Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Labrador retriever, un caine afectuos si inteligent

De la inceputul sau de acum 60 de ani, Clubul pentru Labrador Retriever a fost dedicat pastrarii integritatii rasei, de la un caine retriever care este companion atat acasa cat si la vanatoare, la un caine de prezentare sau care doarme pur si simplu in patul unui copil. Avand in vedere popularitatea rasei, este remarcabil gradul la care labradorii si-au mentinut abilitatea lor de restrieveri de lucru. Aceasta realizare este o masura a sanatatii si a vitalitatii rasei. Ca si proprietar nou de Labrador Retriever, am dori sa va oferim unele informatii de baza cu privire la rasa si la modul in care trebuie sa va ingrijiti noul companion canin.

 

 

Istoricul rasei

In ciuda contradictiei din nume, originile labradorului retriever pot fi gasite in Canada. La inceputul secolului 19, un englez, Lord Malmsbury, a achizitionat mai multi labradori (sau Lesser Newfoundland sau Caine St. John dupa cum erau numiti) din Newfoundland. El a fost atras de caini datorita instinctului foarte dezvoltat de aport si de dorinta de a face pe plac si a dezvoltat un program de reproducere pentru a pastra acele caracteristici. Inca de la inceputuri si pana la cainele Labrador dezvoltat astazi, acesta este unul care exceleaza intr-o varietate de utilizari peste domeniul vanatorii. Adaptabilitatea si capacitatea crescuta de antrenare a rasei face ca aceasta sa fie utilizata in multe programe de asistenta si de ghidare, precum si sa exceleze in detectarea substantelor sau in munca de cautare si salvare. Si, bineinteles, cu antrenamentul potrivit si socializare, labradorii sunt companioni excelenti pentru familie. Deoarece labradorul a fost un caine cu dublu scop, rasa a atras foarte repede atentia sportivilor din tara si a revenit pe acest continent la inceputul secolului XX. Astazi, labradorul este o rasa cu numarul cel mai mare de inregistrari AKC din Statele Unite si si-a mentinut pozitia inca din 1992.

Aspectul general.

Un labrador retriever este un caine puternic construit, de talie medie, care poseda o conformatie atletica, bine echilibrata care permite functionarea calitatii de aport pe termen lung in conditii dificile. Caracteristicile cele mai distincte ale labrador retriever-ului sunt blana scurta, densa rezistenta la vreme, o coada de „vidra”, un cap bine conturat cu spatele craniului larg, cu mandibule puternice si cu ochii prietenosi, blanzi care exprima caracterul, inteligenta si temperamentul bun. Culoarea blanii unui labrador, dupa cum este recunoscuta de standardele oficiale, sunt negru, auriu si ciocolatiu. Orice alta culoare sau combinatie de culori este o descalificare. O pata alba mica pe piept este admisa, dar nu este de dorit. Firele albe datorate imbatranirii sau cicatricilor nu trebuie interpretate gresit ca si defecte. Negru – toti sunt negri. Auriu-Auriul ar putea varia de la roscat-vulpe la crem deschis, cu variatii de nuanta la urechi, spate si partile inferioare ale cainelui. Ciocolatiu-ciocolatiul poate varia ca nuanta de la ciocolatiu deschis la ciocolatiu inchis.

Temperament.

Temperamentul ideal al labradorului poate fi descris ca fiind prietenos si dispus la plimbare, indulgent cu colegii, orientat puternic catre oameni si maleabil.

Acesta va deveni o „casa” mobila deci nu va fi niciodata o problema locul in care sa va tineti cainele cand calatoriti. In final, daca trebuie sa va faceti timp pentru a vizita medicul veterinar datorita unei boli, acesta nu va fi stresat daca va fi transportat intr-o cusca pe parcursul vizitei la spital. In plus, cainele va fi mult mai usor de antrenat acasa daca il inchideti intr-o cusca cand nu puteti sa il tineti sub observatie. Cateii mici nu vor dori sa isi murdareasca patul deci vor astepta sa isi faca necesitatile atunci cand il scoateti afara. Exista multe tipuri de custi pentru caini. Ele pot fi realizate din plastic, lemn sau metal. Versiunea din metal pliabila este deseori optiunea cea mai buna daca trebuie utilizata in casa sau cand se calatoreste. Cainele nu o poate roade, ventilatia este buna si permite vizualizarea tuturor partilor. O puteti acoperi partial cu o patura daca doriti sa ii asigurati cainelui un mediu linistit. Liniile aeriene ar putea cere o cusca inchisa (din plastic) daca va transportati cainele cu avionul. Nu permiteti ca aceasta cusca sa devina inlocuitorul timpului petrecut cu joaca si socializarea.

