Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

   Articole despre bolile câinilor
   Revista Online Veterinarul PET
   toate articolele în ordinea publicării


 

Simptomele insuficientei cardiace la caine

Boala cardiaca poate exista fara ca animalul sa fie in „insuficienta cardiaca”. Termenul de insuficienta cardiaca se refera la situatia in care boala cardiaca a ajuns intr-un stadiu terminal, in care inima nu mai reuseste sa compenseze deficitele cauzate de boala si abia atunci incep sa apara simptomele generale ale bolii.

Ce reprezinta tumora ochiului

Tumorile sau cresterile regasite la nivelul ochilor prietenilor nostri canini nu sunt un caz neobisnuit pentru cei ce se afla in domeniul veterinar.

Colita la animalele de companie

Colita se refera la inflamatia colonului (ex. intestinul gros) avand cauze variate. Colita este o problema relativ comuna a animalelor de companie si poate fi provocata ca urmare a reactiei la hrana, de parazitii intestinali, infectiile bacteriene sau fungice, bolile infiltrative benigne (precum bolile intestinale inflamatorii) si chiar de neoplazie (cancer).

Ce este otita externa?

Otita externa reprezinta o inflamatie sau infectie a canalului auditiv extern. Mai multi factori pot cauza sau contribui la instalarea otitei externe. Parazitii (acarienii urechii, capusele), corpii straini (ariste, solutii auriculare uscate, cerumen uscat, foliculi pilosi desprinsi), bolile alergice (dermatita atopica canina, alergiile alimentare) si bolile ce cauzeaza intarzierea procesului de regenerare a pielii (defecte ale cheratinizarii), reprezinta, toate, factori care cauzeaza in mod direct otita externa. 

Panosteita la caini

 Ce este panosteita?

Panosteita este o afectiune temporara a oaselor cainilor tineri, aflati in crestere. Aceasta se instaleaza de obicei la rasele de caini mari si giganti cu varste cuprinse intre 5 si 18 luni, desi a fost observata ocazional si la caini mai in varsta (de obicei la Bassett Hound sau Ciobanesc German).

Ce reprezintă piometrita la caini sau la pisici?

Piometrita reprezinta o afectiune uterina mediata hormonal ce apare la catele si pisici. In timpul diestrului, dupa aproximativ 45 zile de la ovulatie, in organism circula o cantitate mare de progesteron. 

Ce este babesioza la caini? 


Babesioza are o perioada de incubatie de aproximativ doua saptamani, deci adesea exista o intarziere a aparitiei primelor simptome, dupa instalarea infectiei. Totusi, se pot manifesta foarte lent, iar boala poate ramane nediagnosticata timp de mai multi ani.

Ce reprezinta imposibilitatea de a sta in picioare?

Poate fi foarte ingrijorator si inspaimantator sa observati ca, dintr-o data, cainelui dvs. incep sa ii slabeasca picioarele iar acesta isi pierde capacitatea de a sta in picioare.  Acest proces se poate instala in mod natural, odata cu varsta, sau poate fi cauzat de catre un accident sau de o boala. Unele dintre cauzele frecvente sunt urmatoarele:

Culoarea galbena la caini

Ce reprezinta culoarea galbena de pe corpul cainilor? Tenta galbuie pe care o capata anumite zone corporale ale unui caine, cunoscuta si sub numele de icter, se datoreaza unei concentratii ridicate de bilirubina din sange. Aceasta concentratie mare de bilirubina poate sugera o rata ridicata a degradarii hemoglobinei, care este un pigment prezent in celulele rosii ale animalului.

Parvoviroza la caini 

Ce este parvoviroza? Parvoviroza reprezinta numele generic al infectiei cu parvovirusul canin, o boala gastrointestinala severa cauzata de contactul cu materiale contaminate, constituite adesea din fecalele unui animal infectat.

Boala Lyme la caini

Boala Lyme este cauzata de o bacterie din categoria spirochetelor Borrelia burgdorferi.

Rabia (Turbarea) la caini - simptome si diagnostic

Afectiune virala, fatala care evolueaza cu polioencefalita la organismele cu sange cald, inclusiv la om.Virusul rabic face parte din genul Lyssavirus familia Rhabdoviridae. Virusul patrunde in organism prin muscatura sau zgarietura produsa de animalele turbate.

