Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Lhasa Apso, un cățel cu un look regal

Acești câini mici, dar puternici, au fost crescuți pentru a fi folosiți ca gardieni în templele și mănăstirile din munții tibetani cu mii de ani în urmă, dar abia în 1933, când Dalai Lama a făcut cadou câțiva câini domnului și doamnei Suydam Cutting din New Jersey, micul câine a devenit popular în America. Lhasa Apso este un câine vesel, în unele cazuri, de-a dreptul clovn acasă, dar este mai distant cu străinii și poate tinde spre un comportament de pază a mâncării și a jucăriilor lor.

Blana lor lungă și fluidă necesită o întreținere foarte mare, chiar și atunci când este tunsă destul de scurt, iar periajul și pieptănarea temeinică trebuie să se facă zilnic.

Istoria rasei Lhasa Apso

Rasa Lhasa Apso a fost dezvoltată de călugării budiști din munții Tibetului pentru a acționa ca santinele pentru temple și mănăstiri cu mii de ani în urmă, iar descendența lor originală este cel mai probabil pierdută în istorie. Unii experți cred că descind din Terrierii tibetani de dimensiuni mai mari, în timp ce alții cred că ar putea exista o componentă nordică a rasei. Studii recente de ADN indică faptul că acest cățeluș este una dintre rasele cele mai apropiate de strămoșii lor asemănători lupilor, ceea ce îi determină pe unii să presupună că Lhasa Apso a fost de fapt crescut dintr-o varietate de lup de munte. Acești câini au fost crescuți exclusiv de călugări pentru capacitatea lor de a rezista la frig, pentru simțul lor acut al auzului și pentru buna judecată de a determina cine este prieten și cine este dușman. Călugării îi păzeau cu grijă de influențele exterioare. Nu au fost niciodată vânduți, dar Dalai Lamas a oferit ocazional câte o pereche din acești câini eleganți familiilor imperiale și demnitarilor în vizită. Câinii care au fost dăruiți oamenilor din afara mănăstirilor au contribuit cel mai probabil la apariția mai multor rase de câini chinezi de talie mică, cum ar fi Shih-Tzu. Acești câini mici de templu și-au făcut prima apariție în Statele Unite în 1933, când cel de-al 13-lea Dalai Lama a prezentat un grup de câini mici domnului și doamnei Suydam Cutting din New Jersey. Câinii deținuți de soții Cutting au format baza pentru Lhasa Apso în Statele Unite, iar rasa a fost recunoscută de American Kennel Club doar câțiva ani mai târziu, în 1935.

Aspectul rasei Lhasa Apso

Lhasa Apso este mai lung decât înalt, cu un craniu îngust și bombat și un bot mediu spre scurt, care se termină cu un nas mic și negru. Blana atârnă peste față și le ascunde frecvent ochii mici și alerți. Urechile atârnă în jos ca niște pandantive, iar coada lor este ținută în formă de șurub peste mijlocul spatelui și este, de asemenea, acoperită de blană lungă, care se revarsă peste membrele posterioare. Blana tradițională de expoziție întâlnită la câinii Lhasa Apso este lungă, grea și dreaptă și atârnă în jos, acoperindu-le fața și ajungând adesea până la pământ. Vin în multe culori, de la negru la alb și orice altceva între ele și există mai multe marcaje care sunt recunoscute ca fiind acceptabile pentru această rasă. Blana lor elegantă necesită, de asemenea, o îngrijire intensă pentru a preveni încurcăturile serioase de la împletirea blănii, iar mulți proprietari aleg să o tundă, deși chiar și câinii tunși trebuie să fie îmbăiați, periați și pieptănați în mod regulat. 

lhasa apso caine

Întreținerea rasei Lhasa Apso

Blana lungă și elegantă a lui Lhasa Apso necesită multă îngrijire. Băile ar trebui să aibă loc la fiecare una sau două săptămâni, iar periajul și pieptănarea extensivă sunt necesare zilnic. Este important să începeți să vă antrenați cățelușul să accepte rutina de îngrijire, astfel încât să fie mai cooperant cu acest proces la vârsta adultă. Blana trebuie periat în straturi, iar utilizarea unui spray antistatic sau a unui spray de descâlcire poate fi utilă înainte de a începe cu fiecare strat. Mulți proprietari de Lhasa Apso aleg să facă în mod regulat tunderea și toaletarea profesională a câinilor lor pentru a le ușura îngrijirea blănii; deși acest lucru nu elimină necesitatea toaletării zilnice, poate reduce timpul petrecut zilnic cu aceasta.

