Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Boala renala acuta

Starea generala a pisicilor cu insuficienta renala acuta se poate schimba rapid, de aceea este nevoie de o atenta sporita si monitorizarea permanenta. Aceasta poate include verificarea de mai multe ori pe timpul a 24 de ore, a tensiunii arteriale, greutatii corporale, electrocardiograma si analizele de sange

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Ce reprezinta otravirea prin ingestia de otrava pentru sobolani la pisica

Inghitirea directa a otravei pentru sobolani nu reprezinta unicul mod prin care pisicile se pot otravi. Pisicile care vaneaza in casa sau in jurul acesteia se pot otravi prin inghitirea rozatoarelor care au ingerat otrava pentru sobolani.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Tumorile comune de suprafata la pisici

Tumorile de suprafata sunt comune la pisici. Este deseori imposibil de determinat daca o tumora de suprafata este benigna sau maligna doar prin aspectul acesteia. Singura cale este de a realiza un diagnostic prin biopsie, o procedura prin care tesuturile sau celulele sunt indepartate de catre medicul veterinar si examinate la microscop de catre un patolog veterinar.

Pentru tumorile mici, este cel mai bine ca medicul veterinar sa indeparteze excrescentele si sa le prezinte in intregime la patolog. Pentru tumorile mai mari de 25 mm in diametru, ar putea fi recomandat ca medicul veterinar sa obtina o proba prin aspirarea cu ac fin. In aceasta procedura, un ac conectat la o seringa este introdus in tumora si celele sunt extrase prin tragerea pistonului. Alternativ, medicul veterinar poate utiliza un bisturiu pentru a obtine o proba centrala.

O biopsie deschisa, in care este realizata o incizie, este preferata pentru sarcoamele suspicionate si pentru tumorile care prezinta problemele de diagnostic pentru medicul patolog.

Chisturile de incluziune epidermica (chisturi sebacee)

Chisturile de incluziune epidermica, de asemenea numite si chisturi sebacee, sunt tumori benigne care apar de la glandele care se gasesc sub piele. Acestea apar oriunde pe suprafata corpului. Desi sunt mai rare la pisici decat la caini, ele sunt inca cele mai comune tumori de suprafata ale pisicilor.

Chistul sebaceu este realizat dintr-o capsula groasa care inconjoara o crescatura din material branzos numita sebum. Ar putea creste pana la 25 mm sau mai mult. La un moment dat, este probabil sa devina infectata si sa trebuiasca drenata. Acest lucru conduce uneori catre o vindecare.

Tratament: majoritatea chisturilor ar trebui indepartate. Chisturile pot fi deseori indepartate prin electrocauterizare sau prin crioterapie. Cel putin, sedarea si anestezicul local va fi necesar, iar ulte pisici ar putea necesita anestezia generala.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro