considerare includ: un nivel periculos de ridicat de potasiu, lichid in plamani, sau lipsa de imbunatatire a rezultatelor de laborator in timp ce se adminiestreaza fluide IV. Dializa peritoneala implica fixarea unui tub direct in cavitatea abdominala, prin care se administreaza un lichid special, lichid care apoi, dupa cateva ore, se dreneaza. Astfel, multe dintre toxinele pe care rinichii nu reusesc sa le elimine pot fi indepartate. Este nevoie ca un medic sau un asistent medical sa fie langa pacient 24 de ore pe zi pentru a mentine fluxul corect al fluidul si drenarea acestuia. Din pacate, chiar si in cele mai bune circumstante, complicatiile cum ar fi infectia jurul tubului si infundarea acestuia sunt frecvente dupa numai cateva reprize de dializa.

Hemodializa implica fixarea intravenoasa a unui cateter intr-o vena mare si trimiterea sangelui printr-o instalatie speciala care curata sangele si apoi reintroducerea prin alt cateter a sangelui “detoxifiat” in organism. Hemodializa este eficienta, dar numai extrem de putine spitale veterinare sunt echipate pentru a face aceasta manopera extrem de complicata la animalele de companie. Atat dializa peritoneala cat si hemodializa sunt, in general si foarte scumpe.

Care este prognoza?

In ciuda tuturor progreselor in tratamentul insuficientei renale acute, aceasta este o boala grava, multi pacienti murind din aceasta cauza. Circa 60% din cainii cu aceasta boala, fie mor, fie sunt eutanasiati. Dializa este de obicei rezervata pentru acei pacienti la care tratamentul nu a reusit si sansa de moarte fara dializa este de aproape 100%. La acesti pacienti, dializa poate permite ca pana la jumatate din ei sa fie recuperabili, in functie de cauza de baza a insuficientei renale. Dintre cei care se recupereaza, unii pot fi recuperati complet, sau partial si criza se incheie cu leziuni renale de lunga durata, care pot fi tratate la domiciliu.