Log in
actualizat: 7:10,22 Mar 2023 Europe/Bucharest

Schnauzer-ul Pitic: un companion perfect pentru familie

Schnauzerul Pitic, cel mai mic și popular membru al familiei Schnauzer, a fost dezvoltat inițial în secolul al XIX-lea în Germania, ca un câine de fermă de talie mică. În prezent, această rasă este foarte apreciată în rolul de câine de companie. Se crede că Schnauzerul Pitic provine din încrucișarea Schnauzerilor Standard de dimensiuni reduse cu Affenpinschers și Poodles pentru a obține un Schnauzer de talie mai mică. Acest câine afectuos și vocal este o alegere excelentă pentru o familie activă și iubitoare de animale.

 Istoria rasei Schnauzer Pitic și popularitatea sa

Popularitatea Schnauzerului Pitic a crescut semnificativ după Primul Război Mondial, ajungând să fie la un moment dat a treia cea mai populară rasă în Statele Unite. În 1924, rasa a fost adusă în SUA și a fost recunoscută de American Kennel Club în 1926. Cu toate că este înrudită cu Schnauzerul standard, în America, rasa este clasificată în grupa terrierilor mici. Spre deosebire de Terrier, Schnauzerul Pitic nu are originea în Insulele Britanice, ceea ce îi conferă un temperament diferit, mai vesel și fericit, în comparație cu curajul și devotamentul Terrierilor. Numele de "Schnauzer" înseamnă "barbă mică" în germană și se potrivește perfect acestei rase cu aspect serios, care aduce aminte de un bătrân. Cu toate acestea, aparența de bătrânel morocănos nu reflectă personalitatea sa veselă. De-a lungul timpului, Schnauzerul Pitic și-a modificat culorile blănii, fiind în trecut un câine cu o varietate de culori, iar acum este disponibil în nuanțe de negru, negru și argintiu, precum și sare și piper.

Îngrijirea și întreținerea Schnauzerului Pitic

Îngrijirea blănii unui Schnauzer Pitic implică un efort mai mare comparativ cu alte rase, fiind necesară o periere de cel puțin două-trei ori pe săptămână. De asemenea, acești câini ar trebui să fie toaletați profesional la fiecare 6-8 săptămâni pentru a menține blana și părul lung într-o stare optimă. Un aspect pozitiv al acestui nivel de întreținere este că Schnauzerul Pitic nu năpârlește foarte mult, făcându-l o rasă hipoalergenică. Urechile trebuie verificate și curățate de impurități în timpul toaletării pentru a menține sănătatea câinelui și a preveni apariția mirosurilor neplăcute. După verificarea urechilor, periați blana lungă de pe piept și membre pentru a preveni sau elimina încâlciturile. Periajul dinților va contribui, de asemenea, la menținerea unei sănătăți dentare adecvate. Schnauzerul Pitic se adaptează bine la toate anotimpurile și suportă atât clima caldă, cât și cea rece. Această rasă se potrivește și într-un apartament sau într-un mediu urban, deși necesită un nivel moderat de activitate fizică. În ceea ce privește alimentația, Schnauzerul Pitic, fiind un câine de talie mică, are nevoie de aproximativ ½ până la 1 cană de hrană uscată, împărțită în două mese pe zi. Cantitatea de hrană depinde de nivelul de activitate, metabolism și vârstă. Monitorizând cu atenție nutriția câinelui și ajustând hrana conform nevoilor, veți menține sănătatea Schnauzerului Pitic.

Temperamentul Schnauzerului Pitic

Deși inițial a fost creat ca un câine pentru vânătoarea de șobolani, Schnauzerul Pitic s-a transformat într-un minunat tovarăș de familie. Această rasă este afectuoasă, se atașează de familie și se comportă bine cu copiii. Sunt câini sociabili și extrovertiți, care adoră să fie în centrul atenției. De multe ori, se arată reticenți în prezența străinilor, ceea ce îi face uneori prea vocali.

Schnauzerul Pitic se înțelege bine cu alți câini, dar uneori poate uita de dimensiunea sa și se poate juca mai dur cu câini mai mari. Cu toate că nu este o rasă delicată, este bine să limitați jocurile prea dure. În cazul animalelor de companie mai mici, precum șoarecii sau gerbilii, este indicat să mențineți Schnauzerul Pitic la distanță, deoarece niciun nivel de socializare nu va depăși instinctul acestuia de a vâna animalele mici.

Schnauzerul Pitic este o rasă inteligentă și poate fi dresat cu ușurință, având nevoie de răbdare și consecvență. Acești câini sunt dornici să își facă stăpânii fericiți. Având în vedere nivelurile ridicate de energie, este important să le oferiți suficientă mișcare.

