Log in
actualizat: 7:48,21 Mar 2023 Europe/Bucharest

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Disfunctia cognitiva la pisicile in varsta

Pe masura ce pisicile imbatranesc, asemeni oamenilor, acestea devin susceptibile pentru diverse boli asociate cu varsta inaintata. Pe masura ce trec anii, functia organelor interne ale acestora se depreciaza tot mai mult, iar eficienta sistemului lor imunitar scade in mod natural. Conform ultimelor cifre de recensamant obtinute de catre Asociatia Medicilor Veterinari din America (AVMA), pe teritoriul Statelor Unite existain prezent aproximativ 82 de milioane de pisici, fata de 71 de milioane, in 2001.

Displazia de sold

Displazia de sold este o boala care afecteaza cainii tineri, in crestere. Termenul de displazie de sold se refera la malformatia articulatiei soldului care conduce la laxitatea excesiva a articulatiei.

Epilepsie canina

Termenul „epilepsie”, poate fi confuz, deoarece unii autori il utilizeaza pentru a descrie convulsiile recurente de orice etiologie (cauza), in timp ce altii il utilizeaza pentru a specifica convulsiile recurente care nu au legatura cu tulburarile  cerebrale sau a proceselor care stau la baza bolii. 

Erlichioza la caini 

Erlichioza este o boala infectioasa transmisibila prin muscatura de capusa, cauzata de microorganisme din genul Ehrlichia, o bacterie ce apartine familiei Ehrlichiaceae. Bacteria ataca celulele sanguine ale cainelui, determinand o infectie cronica.

Este pisica dvoastra anorexica?

Anorexia este un termen utilizat pentru a descrie lipsa apetitului pentru mancare. Medicii veterinari utilizeaza acest termen cand proprietarii spun ca pisica nu mananca sau consuma foarte ptina hrana. A fi pretentios si a nu manca sunt doua lucruri diferite. Unele pisici asteapta mancarea lor preferata si acest lucru le face pretentioase, dar pisicilor anorexice nu le pasa de nimic din ce le puneti in fata.

Giardioza la câini: Infecție, tratament și prevenire

Giardioza este o infecție parazitară comună care poate provoca diaree la câini. Este cauzată de un parazit intestinal numit Giardia, care poate fi găsit în solul, alimentele și apa contaminate cu fecale.  Este posibil ca unii câini infectați cu Giardia să nu prezinte niciun semn de infecție, dar câinii mai tineri sau câinii cu un sistem imunitar slăbit sunt mai susceptibili de a prezenta simptome. Este foarte ușor pentru câini să se reinfecteze cu Giardia, așa că un tratament de succes se bazează pe medicamente antiparazitare eficiente, pe curățenie și pe gestionarea mediului înconjurător - atât în interior, cât și în exterior. 

Glaucomul la caini

Glaucomul este o afectiune in care apare o presiune ridicata la nivelul ochiului. Presiunea oculara este reglata in mod normal de catre fluidele care intra si ies, la o rata echilibrata. Daca se produce prea mult fluid sau este drenat prea putin, presiunea de la nivelul ochiului creste, cauzand leziuni retinei si nervului optic. Glaucomul poate fi dureros si aproximativ 40% din cazuri conduc la orbire intr-un an. Daca tratamentul nu este inceput la cateva ore de la cresterea presiunii, vederea va fi probabil pierduta. Glaucomul este o crestere a presiunii din interiorul ochiului, cunoscuta ca si presiune intraoculara (IOP), dupa un punct specific de la care vederea este compromisa sau nu mai poate fi restabilita. Glaucomul este o cauza frecventa a orbirii atat la oameni cat si la animale.

Hepatita cronica la caini

Hepatita cronica este un sindrom al cainilor care apare ca urmare a diferitelor procese de boala. Acest lucru inseamna ca ficatul a fost supus sau este in curs de inflamatie si/sau necroza. Inflamatia este o invazie a diferitelor tipuri de celule albe, care sunt componente active ale sistemului imunitar. Celulele vin din fluxul sangvin in ficat pentru a ajuta la combaterea infectiei. Necroza se refera la moartea unui numar mare de celule hepatice.

Herpesviroza canina (CHV)

Herpesviroza canina este o boala infectioasa virala, rara, care afecteaza puii mai mici de 3 saptamani, ce se treduce printr-o mortalitate crescuta. La adulti se poate manifesta prin conjunctivita sau chiar cu instalarea keratitei. De aceasta maladie pot fi afectati si lupii sau coiotii.