Maladia von Willebrad la caini

 

Maladia von Willebrand (MvW) reprezinta cea mai frecventa forma de tulburare congenitala a coagularii sangelui, la animale si om. Cainii cu aceasta afectiune prezinta concentratii plasmatice foarte scazute ale proteinei numite factor de coagulare von Willebrand.

Displazia de sold

Displazia de sold este o boala care afecteaza cainii tineri, in crestere. Termenul de displazie de sold se refera la malformatia articulatiei soldului care conduce la laxitatea excesiva a articulatiei.

Histoplasmoza

Histoplasmoza este o infectie fungica dobandita prin inhalarea sau ingerarea ciupercii microscopice Histoplasma capsulatum.

Hipotiroidismul canin

Scaderea secretiei de hormoni tiroidieni produsi de glanda tiroida poate fi datorata inflamatiei (Tiroidita) sau insuficientei progresive (atrofiei) a glandelor tiroide. 

Maladia Carre sau Jigodia la caine

Cainii tineri, nevaccinati pana la varsta de 6 luni sunt cel mai adesea infectati cu Maladia Carre. Secretiile nazale care contin virusul sunt aerosolizate prin stranut, astfel raspandindu-se cel mai frecvent virusul

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Sindromul Cushing canin

La cei mai multi caini si pisici cu exces de cortizon natural (85% pana la 90%) apare o mica tumoare intr-o zona a creierului numita glanda pituitara. Animale si oamenii cu aceasta problema au tumori care trimit un mesaj persistent la glandele suprarenale, “cerere” pentru producerea de cortizon si eliberarea lui in circulatie

Dermatita atopica canina

Animale atopice se freaca de obiecte destul de mult, se ling timp indelungat, se “mesteca”, musca sau se zgarie pe picioarele, bot, urechi, axile, sau abdomen, provocand pierderea parului, inrosirea si ingrosarea pielii. In unele cazuri, mai multe substante incriminate se pot "adauga" pentru a provoca pacientul sa scarpine excesiv. 

Sindromul respirator brahicefalic

Simptomele sindromului cailor aeriene brahicefale pot fi usoare sau poate deveni in cele din urma severe, putand pune in pericol viata animalului. Simptomele comune includ manifestarile nazale cu respiratie zgomotoasa, gafaiala excesiva si intoleranta la exercitiul fizic.

Blastomicoza

Sporii Blastomyces care intra in plamani produc initial o infectie pulmonara numita pneumonie fungica. Odata ce infectia este stabilita in plamani, se poate raspandi in tot corpul. Zonele frecvente unde apare infectia sunt ochii, oasele, nodulii limfatici din piele, dar si in alte tesuturi pot apare zone de infectie

Infectiile bacteriene ale tractului urinar

Simptomele unei infectii urinare bacteriene pot sau nu pot fi prezente si sunt dependente de care parte (parti) ale sistemului urinar este / sunt infectate. Vezica urinara, care este cel mai adesea infectata, poate provoaca urinarea frecventa, uneori necontrolata si iritare.

Aspergiloza

Boala afecteaza cel mai frecvent caini tineri, de sex masculin care au nasul lung (Ciobanestii germani, Rottweilerii). Placi de ciuperci Aspergillus colonizeaza si invadeaza mucoasa nazala si mucoasa sinusala, erodeaza tesutul subadiacent

Aritmiile si tratamentul aritmiilor

Cainii si pisicile pot avea aritmii cardiace secundare in unele boli care stau la baza unor afectiuni cardiace sau din cauze non-cardiace. O evaluare atenta a inimii de catre medicul veterinar, este necesara pentru a se determina orice cauze posibile asociate fiind necesare teste de sange, radiografii (raze X), electrocardiografie (EKG), monitorizarea Holter (EKG 24 de ore)

Boala Addison

Debutul bolii Addison este de obicei rezultatul unor procese distructive care afecteaza ambele glandele suprarenale si a celulelor care produc cei doi hormoni. Cauza cea mai frecventa a bolii Addison este distrugerea celor doua glande suprarenale de propriul sistem imunitar al indivizilor. 

Cainii cu insuficienta renala acuta pot prezenta o varietate de simptome. Simptomele de rinichi acut in stadii incipiente, includ sete excesiva si un volum excesiv de urina. Mai tarziu, simptomele de insuficienta renala acuta includ letargie, pierderea apetitului si varsaturi.