Activitățile fizice și mentale sunt esențiale pentru a menține un Schnauzer Pitic fericit și sănătos. Plimbări zilnice, jocuri de alergare sau de prins, precum și exerciții de agilitate și dresaj, pot fi activități potrivite pentru această rasă. Pe lângă satisfacerea nevoilor lor energetice, aceste activități vor contribui la menținerea unei legături puternice între câine și stăpân, facilitând astfel dresajul și prevenirea problemelor de comportament.

De asemenea, pentru a menține un echilibru sănătos între activitate și relaxare, este important să acordați și momente de liniște și odihnă Schnauzerului Pitic. Acest lucru va ajuta la prevenirea stresului și la asigurarea unei bune adaptări la diferite situații și medii. În concluzie, temperamentul Schnauzerului Pitic este un amestec de afecțiune, inteligență și energie. Cu o abordare potrivită în ceea ce privește dresajul, exercițiile fizice și mentale, această rasă poate deveni un companion de familie deosebit, oferind multă bucurie și dragoste în casa în care trăiește.

Este Schnauzer-ul Pitic potrivit pentru familiile cu copii?

Da, Schnauzerul Pitic este de obicei potrivit pentru o familie cu copii. Această rasă este afectuoasă, energică și bună cu cei mici, având capacitatea de a se adapta și de a se integra într-un mediu familial.

Cu toate acestea, este important să aveți în vedere câteva aspecte înainte de a adăuga un Schnauzer Pitic în familia dvs.:

 1. Supravegherea interacțiunii dintre copii și câine: Asigurați-vă că interacțiunile dintre copii și câine sunt întotdeauna supravegheate și că ambele părți sunt învățate să se comporte în mod corespunzător. Învață copiii să respecte câinele și să nu îl deranjeze când acesta doarme sau mănâncă.
 2. Socializarea timpurie: Socializarea timpurie a câinelui cu copii și alte animale este esențială pentru a se asigura că Schnauzerul Pitic se va comporta bine în prezența lor și va fi tolerant și prietenos.
 3. Dresajul: Dresarea adecvată și consecventă a Schnauzerului Pitic este importantă pentru a menține un comportament bun și a preveni eventualele probleme. Învățați câinele să fie ascultător și să urmeze comenzi precum "stai", "stai jos" și "nu sari", pentru a asigura interacțiuni pozitive între câine și copii.
 4. Exerciții fizice: Schnauzerul Pitic are nevoie de o cantitate moderată de exerciții pentru a menține nivelul de energie și a preveni comportamentele nedorite. Implică întreaga familie în activitățile fizice ale câinelui, cum ar fi plimbările și jocurile în parc, pentru a încuraja legătura dintre Schnauzerul Pitic și copii.
 5. Învățați copiii responsabilitatea: Implicați copiii în procesul de îngrijire a câinelui, cum ar fi hrănirea, plimbarea și perierea, pentru a-i învăța responsabilitatea și a-i ajuta să construiască o relație puternică cu Schnauzerul Pitic.

În concluzie, Schnauzerul Pitic poate fi un companion minunat pentru o familie cu copii, atâta timp cât sunt luate măsuri adecvate pentru a asigura o conviețuire armonioasă și sigură. Este esențial să se acorde atenție socializării, dresajului și supravegherii interacțiunilor dintre copii și câine pentru a preveni eventuale probleme și a asigura o experiență pozitivă pentru toți membrii familiei. De asemenea, implicarea copiilor în îngrijirea și responsabilitatea față de Schnauzerul Pitic va contribui la dezvoltarea unei legături puternice și a unei relații de respect între copii și câine.

Boli câine Schnauzer Pitic

Sănătatea câinelui din rasa Schnauzer Pitic este în general bună, cu o viață activă și longevitate ridicată, însă pot apărea anumite afecțiuni genetice și de sănătate specifice rasei. Există câteva afecțiuni la care rasa poate fi predispusă, inclusiv cataracta, hiperlipidemia, pancreatita, shunturile hepatice și pietrele urinare. Crescătorii responsabili vor testa exemplarele reproductibile pentru problemele de sănătate care pot afecta rasa. Proprietarii trebuie să fie atenți la starea generală a câinelui și să consulte medicul veterinar cu orice întrebări sau preocupări care pot apărea. Îngrijirea dentară este un aspect important al sănătății generale, iar dinții câinelui ar trebui periați frecvent.

Cataractă este o opacitate ce acoperă treptat cristalinul ochiului. Vederea este afectată și poate varia de la o ușoară deteriorare până la orbire. Din fericire, cataractele pot fi tratate chirurgical și vederea poate fi restabilită.

Entropionul apare când pleoapele se rulează spre ochi și genele irită corneea. Afecțiunea este dureroasă și necesită intervenție chirurgicală pentru a fi corectată.

Atrofia retiniană progresivă (ARP) este o boală moștenită care poate evolua spre orbire în ambele ochi. Din fericire, nu este dureroasă, dar în prezent nu există vindecare.