Herpesviroza felina (FHV-1)

Herpesviroza felina este o boala virala, infecto-conatagioasa, care afecteaza atat felinele domestice cat si pe cele exotice, avand o exprimare respiratorie cu stranut, febra, rinita, conjunctivita si cu prezenta de keratita ulcerativa. Poarta de intrare este mucoasa respiratorie (orala, nazala, conjunctivala) virusul avand un efect citolitic asupra epitelilor, aparand astfel, rinita cu stranut si jetaj sero-purulent nasal. Poate aparea si traheita alaturi de sinuzita cronica ca si sechela. Este prezenta si panoftalmia cu secretii muco-purulente si ulcere korneene. Infectiile uterine, pot la femelele gestante sa afecteze fetusii. Poate aparea si o dermatita in jurul narinelor.

Hiperplazia gingivala sau cresterea anormala a gingiilor

Hiperplazia Gingivala sau cresterea anormala a gingiilor – este o afectiune care apare din cauza multiplicarii anormale a celulelor tesutului gingival determinata de diversi factori si produce cresterea anormala a tesutului gingival. Nu exista nicio schimbare semnificativa in dimensiunea sau structura celulelor.

Hipotiroidismul canin

Scaderea secretiei de hormoni tiroidieni produsi de glanda tiroida poate fi datorata inflamatiei (Tiroidita) sau insuficientei progresive (atrofiei) a glandelor tiroide. 

Histoplasmoza

Histoplasmoza este o infectie fungica dobandita prin inhalarea sau ingerarea ciupercii microscopice Histoplasma capsulatum.

Infectii ale urechii si ablatia totala a canalului urechii la caini

Unii caini dezvolta infectii ale urechii care sunt persistente si care dauneaza grav canalului auditiv. Canalele auditive pot fi cicatrizate de infectiile repetate si se pot calcifica, provocand un disconfort sever si pierderea auzului. Aceasta calcifiere poate provoca, de asemenea, ca bacterii si ciuperci suplimentare sa ramana blocate in spatele ei. In unele cazuri, cea mai buna optiune este indepartarea chirurgicala a canalului auditiv. Aceasta procedura permite, de asemenea, chirurgului sa indeparteze tesutul infectat si resturile din bula, o cavitate care se afla chiar in fata timpanului.

Infectiile bacteriene ale tractului urinar

Simptomele unei infectii urinare bacteriene pot sau nu pot fi prezente si sunt dependente de care parte (parti) ale sistemului urinar este / sunt infectate. Vezica urinara, care este cel mai adesea infectata, poate provoaca urinarea frecventa, uneori necontrolata si iritare.

Infectiile bacteriene ale tractului urinar

O infectie a tractului urinar (ITU) se refera, de obicei, la o infectie bacteriana a oricarei sau a tuturor partilor tractului urinar (caile urinare) dar cel mai frecvent a vezicii urinare (numita cistita bacteriana).Boala este mai putin frecventa la pisicile mai mici de 10 de ani. Pisicile mai mari de 10 de ani, au un risc mai mare si o infectie urinara este adesea asociata cu alte boli.

Infectiile cu bacterii din genul Mycoplasma la pisici

Infectiile cu Mycoplasma sunt cauzate de un tip de bacterii care actioneaza asemeni unui hemoparazit, cauzand anemie si alte semne de infectie. Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar pentru depasirea bolii, mai ales la pisicile cu un raspuns imunitar slab.

Leucemia la pisici 

Ce este leucemia?

Virusul leucemiei feline (FeLV), un retrovirus, reprezinta cauza principala a mortalitatii felinelor. Daca este depistat din timp, existasanse mari de eliminare completa a acestui virus din corpul animalului. Prognosticul este nefavorabil in cazul recidivelor sau in situatiile in care boala atinge stadii avansate inainte de a fi depistata. Virusul leucemiei feline (FeLV) se afla pe al doilea loc ca si cauza a mortii la pisici, pe primul loc aflandu-se accidentele rutiere. Vestea buna este aceea ca majoritatea pisicilor sanatoase pot face fata virusului in timpul infectiei si il pot elimina, daca sunt tratate la timp. Exista un vaccin impotriva FeLV, care va poate fi pus la dispozitie de catre medicul veterinar, ca parte a unei scheme de imunizare. Infectiile cu FeLV suprima sistemul imunitar al pisicii si poate duce la infectii suplimentare. Anemia sau limfomul sunt, de asemenea, complicatii posibile ale FeLV.

Abonează-te la acest feed RSS