Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

   Articole despre bolile pisicilor
   Revista Online Veterinarul PET
   toate articolele în ordinea publicării


 

Dificultatile respiratorii la pisici 

Dispneea reprezinta un termen care descrie de obicei respiratia greoaie. Pisica dvs. se poate chinui sa inspire, sa expire sau ambele. Ati putea observa chiar si faptul ca pisica manifesta o respiratie zgomotoasa sau ca isi tine gura deschisa.

Infectiile cu bacterii din genul Mycoplasma la pisici

Infectiile cu Mycoplasma sunt cauzate de un tip de bacterii care actioneaza asemeni unui hemoparazit, cauzand anemie si alte semne de infectie. Tratamentul cu antibiotice poate fi necesar pentru depasirea bolii, mai ales la pisicile cu un raspuns imunitar slab.

Ce este gripa pisicilor

Termenul de „gripa” a pisicilor se foloseste pentru a descrie simptomele de raceala sau de gripa manifestate la nivelul cailor respiratorii superioare ale pisicilor. Pisicile cu gripa manifesta simptome care includ febra, stranut frecvent, secretii nazale si oculare, pierderea apetitului si apatie.

Ce este cancerul mamar la pisici

 Cancerul glandelor mamare la pisici este similar cu cancerul de san de la oameni. Cancerul mamar este de obicei un adenocarcinom malign care apare la unul sau mai multe mameloane ale pisicii.

Peritonita infectioasa felina 

Ce este peritonita infectioasa felina?

Imediat dupa infectia cu coronavirusul felin, pisica poate sa nu manifeste niciun semn de boala, chiar daca organismul ei dezvolta un raspuns imun. O mutatie a virusului sau o problema legata de sistemul imunitar al pisicii poate declansa PIF, determinand aparitia bolii in timp. Intre 5% si 10% dintre pisicile infectate cu coronavirus dezvolta peritonita infectioasa felina.

Leucemia la pisici 

Ce este leucemia?

Virusul leucemiei feline (FeLV), un retrovirus, reprezinta cauza principala a mortalitatii felinelor. Daca este depistat din timp, existasanse mari de eliminare completa a acestui virus din corpul animalului. Prognosticul este nefavorabil in cazul recidivelor sau in situatiile in care boala atinge stadii avansate inainte de a fi depistata. Virusul leucemiei feline (FeLV) se afla pe al doilea loc ca si cauza a mortii la pisici, pe primul loc aflandu-se accidentele rutiere. Vestea buna este aceea ca majoritatea pisicilor sanatoase pot face fata virusului in timpul infectiei si il pot elimina, daca sunt tratate la timp. Exista un vaccin impotriva FeLV, care va poate fi pus la dispozitie de catre medicul veterinar, ca parte a unei scheme de imunizare. Infectiile cu FeLV suprima sistemul imunitar al pisicii si poate duce la infectii suplimentare. Anemia sau limfomul sunt, de asemenea, complicatii posibile ale FeLV.

Ce sunt ulcerele cutanate la pisica

Ulcerele cutanate la pisici reprezinta defecte aparute la nivelul straturilor superficiale ale pielii pisicii. Ulceratiile se vindeca de obicei lent, necesitand o monitorizare atenta si ingrijiri medicale. Majoritatea ulcerelor cutanate reprezinta rezultatul factorilor traumatici din exterior, dar pot fi asociate si cu anumite tipuri de boli.

Pododermatita pisicilor 

Ce este pododermatita? Se presupune ca o infectie secundara poate declansa instalarea acestui raspuns antiinflamator anormal. Pisicile de toate rasele si varstele pot fi afectate de aceasta afectiune. Atat masculii, cat si femelele, sunt susceptibili la pododermatita.

Ce reprezinta dermatoza nazala la pisica?

 Anumite tipuri de dermatoze nazale se vindecain timp, dar daca afectiunea respectiva nu dispare in maxim o saptamana, trebuie sa contactati medicul veterinar pentru a afla care este cauza problemei si daca aceasta necesita vreun tratament sau vreun medicament special.

Respiratia urat mirositoare la pisici 

Ce reprezinta respiratia urat mirositoare? Respiratia urat mirositoare (halitoza) reprezinta o problema reala doar daca se cronicizeaza sau daca este severa.

Ce este dermatita auriculara la pisici

Dermatita auriculara a pisicilor descrie o afectiune ce implica inflamatie si prurit foarte intens la nivelul tesuturilor urechii. Dermatita auriculara reprezinta termenul folosit exclusiv pentru a descrie o stare inflamatorie a portiunii externe a urechilor, cunoscuta sub denumirea de pavilion auricular.

Cardiomiopatia hipertrofica

Cardiomiopatia hipertrofica (CMH) este afectiunea cardiaca cel mai frecvent diagnosticata la pisici. Aceasta consta in ingrosarea peretilor musculari ai cordului felin, ceea ce determina diminuarea randamentului cardiac si aparitia unor simptome la nivelul altor zone din corp.

Afectiunile cardiace congenitale la pisici

 Desi majoritatea afectiunilor cardiace se diagnosticheaza la pisicile de varsta medie si inaintata, unii pisoi se nasc cu acestea. Din fericire, aceste afectiuni cardiace congenitale sunt relativ rare, fiind prezente la 1-2% dintre puii de pisica.

Lipidoza hepatica la pisici


Lipidoza hepatica sau ficatul gras este o un proces de boala caracterizat prin acumularea excesiva a grasimii in ficat. Aceasta este cea mai comuna forma de boala hepatica intalnita la pisici in nordul Americii, desi este departe de a fi inca inteleasa. Cele mai comune semne la pisicile cu acest sindrom sunt cele care apar la doua sau mai multe saptamani de anorexie (nu mananca).

Infectiile bacteriene ale tractului urinar

O infectie a tractului urinar (ITU) se refera, de obicei, la o infectie bacteriana a oricarei sau a tuturor partilor tractului urinar (caile urinare) dar cel mai frecvent a vezicii urinare (numita cistita bacteriana).Boala este mai putin frecventa la pisicile mai mici de 10 de ani. Pisicile mai mari de 10 de ani, au un risc mai mare si o infectie urinara este adesea asociata cu alte boli.

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Boala renala acuta

Starea generala a pisicilor cu insuficienta renala acuta se poate schimba rapid, de aceea este nevoie de o atenta sporita si monitorizarea permanenta. Aceasta poate include verificarea de mai multe ori pe timpul a 24 de ore, a tensiunii arteriale, greutatii corporale, electrocardiograma si analizele de sange

Boala Addison

In general, simptomele bolii Addison par sa apara repede, de obicei in doar cateva zile. Se poate dezvolta in forme cronice, rar intalnite, simptome care apar dupa saptamani sau luni. Majoritatea proprietarilor remarca faptul ca animalul lor dezvolta mai multe probleme in aproximativ acelasi timp.

Aritmiile si tratamentul aritmiilor

O aritmie este o tulburare in activitatea electrica a inimii. Pisicile pot avea aritmii cardiace secundare in unele boli care stau la baza unor afectiuni cardiace sau din cauze non-cardiace.