Duminică, Aprilie 28, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Iepurii aleg in mod natural unul dintre putinele locuri disponibile (de obocei, colturile) pentru urinare si defecare. De aceea, obisnuirea unui iepure sa foloseasca litiera implica mai mult decat simpla amplasare a acesteia in locul ales de iepure pe post de latrina. Trebuie avut in vedere faptul ca toti iepurii elimina in mod normal niste mici bulgari de fecale in afara locului ales pentru defecare si in afara custii in care sunt cazati, pentru a-si marca teritoriul. Acest comportament nu reprezinta esecul in folosirea litierei!

Varsta are importanta?

Iepurii mai in varsta sunt mai usor de dresat decat iepurii foarte tineri si puii, deoarece atentia si abilitatea de invatare a acestora sporeste odata cu varsta.

Castrarea/sterilizarea ajuta la ceva?

Da! Atunci cand iepurii ating varsta de 4-6 luni, hormonii sistemului reproducator devin activi, animalele incepand astfel sa isi marcheze teritoriul. Castrarea sau sterilizarea pot determina iepurele sa foloseasca mai des litiera si sa nu mai aiba tendinte atat de evidente de marcare a teritoriului.

Ce fel de asternut sa folosesc?

Atunci cand alegeti un tip de asternut, retineti faptul ca urina iepurilor are un miros foarte puternic. Majoritatea iepurilor petrec mult timp in zona de defecare si urinare, avand obiceiul sa si inghita o parte din substratul pentru asternut. Optati pentru un asternut organic, precum paie de ovaz, materiale din citrice sau hartie reciclata (de ex., CareFRESH, Absorption Corp, Cat Country, Mountain Meadows Products, CelluDri, SSP etc). Peletele din rumegus comprimat (de ex., Feline Pine, Church &Dwight Co.) nu sunt scumpe si au o capacitate de absorbtie mare. Acestea nici nu sunt toxice, deoarece compusii pe baza de fenoli sunt extrasi in timpul procedeelor de fabricare. Asternuturile obtinute din scoarta de plop sunt, de asemenea, sigure si eficiente in absorbtia mirosurilor neplacute.  

In fiecare cusca ar putea fi plasat niste fan, sau fanul ar putea fi folosit ca si asternut , insa acesta necesita schimbare foarte frecventa. Evitati:

  • asternutul obtinut din rasinoase, precum rumegusul din pin sau cedru, deoarece aceste produse pot afecta ficatul animalului atunci cand sunt inghitite;
  • asternutul din lut, deoarece acesta formeaza praf; daca iepurelui ii place sa sape, praful ii va irita sistemul respirator si il va predispune la afectiuni respiratorii; de asemenea, cristalele dezodorizante din asternut sunt, de obicei, toxice;
  • asternuturile ce formeaza bulgari, deoarece acestea formeaza conglomerate in interiorul tubului digestiv al animalului si pot cauza astfel probleme de sanatate serioase, chiar si moarte (acestea pot patrunde si la nivelul sistemului respirator al iepurelui, daca animalul inhaleaza o cantitate mare de praf);
  • stiuletii de porumb nu formeaza un asternut cu suficienta capacitate de absorbtie, si nici nu controleaza mirosul neplacut. Daca sunt ingerati, acestia pot cauza blocaj intestinal.

Curatarea si inlaturarea

Curatati frecvent litierele, pentru a incuraja iepurii sa le foloseasca. Folositi otet din vin alb pentru a clati boxa iepurilor. Lasati petele persistente de pe litiera sa se inmoaie bine. Curatati materialele fecale din afara litierei cu otet din vin sau sucuri acidulate. Daca urina s-a uscat deja, folositi produse speciale pentru a indeparta petele si mirosul neplacut.

In scopul inlaturarii asternutului organic, acesta poate fi folosit ca si mulci sau poate fi transformat in compost. Fecalele iepurilor pot fi aplicate direct ca si fertilizant pentru plante.

Daca cusca este prea mica pentru amplasarea litierei?

Daca cusca iepurelui este prea mica pentru amplasarea unei litiere, inseamna ca aceasta este prea mica si pentru iepure, in sine. Chiar si un iepure pitic trebuie sa se bucure de un spatiu suficient, iar un vas de iena poate fi folosit in locul unei litiere. Un vas de dimensiuni 23 x 23 cm este suficient pentru cusca unui iepure de 1,4-1,8 kg.  

Cate litiere sa adaug?

Cu cat mai multe, cu atat mai bine, mai ales daca iepurele dvs. invata greu sau este incapatanat in alegerea locului pentru latrina. Pe masura ce animalul invata sa foloseasca un spatiu special pentru defecare si urinare, puteti renunta la o parte din litierele din cusca.

 Probleme frecvente: iepurele meu arunca asternutul din litiera!

Unora dintre iepuri le place sa arunce afara asternutul din litiera. O litiera acoperita cu capac va poate scuti de aceasta problema. Puteti, de asemenea, sa experimentati folosirea mai multor tipuri de substrat pentru asternut.

Multi iepuri urineaza peste marginea litierei!

Iepurii se lipesc atat de mult cu posteriorul de marginea litierei, incat urina trece peste litiera. Potentiale solutii includ:

  • optarea pentru o litiera cu margini mai inalte;
  • optarea pentru o litiera acoperita;
  • plasati un paravan pentru urina pe partea din spate a litierei.

Urinarea in picatura sugereaza de obicei probleme ale vezicii urinare, in acest caz fiind recomandata consultatia din partea unui medic veterinar. Urinarea in afara litierei poate fi, de asemenea, asociata cu orice factor care poate induce iepurelui dvs. senzatia de nesiguranta, precum un nou iepure, musafiri de-ai dvs., mutarea intr-o noua locatie etc.

Oricare dintre aceste schimbari pot determina iepurele sa isi marcheze teritoriul mai des.