Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Cherry eye la caine

Cherry eye apare atunci cand glanda lacrimala din a treia pleoapa incepe sa iasa in afara si devine o masa rosiatica. Desi poate parea mai degraba o afectiune cosmetica decat una medicala, glanda lacrimala (lacrimala) prolapsata poate deveni dureroasa, iritata si inflamata. Predispozitia la aceasta afectiune poate fi observata la rasele Boxer, Cocker Spaniel, Lhasa Apso, Beagle, Bulldog, Shih-Tzu, Boston Terrier, Saint Bernard si Poodle.

 

In mod normal, tesutul conjunctiv tine glanda lacrimala a ochiului animalului dumneavoastra de companie la locul ei. Slabiciunea tesutului sau inflamatia membranelor mucoase oculare sunt doua cazuri care pot provoca proeminenta glandei. Pentru majoritatea, este vorba de un defect genetic. Cherry eye poate duce la compromiterea functiei celei de-a treia pleoape. Glandele lacrimale prolapsate vor fi observate cel mai adesea la cainii cu varsta sub doi ani, dar poate aparea la orice varsta. Este foarte important sa va aduceti cainele la clinica daca observati indicii ale unei probleme la nivelul ochiului.

Cauzele aparitiei afectiunii cherry eye la caini

Motivul pentru care caninii sufera de ochi de cirese nu este bine inteles. Ceea ce se stie este ca a treia pleoapa joaca un rol important in productia de lacrimi. Daca cherry eye nu este reparat, cainele dumneavoastra ar putea dezvolta ochi uscat (keratoconjunctivita sicca), care necesita administrarea de unguent sau picaturi medicinale de mai multe ori pe zi, pe viata.

 • Slabiciune a atasamentului tesutului conjunctiv dintre membrana celei de-a treia pleoape si tesuturile din jurul ochiului
 • Inflamatie la nivelul membranei mucoase a ochiului
 • Infectia secundara a celei de-a treia pleoape este posibila cu cherry eye din cauza expunerii la elementele de mediu si a pierderii umiditatii protectoare care se gaseste in ochi
 • Umflarea si ingrosarea anormala impiedica cea de-a treia pleoapa sa revina in pozitia sa normala
 • Rasele brahicefalice (cu fete late si plate) au o structura a ochiului care poate necesita tesuturi mai puternice; prin urmare, am putea spune ca sunt predispuse genetic la probleme cu a treia pleoapa

Diagnosticarea cherry eye la caini

Este posibil sa observati ca aspectul de cherry eye al ochiului cainelui dumneavoastra se poate agrava sau ca ar parea ca se imbunatateste. Totusi, aceasta este o imbunatatire temporara, iar prolapsul pleoapei va deveni in cele din urma o problema persistenta. Nu intarziati sa va duceti companionul dumneavoastra blanos la clinica, deoarece proeminenta poate deveni cu usurinta ranita sau infectata. Nerezolvarea problemei celei de-a treia pleoape prolapsate va duce in cele din urma la riscul aparitiei conjunctivitei cronice, a secretiei oculare persistente si a "ochiului uscat".

Medicul veterinar va face un examen ocular amanuntit, inspectand toate aspectele ochiului, pentru a verifica daca exista un obiect strain prezent si pentru a verifica daca exista puroi legat de o infectie suplimentara. In cazul in care cainele dumneavoastra este senior, se pot face teste pentru a exclude cancerul. In general, insa, o a treia pleoapa prolapsa este un diagnostic simplu.

Tratamentul afectiunii cherry eye la caini

 • Tratamentul prompt va aduce cea mai reusita rezolvare. Daca prolapsul este evident doar pentru o zi sau doua, exista o sansa ca antiinflamatoarele (pentru a reduce umflarea), si antibioticele sa fie suficiente pentru a rezolva problema.
 • Cu toate acestea, recidiva este frecventa si, in multe cazuri, tratamentul medical trebuie sa implice o interventie chirurgicala. Cea mai importanta parte a operatiei va fi retinerea glandei lacrimale. (In trecut, glanda lacrimala prolapsata era adesea indepartata. Practica veterinara actuala evita aceasta procedura).
 • Sunt luate in considerare doua proceduri. Cel mai probabil, medicul veterinar va va indruma catre un oftalmolog pentru operatie, deoarece acesta este specializat in ingrijirea oculara. Bineinteles, orice infectie sau iritatie va fi tratata mai intai, prin unguente si antibiotice, inainte de programarea operatiei.
 • Suturarea glandei la locul ei este o tehnica. Glanda este lipita de marginea orbitala
 • Tehnica buzunarului este o interventie chirurgicala prin care se realizeaza un nou buzunar pentru glanda lacrimala. Glanda este protejata de tunelul pus in loc si este introdusa in buzunar, iar apoi este suturata.

Recuperarea ochiului de cirese la caini

Prognosticul de recuperare in urma unei interventii chirurgicale pentru glanda lacrimala prolapsata este foarte bun. Este posibil sa observati una sau doua saptamani de inflamatie inainte ca ochiul sa inceapa sa isi recapete aspectul normal, dar 7 pana la 10 zile de aplicare a unguentului si 5 pana la 10 zile de antibiotice pe cale orala vor asigura vindecarea corecta a ochiului si evitarea infectiei.

Ca in cazul oricarui tip de interventie chirurgicala, permiteti-i membrului dumneavoastra blanos de familie sa se odihneasca intr-o zona linistita timp de cateva zile. Sunt permise plimbarile in lesa scurta, dar inotul si scaldatul sunt interzise timp de cel putin doua saptamani.

Cainele dumneavoastra va trebui sa poarte o zgarda elisabetana timp de o saptamana sau doua, in functie de cat de repede pare sa se vindece ochiul si de cat de mult incearca cainele dumneavoastra sa se frece la ochi.

Medicul veterinar va dori sa verifice ochiul dupa doua saptamani si este foarte posibil ca un examen ocular sa fie recomandat la fiecare control in viitor. Trebuie remarcat faptul ca cainii predispusi la aceasta afectiune sunt mai predispusi sa aiba o recidiva. De asemenea, chiar si in cazul unei interventii chirurgicale, 20% dintre caninii carora li s-a reparat cherry eye ar putea dezvolta ochi uscat in anii urmatori. Multi caini dezvolta cherry eye in celalalt ochi in continuare.

 • Tipul de boala: Neclasificata
 • Agentul patogen: Neclasificat
 • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie. 

Website www.pet.veterinarul.ro