Responsabilitatea proprietarului.

Un punct cheie al responsabilitatii dumneavoastra ca si proprietar al unui labrador retriever este de a va asigura ca acesta nu este doar antrenat, ci este si supravegheat. Daca este lasat in exterior, acesta ar trebui sa fie ingradit sau ar trebui lasat intr-un tarc in care poate alerga, nu sa se plimbe prin cartier. Cainii liberi prezinta riscul de a fi loviti de o masina, cauzand un accident, enervand vecinii sau chiar sa fie furati. Cainele dumneavoastra ar trebui intotdeauna sa aiba lesa atunci cand se plimba cu dumneavoastra, cu exceptia cazului in care sunteti la vanatoare sau la antrenamente. In zonele urbane si suburbane, proprietarul responsabil nu trebuie sa uite niciodata sa se aplece si sa curete dupa cainele sau.

Dresarea.

Dresarea de baza a supunerii este o parte esentiala a detinerii responsabile a unui caine. Ajuta la stabilirea legaturii dintre dumneavoastra si labrador si il face o parte bine primita in familie si in cartier. In zonele urbane, exista cluburi de dresaj care ofera cursuri unde dumneavoastra si cainele puteti invata dresajul de baza al supunerii. Aceste clase pot varia ca si scop, de la socializarea cainelui mic la dresajul avansat pentru competitie. In cazul in care clasele de dresaj sunt indisponibile in zona dumneavoastra, exista numeroase carti si inregistrari care pot fi achizitionate si multe dintre acestea sunt disponibile prin intermediul librariilor. Dresajul timpuriu si consistenta sunt punctele cheie pentru a detine un caine bine educat. Daca planuiti sa vanati cu labradorul dumneavoastra, dresajul de baza este esential.

Ingrijirea sanatatii.

Ingrijirea veterinara este o parte importanta a responsabilitatii dumneavoastra pe care care trebuie sa o asigurati labradorului. Ar trebui sa aveti deja un medic veterinar ales si sa duceti cainele la examinat si sa programati o schema de imunizare. Dupa imunizarea initiala, cainele dumneavoastra ar trebui sa viziteze medicul veterinar anual pentru protectia impotriva factorilor care ameninta viata si pentru detectarea timpurie a posibilelor boli. Este important sa stabiliti o relatie regulata cu un medic veterinar din zona dumneavoastra, pentru ca el/ea sa poata fi contactat/a daca apare o urgenta. O dieta buna este esentiala pentru mentinerea labradorului sanatos si puternic. Majoritatea dietelor comerciale sunt bine echilibrate si palatabile.

Ultima modificareMarți, 05 Februarie 2019 16:21
 • Grupa: Caini de vanatoare, pontatori-aportori, caini de apa
 • Talia: Mijlocii
 • Greutate: Mascul: 29–36 kg, Femela: 25–32 kg
 • Inaltime: Mascul: 57–62 cm, Femela: 55–60 cm
 • Energie: Nivel ridicat de energie.
 • Activitate: Este un caine cu un nivel ridicat de activitate caruia ii place sa faca miscare, sa munceasca si de aceea este recomandat persoanelor active care au timp liber pentru a-l rezerva cainelui.
 • Afectiune: Atasat, ascultator si devotat stapanului, este afectuos si rabdator cu copiii.
 • Dresaj: Este un caine inteligent care invata cu usurinta si caruia ii place sa munceasca pentru stapanul sau.
 • Prietenie cu straini: Prietenos cu strainii.
 • Prietenie cu alte animale: Se intelege bine cu alti caini si alte animale din gospodarie.
 • Paza, protectie: Nu este caine de paza si protectie.
 • Ingrijire: Blana acestui caine trebuie periata regulat dar mai ales in perioada de naparlire.
 • Speranta de viata: 10 – 14 ani
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul