Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Basset Hound, un catel bland si pasnic

Bland si pasnic, cainele din rasa Basset este usor de recunoscut datorita corpului mare si greu, a urechilor lungi si a picioarelor scurte.

In fapt, Basset-ul vine de la cuvantul francez bas, care inseamna ”scund”. Un lucru este cert si anume ca Basset Hound-ul este un caine excelent de depistare si vanatoare, dar si un animal de companie loial.

Caracteristici fizice

Basset Hound-ul are o structura grea, osoasa, facandu-l proportional mai mare fata de alte rase. Picioarele scurte si corpul lung si greu il ajuta sa alerge lin si puternic, chiar si in locurile cu substrat gros. Acesta se deplaseaza cu nasul indreptat spre pamant. Blana groasa si ferma, care poate fi gasita intr-o varietate de culori, protejeaza cainele de maracinis in timpul unei vanatori. Conform expertilor, ridurile si urechile lungi ajuta cainele in captarea mirosului, in timp ce botul este mare pentru a gazdui aparatul sau olfactiv complicat – un aparat care il face pe Basset Hound-ul mare si puternic sa iasa in evidenta fata de alti caini, chiar si cu picioarele sale scurte.

Personalitate si termperament

Din fire, Basset Hound-ul este foarte prietenos cu copiii si cu alte animale de companie si dintre rasele de tip ogar este de asemenea unul dintre cei mai relaxati si blajini. Totusi, acest caine care se misca mai greu poate deveni incapatanat uneori. Copiii ar trebui sa nu tensioneze spatele cainelui, care este predispus la anumite probleme. Basset Hound-ul este pasionat de efectuarea traseelor si adulmecare si de latratul galagios in timp ce este pe traseu si inspecteaza lucrurile incet. Avand in vedere ca este un bun caine de depistare, acesta va continua sa urmareasca jocul, chiar daca se rataceste. ingrijire Exersarea usoara zilnica, precum jucatul in gradina sau plimbarea in lesa, este suficient de buna pentru a satisface un Basset. Fata cainelui, in special ridurile din jurul gurii, ar trebui trebui tinuta intotdeauna curata, in timp ce blana nu necesita prea mult toaletare. Aceasta rasa are tendinta de a saliva si functioneaza cel mai bine ca si animal de companie de interior.

Sanatate

Basset Hound-ul, care are o speranta de viata de 8 pana la 12 ani, este predispus la unele probleme de sanatate majore, precum osteocondrita disecanta (OCD), torsiunea gastrica, displazia de cot, trombopatia, entropionul, otita externa, ectropionul, glaucomul, boala von Willebrand (vWD) si displazia de sold canina (DSC). Obezitatea este o problema comuna la aceasta rasa, care poate conduce la probleme ale spatelui. Acestia pot suferi de asemenea de luxatie patelara. Pentru a identifica una dintre aceste afectiuni, un medic veterinar ar putea recomanda pentru aceasta rasa examinarea ochilor si a soldului; testele de sange pot ajuta la confirmarea vWD.

Ultima modificareVineri, 10 Iunie 2016 16:41
 • Grupa: Copoi, gonitori pentru vanat mic, pentru hatisuri
 • Talia: Mijlocii
 • Greutate: 23-30 kg
 • Inaltime: 28-38 cm
 • Energie: Nu este un caine energic.
 • Activitate: Nu necesita activitate fizica intensa.
 • Afectiune: Devotat stapanului si afectuos cu copiii.
 • Dresaj: Dresajul trebuie inceput din timp. Este un caine independent.
 • Prietenie cu straini: Este prietenos cu strainii, dar latra daca simte pericolul.
 • Prietenie cu alte animale: Este prietenos cu alte animale.
 • Paza, protectie: Nu este un caine de paza grozav.
 • Ingrijire: Nu necesita o ingrijire deosebita.
 • Speranta de viata: 8 -12 ani
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul