Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Intoxicatiile cu clor si alte substante dezinfectante sau de curatenie la caine

Mai multe produse utilizate in jurul casei si in casa, mai ales in aceasta perioada, pentru dezinfectare si curatare sunt extrem de toxice pentru animalele de companie. Majoritatea produselor de curatat, dar si subtantele de dezinfectie cu care se spala strazile in perioada pandemiei cu Coronavirus contin substante chimice periculoase pentru animalele de companie. In cazul in care cainele tau ar ingera oricare din aceste produse, toxicitatea ar putea duce la complicatii serioase la nivelul sistemului digestiv si al celui respirator. Intoxicatia cu clor sau alte substante de curatare cu inalbitori sunt considerate urgente veterinare. 

Urgente in diabet la pisica

In calitate de proprietar al unei pisici diabetice, este important sa fiti pregatit pentru orice urgenta ar putea aparea.

Uleiurile aromatice pot fi toxice pentru animalul de companie

Aromaterapia utilizeaza uleiuri esentiale pentru crearea de arome placute pentru noi, oamenii. Dar este important de inteles faptul ca multe dintre aceste substante sunt compusi volatili, ceea ce inseamna ca acestea, in anumite concentratii, pot fi toxice pentru animalele de companie. Pisicile sunt cele mai sensibile la uleiurile volatile. Retineti faptul ca ceea ce este sigur pentru noi, oamenii, nu inseamna ca este sigur si pentru animalele noastre. Aceste substante pot fi inevitabil inhalate, linse sau ingerate de catre animal, sau chiar se pot absorbi prin pielea acestuia. Animalele reactioneaza diferit fata de oameni la aceste uleiuri aromatice, de aceea este important sa vorbiti cu un medic veterinar inainte sa le folositi in preajma lor.

Dilatatia si torsiunea gastrica la caini - volvulus

Dilatatia si torsiunea gastrica reprezinta urgente medicale, ce necesita internare si tratament imediat. Boala apare mai frecvent la cainii de talie mare. Daca observi simptomele dilatatiei sau torsiunii gastrice la caine, este impetuos necesar sa mergi de urgenta cu acesta la medicul veterinar. Daca cainele este greu de transportat, pune-l pe partea dreapta, cu capul si toracele mai sus decat restul corpului, astfel incat sa formeze un unghi de 30 de grade si cheama o ambulanta veterinara. 

Dilatatia-torsiune gastrica (DGV) ,cunoscuta si altfel sub denumirea de „dilatatia”, „torsiune stomac” sau „stomac rasucit”. Nu se cunoaste cauza afectiunii. Poate avea consecinte tragice cu sfarsit letal in doua pana la trei ore de la instalarea simptomelor. Dilatatia stomacului este datorata acumularii rapide de gaz . In cele din urma, stomacul destins se roteste in jurul ligamentelor sale de sustinere rezultand cresterea gazelor la nivelul sau si hipoperfuzie celulara. Acest organ destins preseaza asupra toracelui ingreunand respiratia cainelui, compreseaza asupra venelor de calibru mare de la nivelul abdomenului si impiedicarea reintoarcerii venoase la inima. Aceste fenomene respiratorii si circulatorii pot duce la colaps si moarte daca tratamentul nu este instituit in timp util.

Pierderea apetitului la pisica

Apetitul fiecaruia fluctueaza oarecum de la o zi la alta. Totusi, daca pisica dumneavoastra  nu mananca timp de 24 de ore, poate fi o problema serioara de sanatate. Hiporexia este un simptom reprezentat de un consum redus de hrana, in timp ce anorexia reprezinta lipsa totala a consumului de hrana. Fiecare stare indica prezenta unei tulburari emotionale sau psihologice.

Tulburarile emotionale, problemele dentare, tulburarile digestive, febra, insuficienta renala, anorexia sunt probleme foarte serioase la pisici si necesita atentie imediata. In mai putin de o zi, poate incepe procesul periculos al catabolismului, sau descompunerea propriei mase musculare pentru nutrienti.

Sangerarile nazale la pisica

Pisicile pot dezvolta sangerari nazale datorita anumitor circumstante. Circumstantele unei sangerari nazale ar putea fi simple precum lovirea de un perete sau s-ar putea datora infectiilor bacteriene si a celor virale sau infestatiilor parazitare. Chiar si corpii straini din pasajul nazal ar putea fi vinovati pentru acest aspect. Sangerarile serioase ar putea cauza simptome aditionale precum materiile fecale negre si vomismente inchise la culoare care par sa aiba zat de cafea. Aceste simptome aditionale sunt rezultatul ingerarii sangelui datorita sangerarii nazale. 