Urolitiaza este o afecțiune în care sedimentul din urină se acumulează treptat și formează pietre de dimensiuni variabile. Schnauzerii Pitici pot dezvolta câteva tipuri diferite de pietre. În multe cazuri, este necesară intervenția chirurgicală, iar uneori se recomandă o dietă specială pentru a încerca să prevină recurența.

Esofagul este organul tubular, muscular, care leagă gura de stomac. Megaesofagul congenital afectează funcția musculară a esofagului, provocând regurgitarea, care se produce atunci când mâncarea este înghițită, dar rămâne în esofag până când practic cade înapoi. Câinii afectați pot inhala accidental mâncare și apă în plămâni când încearcă să mănânce sau să bea, ceea ce poate duce la pneumonie prin aspirație.

O versiune canină a distrofiei musculare poate afecta Schnauzerii Pitici. Este o boală musculară degenerativă generalizată cauzată de lipsa unei proteine specifice. Puii pot fi afectați; semnele includ o mers anormal (o manieră neobișnuită de mers), dificultăți în înghițire și rigiditate a gâtului.

Boala Von Willebrand (VWD) este un defect de coagulare a sângelui pentru care Schnauzerii Pitici ar trebui să efectueze teste ADN înainte de reproducere. Câinii cu VWD pot experimenta sângerări severe asociate cu intervenții chirurgicale sau chiar din răni sau leziuni minore. O altă problemă potențială de coagulare a sângelui la Schnauzerii Pitici implică o deficiență a Factorului VII (un factor de coagulare a sângelui).

Sindromul comedonului este atât de comun în rândul Schnauzerilor miniaturali, încât este cunoscut sub numele de umflături Schnauzer. Câinii care suferă de această afecțiune dezvoltă puncte negre și cruste, implicând de obicei foliculii de păr de pe spate. Uneori se pierde părul. Medicul veterinar vă poate recomanda șervețele medicamentate, unguente, geluri sau șampoane pentru a gestiona afecțiunea.

Alte posibile probleme medicale includ afecțiuni cardiace (cum ar fi boala valvei mitrale, stenoza pulmonară și sindromul sinusului bolnav), boala Legg-Calve-Perthes (o afecțiune care afectează articulația șoldului) și osteocondroza, care poate afecta genunchii, coatele, umerii sau coccisul.

Crescătorii atenți își examinează câinii de reproducție pentru depistarea bolilor genetice și reproduc doar exemplarele cele mai sănătoase și mai arătoase, dar uneori Mama Natură are alte idei și un cățeluș dezvoltă una dintre aceste boli în ciuda bunelor practici de creștere. Progresele în medicina veterinară înseamnă că, în majoritatea cazurilor, câinii pot trăi în continuare o viață bună. Dacă un crescător vă spune că nu are nevoie să facă aceste teste pentru că nu a avut niciodată probleme în liniile sale și câinii săi au fost "verificați de veterinar", atunci ar trebui să mergeți să găsiți un crescător care este mai riguros în ceea ce privește testele genetice.

Amintiți-vă că, după ce ați luat un nou cățeluș în casa dumneavoastră, aveți puterea de a-l proteja de una dintre cele mai frecvente probleme de sănătate: obezitatea. Schnauzerul miniatural este minunat de priceput în a cerși mâncare, iar el este atât de deștept încât se pricepe să o fure. Păstrarea Schnauzerului Miniatural la o greutate adecvată este una dintre cele mai ușoare modalități de a-i prelungi viața. Profitați la maximum de abilitățile dumneavoastră de prevenție pentru a vă asigura un câine mai sănătos pe viață.

Media

Ultima modificareSâmbătă, 18 Martie 2023 11:10
 • Grupa: Terrieri - caini de vizuina
 • Talia: Mici
 • Greutate: 5- 7 kg
 • Inaltime: 30 - 35 cm
 • Energie: Un nivel moderat spre ridicat de energie
 • Activitate: Necesita un nivel mediu de activitate
 • Afectiune: Schnauzerul Pitic este un câine plin de afecțiune și devotament, fiind un companion minunat pentru familia sa.
 • Dresaj: Schnauzerul Pitic este o rasă inteligentă și receptivă la dresaj, cu o dorință puternică de a face pe plac stăpânului.
 • Prietenie cu straini: Schnauzerul Pitic poate fi inițial suspicios față de străini, dar cu socializare adecvată, poate deveni prietenos și deschis în prezența persoanelor noi.
 • Prietenie cu alte animale: Schnauzerul Pitic se poate împrieteni cu ușurință cu alte animale de companie, însă este important să se realizeze o socializare corespunzătoare pentru a evita problemele de comportament.
 • Paza, protectie: Un bun caine de paza, dar nu este un caine de protectie.
 • Ingrijire: Necesita un nivel moderat de ingrijire
 • Speranta de viata: 12-15 ani
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.