Sâmbătă, Aprilie 27, 2024

De la medici veterinari cu ❤️ dragoste ❤️ pentru prietenii voștri

Adeseori, cand iepurii de casa sunt introdusi unii altora fara o pregatire anterioara, acestia se vor lupta. Lupta reprezinta de obicei un amestec de lovit din picioare si blana zburand, fiind adeseori precedata de mersul in cerc (uneori urmat de incalecare), urmarit, box, lovituri in barbie.

 

In salbaticie, iepurii se lupta pentru a stabili ierarhia, pentru a pastra noii veniti departe, sau pentru a-si proteja tineretul. Lupta va continua pana cand unul din iepuri va fugi. Iepurii domestici par sa se lupte din aceleasi motive. Ei se pot lupta pentru resurse, precum gustari, schimbarea ierarhiei, sau daca unul din iepuri dezvolta un miros ciudat, cum ar fi dupa o vizita la veterinar.

Pentru a minimiza riscul luptelor, introduceti iepurii gradual, intr-un teritoriu neutru.  Membrii casei nu ar trebui sa intervina in acest proces, dar iepurii trebuie monitorizati pentru a se asigura ca se accepta unul pe altul. Semnele de acceptare sunt:

  • Iepurii se retrag in colturi separate, dar nu se ataca unul pe altul!
  • Iepurii se pot urmari unul pe altul, dar nu se ating/ ranesc unul pe celalalt.
  • Se prabusesc unul langa altul (dar fara sa se atinga)
  • Tentative de adulmecare si lins.

Pentru a inceta o lupta intre iepuri puteti sa-i pulverizati cu apa, sa strigati sau sa bateti din palme zgomotos. Niciodata sa nu interveniti cu mainile!

Introducerea unui nou iepure poate reprezenta o provocare.

Veti avea nevoie de multa rabdare si calm. Consultati-va cu veterinarul dvs pentru mai multe sfaturi in ceea ce priveste acest aspect.

Daca luptele dintre iepuri sunt atat de frecvente, de ce ar trebui sa aduc inca un iepure in casa?

Iepurii sunt animale sociabile. Iepurii salbatici traiesc in grupuri mari sau crescatorii, de la  6-8 indivizi la cateva sute de animale. Multi experti sunt de acord cu faptul ca nevoia de un companion poate fi satisfacuta doar partial de oameni, iepurii avand nevoie de compania unor membri din aceeasi specie.

Fiecare iepure este un individ unic si exista unele exceptii de la aceasta regula; in orice caz, multi iepuri de casa traiesc in grupuri de cate trei-patru indivizi, dezvoltand o relatie foarte stransa unii cu ceilalti. Acesti iepuri par sa prospere in momentul in care au contact social cu cei din aceeasi specie. Iepurii care traiesc impreuna vor manca impreuna, dormi impreuna, se vor  spala unul pe celalalt, se vor juca impreuna si chiar vor folosi litiera in acelasi timp!

Un iepure singur va prezenta semne de plictiseala, depresie si retragere. Adesea, iepurii din rase de talie mica au comportament distructiv sau devin hiperactivi.