Temperamentul Lhasa Apso

Lhasa Apso are un caracter complex, în același timp regal și clovn, în funcție de circumstanțe. Își iau în serios rolul de gardian și pot tinde spre posesivitate față de orice lucru pe care micii canini îl consideră valoros, putând fi neînfricați și autoritari în această căutare. Aceste tendințe, combinate cu înclinația lor către un comportament capricios, înseamnă că Lhasa Apso poate să nu fie la fel de potrivit pentru casele cu copii foarte mici sau agitați. Deși sunt în general afectuoși în casă, pot fi în mod natural suspicioși față de străini dacă nu sunt bine socializați de cățeluș, iar acest lucru poate duce la comportamente zgomotoase și agresive care pot fi dificil de reeducat de la câine. Chiar și atunci când sunt socializați corespunzător, acești câini vor lătra. Este instinctul lor natural de a lătra atunci când un obiect nou sau amenințător apare în mediul lor, iar acest instinct este aproape imposibil de dresat la ei.

Sănătate Lhasa Apso - predispoziție boli genetice câine Lhasa Apso

Toți câinii au potențialul de a dezvolta probleme genetice de sănătate, la fel cum toți oamenii au potențialul de a moșteni o anumită boală. Fugiți de orice crescător care nu oferă o garanție de sănătate pentru căței, care vă spune că rasa este 100% sănătoasă și că nu are probleme cunoscute sau care vă spune că puii ei sunt izolați de partea principală a gospodăriei din motive de sănătate. Un crescător de renume va fi sincer și deschis în ceea ce privește problemele de sănătate din rasă și incidența cu care acestea apar în liniile sale.

La Lhasas, problemele de sănătate includ displazia de șold, luxația de rotulă, boala renală juvenilă, boala discului intervertebral și probleme oculare, cum ar fi atrofia progresivă a retinei, ochiul uscat și glaucomul. Nu toate aceste afecțiuni sunt detectabile la un cățeluș în creștere și poate fi greu de prezis dacă un animal va fi lipsit de aceste boli, motiv pentru care trebuie să găsiți un crescător de renume care se angajează să crească cele mai sănătoase animale posibile. Aceștia ar trebui să poată prezenta o certificare independentă care să ateste că părinții câinelui (și bunicii etc.) au fost examinați pentru aceste defecte și au fost considerați sănătoși pentru reproducere.

Crescătorii grijulii își verifică câinii de reproducție pentru boli genetice și reproduc doar cele mai sănătoase și mai arătoase exemplare, dar uneori Mama Natură are alte idei și un cățeluș dezvoltă una dintre aceste boli în ciuda bunelor practici de creștere. Progresele în medicina veterinară înseamnă că, în majoritatea cazurilor, câinii pot trăi în continuare o viață bună. Dacă vă luați un cățeluș, întrebați crescătorul despre vârstele câinilor din liniile sale și despre ce au murit.

Nu uitați că, după ce ați luat un nou cățeluș în casa dumneavoastră, aveți puterea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate: obezitatea. Menținerea unui Lhasa la o greutate adecvată este una dintre cele mai simple modalități de a-i prelungi viața. Profitați la maximum de abilitățile dumneavoastră de prevenție pentru a contribui la asigurarea unui câine mai sănătos pe viață.

Ultima modificareJoi, 05 Ianuarie 2023 16:41
 • Grupa: Insotitori, de agrement
 • Talia: Mici
 • Greutate: 6-7 kg
 • Inaltime: 23-28 cm
 • Energie: Un câine foarte energic.
 • Activitate: Necesită un nivel ridicat de activitate.
 • Afectiune: Extrem de afectuos. Nu e potrivit pentru casele cu copii foarte mici sau agitați.
 • Dresaj: Este suficient de inteligent pentru a intelege ce i se cere, dar sensibil la modul de abordate.
 • Prietenie cu straini: Nu e prietenos cu străinii.
 • Prietenie cu alte animale: Acceptă alte animale dacă este obișnuit de pui cu ele.
 • Paza, protectie: Latră mult, poate fi folosit drept sonerie în casă.
 • Ingrijire: Necesită un nivel ridicat de îngrijire.
 • Speranta de viata: 12-14 ani
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.