Log in
  1. Despre Pisici:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Sangerarile nazale la pisica

Pisicile pot dezvolta sangerari nazale datorita anumitor circumstante. Circumstantele unei sangerari nazale ar putea fi simple precum lovirea de un perete sau s-ar putea datora infectiilor bacteriene si a celor virale sau infestatiilor parazitare. Chiar si corpii straini din pasajul nazal ar putea fi vinovati pentru acest aspect. Sangerarile serioase ar putea cauza simptome aditionale precum materiile fecale negre si vomismente inchise la culoare care par sa aiba zat de cafea. Aceste simptome aditionale sunt rezultatul ingerarii sangelui datorita sangerarii nazale. 

De ce apar sangerarile nazale la pisici.

Tulburarile sangvine

Unele tulburari ale sangelui ar putea cauza o crestere a incidentelor de sangerare. Cele mai comune tulburari cunoscute pentru problemele de la feline includ leucemia felina si anemia infectioasa felina, ambele conducand la anemie, ceea ce poate induce sangerari nazale.

Corpii straini

Pisicile ar putea dezvolta o sangerare nazala datorita unui corp strain blocat la nivel nazal, precum semintele de iarba. O pisica ce are un corp strain in nas va stranuta frecvent, iar stranutul repetat poate preveni coagularea sangelui din pasajul nazal.

Infectiile

Mai multe boli virale si bacteriene sunt cunoscute pentru cauzarea sangerarilor, inclusiv pentru cele nazale. Sangerarile nazale sunt un simptom de boala provocat de bacteriile care cauzeaza Ehrlichioza si febra Rocky Mountain, dar si multe virusuri respiratorii cauzeaza de asemenea sangerari ale nasului.

Leziunile

Sangerarile nazale pot fi cauzate de ceva simplu precum lovirea nasului sau unui traumatism provocat de o bataie intre pisici sau un accident avand in vedere ca pasajul nazal la feline este foarte sensibil si tinde sa sangereze cu usurinta datorita traumatismului. În multe cazuri, pisicile care au suferit o leziune a nasului au leziuni si la nivel bucal.

Tumorile nazale

Tumorile din pasajul nazal pot declansa sangerari nazale in mai multe moduri. Tumorile ar putea cauza sangerarea prin presarea partilor laterale ale pasajelor nazale, sau ar putea cauza iritarea si mancarimea, care ar putea determina pisica sa isi scarpine propriul nas, cauzand sangerarile.

Infestatiile parazitare

Puricii si capusele sunt de asemea capabili sa cauzeze o crestere a sangerarilor prin alterarea numarului de trombocite si reducerea abilitatii de coagulare a sangelui. In cazuri rare, acest tip de sangerare ar putea conduce la coma si moarte daca nu sunt diagnosticate si tratate de catre medicul veterinar.

Otravirea

Anumite tipuri de otravuri pot creste probabilitatea sangerarilor. Una dintre cele mai notabile otravuri care este caracterizata de acest simptom este otrava pentru sobolani.

Ce trebuie sa faceti daca nasul pisicii sangereaza

Daca pisica dezvolta o sangerare nazala, primul lucru care trebuie sa il faceti este sa opriti sangerarea. Acest lucru este de obicei realizat prin cativa pasi simpli. Este imperativ sa ramaneti calmi pe parcursul tratamentului intrucat cauzarea stresului aditional pentru animal i-ar putea creste acestuia tensiunea arteriala. Curatati cat de mult sange puteti si incercati sa va asigurati ca pasajul nazal nu este blocat, apoi aplicati fie o presiune directa, fie o compresa rece deasupra nasului, fiind atent sa nu blocati caile nazale cand faceti acest lucru.

Acest lucru este o ingrijorare in special pentru felinele brahicefalice precum cele din rasa Persana sau Scottish Fold. Daca sangerarea nu se opreste, daca apare in mod repetat sau daca nu observati clar motivul pentru care se intampla ar trebui sa contactati medicul veterinar sau doar sa aduceti pisica la acesta. Vizita va incepe in general printr-un examen fizic complet in care medicul veterinar care examineaza animalul va evalua prezenta plagilor fizice sau a durerii care ar putea indica traumatismul care a avut loc, dar va verifica si prezenta corpilor straini sau a tumorilor care sunt vizibile in pasajele nazale. Cavitatea bucala va fi de asemenea examinata pentru a verifica leziunile sau semnele infectiei bacteriene sau virale, in special in jurul dintilor si a gingiilor. Alaturi de testele standard de diagnostic de analiza a urinei, de hemoleucograma completa si profil biochimic, exista si alte teste care ar putea fi necesare pentru a determina cauza sangerarilor nazale, inclusiv tehnicile de imagistica realizate pe zona nazala utilizand scanarile CT, MRI si radiografiile, rinoscopia, testele de coagulare si testele serologice pentru verificarea anumitor boli infectioase. Pe baza acestor teste, dumneavoastra si medicul veterinar veti determina un plan de tratament, care ar putea include administrarea epinefrinei pentru a contracta vasele de sange, antibioticele sau medicamentele antifungice si tratamentele pentru purici si capuse. Ar putea fi utilizate pentru indepartarea corpilor straini blocati profund si a formatiunilor crescute sau pentru repararea leziunilor din nas sau cavitatea bucala si metodele chirurgicale. Aceste metode de diagnostic si tratament pe care le-am mentionat in acest articol raman la latitudinea medicului veterinar curant, singurul in masura sa stabileasca un plan de tratament eficient pentru pisica dvoastra. 

Preventia sangerarilor nazale

Exista mai multe cai de a reduce sansele unei sangerari nazale care apar prin scaderea sanselor de aparitie a problemelor de baza care pot declansa sangerarea. Pisicile de exterior sunt mai predispuse decat cele de interior la captarea corpilor straini precum semintele de iarba in nas si ar putea avea sanse crescute pentru dezvoltarea infectiilor virale sau bacteriene sau pentru aparitia leziunilor. Toxinele si medicamentele ar trebui depozitate in recipiente corespunzatoare sau in dulapuri  cu protectie pentru copii pentru a proteja pisicile care sunt in interior. Daca aveti un pisoi sau o pisica activa, pasii pentru protejarea casei, cum ar fi indepartarea tentatiilor instabile de catarare precum fetele de masa, mentinerea lucrurilor care se pot sparge in afara ariei lor si legarea oricarei draperii, ar putea ajuta la prevenirea leziunilor traumatice din casa care ar putea conduce la sangerarile nazale. Vizitele regulate la medicul veterinar, inclusiv vizitele pentru verificarea dentara, ar putea de asemenea sa ajute la detectarea din timp a bolilor care induc sangerarile inainte ca acestea sa apara.

{SCPinterestShare href=https://www.pet.veterinarul.ro/index.php/sangerarile-nazale-la-pisica layout=standard image= desc=Pisicile pot dezvolta sangerari nazale datorita anumitor circumstante. Circumstantele unei sangerari nazale ar putea fi simple precum lovirea de un... size=small}
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul 

Website: www.veterinarul.ro