Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Boala afecteaza cel mai frecvent caini tineri, de sex masculin care au nasul lung (Ciobanestii germani, Rottweilerii). Placi de ciuperci Aspergillus colonizeaza si invadeaza mucoasa nazala si mucoasa sinusala, erodeaza tesutul subadiacent

Ce este aspergiloza?

Aspergillus este un tip de ciuperca, care este prezenta in mod normal in mediul inconjurator in sol si resturile organice in spatii intunecate, umede, racoroase. Aspergillus spp., produce infectii (aspergiloza) la animalele mici in doua forme: localizat si diseminat. Diferite specii de Aspergillus sunt de obicei responsabile pentru aceste doua tipuri de infectii. Aspergillus fumigatus este mai frecvent asociata cu boala localizata (de obicei, in pasajele nazale si frontale ale sinusurilor), in timp ce A. terreus provoaca mai frecvent forma ”diseminata" de boala, localizandu-se in numeroase organe.

Infectiile cu Aspergillus spp., sunt infectii oportuniste, care apar la indivizii imunocompromisi. De cele mai multe ori, cainii  sunt rezistenti la infectia cu acest microorganism care este prezent in mod normal peste tot in mediul inconjurator. Cainii bolnavi cu Aspergillus la nivel nazal au probabil un defect major in sistemul lor imunitar sau la nivelul mucoasei nazale. Cei ce manifesta o aspergiloza diseminata se presupune ca au o imunodeficienta sistemica, care uneori se datoreaza unei componente genetice, deoarece acesta poate apare mai frecvent la anumite rase.

Care sunt simptomele de aspergiloza?

Nazal aspergiloza se caracterizeaza prin urmatoarele:

  • Durere faciala
  • Secretie nazala anormala (mucoida cu sange)
  • Depigmentarea narile (nasul devine roz sau alb)
  • Cruste rani pe nari
  • Sangerari nazale
  • Stranutul
  • Pierderea poftei de mancare

Boala afecteaza cel mai frecvent caini tineri, de sex masculin care au nasul lung (Ciobanestii germani, Rottweilerii). Placi de ciuperci Aspergillus colonizeaza si invadeaza mucoasa nazala si mucoasa sinusala, erodeaza tesutul subadiacent. Netratata, infectia poate progresa in sistemul nervos central prin placa cribiforma (separarea dintre nas si creier), provocand semne neurologice, cum ar fi convulsiile sau poate provoca sangerari nazale puternice care pun viata in pericol.

Cainii cu afectiuni diseminate au simptome nespecifice care pot include pierderea poftei de mancare, scadere in greutate, letargie, voma, diaree, tuse, si alte probleme. Aspergiloza diseminata este o tulburare mai grava in care microorganismele fungice sunt raspandite in organele vitale, cum ar fi rinichii, ficatul, splina, discurile invertebrale si ganglionii limfatici, provoacand boli sistemice grave. Ciobanestii germani sunt cel mai frecvent afectati.

Ce teste sunt necesare?

Aspergilloza nazala este cel mai bine diagnosticata printr-un examen endoscopic al nasului, sub anestezie, cu efectuarea unei biopsii a tesuturilor afectate si o cultura din acestea. O scanare CT poate fi extrem de utila in identificarea bolii si nivelul de extindere, determinand cea mai buna metoda de tratament. Testul serologic (teste de sange) pentru anticorpii Aspergillus poate fi fals pozitiv sau negativ. Animalele de companie cu aspergiloza nazala au un prognostic corect, daca se aplica un tratament corect. Imunosupresia cu medicamente pe baza de cortizon sau similare ar trebui evitata la aceste animale de companie.

Diagnosticul de aspergiloza diseminata se face de obicei prin biopsie si cultura dintr-un organ afectat.

Ce tratament se poate aplica?

Aspergiloza nazala este cel mai frecvent tratata cu medicamente antifungice, cum ar fi clotrimazol, care sunt infuzate in pasajele nazale si sinusurile frontale timp de 1 ora, in timp ce animalul de companie este sub anestezie generala. Medicamente sistemice (orale) antifungice pot fi utilizate, dar in general, nu sunt la fel de eficiente ca terapie topica. Uneori, sunt necesare a fi testate si aplicate numeroase tratamente noi.

Aspergiloza difuza poate fi tratata agresiv cu medicamente antifungice pe cale intravenoasa, urmata de medicamente antifungice orale daca apare un raspuns la terapie, dar aceasta boala este de obicei progresiva si fatala.