Ce reprezinta intoxicatia cu musetel la pisici?

Pisicile care ingereaza sau intra in contact cu musetelul ar putea incepe sa vomite, sa dezvolte zone cu senzatie de mancarime pe piele sau sa aiba diaree. Majoritatea pisicilor nu consuma mult din aceasta plata datorita mirosului sau si gustului neplacut, prin urmare ele nu ingereaza suficiente toxine pentru a cauza o reactie adversa. Cu toate acestea, ar trebui sa mergeti intotdeauna cu pisica la medicul veterinar imediat cum observati oricare din simptomele intoxicatiei cu romanita/ musetel, o floare extrem de des intalnita in Romania, in perioada de vara. Acest tip de planta contine diverse toxine, inclusiv camazulena, acidul antemic, acidul tanic, bisabololul si ulei volatil, astfel ca proprietarii de animale ar trebui saisi tina animalele departe de aceasta planta tot timpul.

Socul termic la pisici - Hipertermia la pisici

In ciuda reputatiei lor de animale de desert, pisicile nu tolereaza caldura excesiva mai bine decat oamenii. Pisicile se pot racori doar gafaind sau transpirand prin pernitele membrelor. Pe masura ce temperatura corporala creste, pisica va suferi epuizare termicasi, eventual, soc termic. Daca in acest caz temperatura corporala nu este scazuta rapid, se pot institui leziuni viscerale grave, sau chiar si moarte. 

Primul ajutor la ecvine: ce sa ai la tine si cum sa le folosesti

Aproape nimic nu este mai infricosator decat sa iti gasesti calul ranit si sa nu stii ce sa faci, in special daca esti la distanta mare de casa. Ceea ce urmeaza este un scurt ghid pentru a putea face fata la unele urgente obisnuite si lucrurile esentiale ce trebuie sa le contina o trusa de prim ajutor pentru calatorie.

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntare ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce nu tin de incantarea lui in momentul revenirii stapanului acasa. Miscarile pot sa cuprinda orice parte a corpului sau tot corpul cainelui. Exista o varietate de motive pentru care cainele dumneavoastra tremura cum ar fi: frica, durerea, probleme cu musculatura sau articulatiile, otravirea, sindromul tremuratului (sindromul de tremor generalizat), un virus, o problema neurologica, insuficienta renala, boala lui Addison. Gravitatea tremuraturilor cainelui dumneavoastra va depinde de alti factori pe care ii puteti observa. Daca tremura ca raspuns la un zgomot puternic sau o situatie speciala, probabil se confrunta cu frica. Cainele ar trebui sa afiseze si alte simptome in plus fata de tremuraturi, iar medicul veterinar va poate ajuta sa determinati ce poate cauza tremuraturile cainelui dumneavoastra.

Fracturile osoase la caini

Cele mai multe fracturi sunt cauzate de accidentele auto si de caderile de la inaltime. Oasele cel mai frecvent afectate sunt femurul, pelvisul, craniul, maxilarul si coloana vertebrala. Fracturile sunt clasificate ca fiind deschise sau inchise. Intr-o fractura deschisa (de asemenea, numit o fractura compusa), printr-o rana osul este expus la exterior. Deseori osul este vazut iesind prin piele. Aceste fracturi sunt contaminate cu murdarie si implicit cu bacterii, astfel, sunt insotite de o rata ridicata a infectiei osoase.

Inecarea cu corp strain si manevra Heimlich la pisici

In termeni tehnici, inecarea reprezinta blocarea fluxului de aer prin astuparea laringelui sau traheei cu un corp strain. Acest blocaj se poate produce prin interventia mai multor lucruri, inclusiv a unor obiecte mici, precum un capac de pix, clopotel sau degetar. Din fericire, pisicile se ineaca rar.

Sufocarea la caini

In cazul in care cainele dvs. se sufoca, el va incerca sa isi introduca membrul in gura si se va ineca, va tusi, ar putea chiar sa si vomite. El ar putea sa fie nelinistit si sa para speriat, ar putea saliva si ati putea observa ca pieptul sau se umfla pe masura ce respira.

Ce reprezinta voma cu sange

Voma ocazionala este normala la caini, dar daca sangele este prezent, atunci voma este considerata severa si ar trebui luata serios in calcul.