Log in
  1. Despre Caini:
  2. Boli
  3. Urgente
  4. Ingrijire
  5. Rase
  6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Ce reprezinta imposibilitatea de a sta in picioare?

Poate fi foarte ingrijorator si inspaimantator sa observati ca, dintr-o data, cainelui dvs. incep sa ii slabeasca picioarele iar acesta isi pierde capacitatea de a sta in picioare.  Acest proces se poate instala in mod natural, odata cu varsta, sau poate fi cauzat de catre un accident sau de o boala. Unele dintre cauzele frecvente sunt urmatoarele:

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor
De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini
Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Maladia Carre sau Jigodia la caine

Cainii tineri, nevaccinati pana la varsta de 6 luni sunt cel mai adesea infectati cu Maladia Carre. Secretiile nazale care contin virusul sunt aerosolizate prin stranut, astfel raspandindu-se cel mai frecvent virusul

 

Ce este jigodia?

Jigodia canina este o boala care afecteaza in primul rand plamanii, tractul intestinal si sistemul nervos la caini. Printre bolile induse de virus la caini, rata mortalitatii de Maladia Carre este a doua dupa cea cauzata de rabie. Virusul este extrem de contagios si se transmite cel mai frecvent direct de la caine transmitator la caine sanatos prin contact direct. Detergentii si caldura ucid cu usurinta virusul. Virusul moare in cateva minute intr-un mediu cald, dar poate persista timp de saptamani la temperaturi apropiate de congelare.

Care sunt simptomele de jigodie?

Cainii tineri, nevaccinati pana la varsta de 6 luni sunt cel mai adesea infectati cu jigodie. Secretiile nazale care contin virusul sunt aerosolizate prin stranut, astfel raspandindu-se cel mai frecvent virusul. Virusul se stabileste in pasajele nazale ale unui caine sensibil, inmultindu-se de unde se raspandeste prin tot corpul. Cainii au febra la o saptamana dupa infectie, dar febra nu poate fi observata usor. La doua saptamani dupa infectare, virusul produce leziuni severe la celulele nazale, ochii, plamanii si tractul intestinal. Aceste tesuturi deteriorate devin suprainfectate frecvent cu bacterii in infectii secundare. Aceasta agravare, virusul combinat cu bacterii, produce pierderea poftei de mancare, febra, un nas mucos, secretii groase curgand din ochi, pneumonie si diaree. Virusul infecteaza pernutele de la picioare, producand o ingrosare solzoasa a pielii, facand mersul extrem de dureros. Virusul, de asemenea, produce daune sistemului imunitar, interferand astfel cu capacitatea de a lupta impotriva infectiei. In cazul in care componenta bacteriana a infectiei poate fi controlata cu antibiotice, cainii vor parea normali timp de 2 pana la 3 saptamani, pana cand apar semne ale imbolnavirii creierului si a maduvei spinarii. Jumatate dintre cainii cu jigodie dezvolta boala neurologica. Virusul de jigodie canina este atras si creste bine in tesutul nervos. Daunele cauzate creierului si maduvei spinarii duc la crize epileptice si crize localizate la nivelul capului adesea numite "mestecat in gol” Deteriorarile la maduva spinarii pot produce semne generale asociate cu un fenomen de slabiciune si paralizie. Leziuni nervilor pot produce spasme involuntare ale picioarelor. Cei mai multi caini cu manifestarile neurologice descrise mor sau sunt eutanasiati.

Ce teste sunt necesare?

Efectuarea unui diagnostic clar al jigodiei poate fi dificil, in cazul in care cainele nu dezvolta sindromul de pneumonie mucoasa tipica ci doar afectarea cavitatilor nazale. Dupa primele 14 zile de la infectie, este dificil sa se identifice virusul in tampoane de tesuturi infectate. Cresterea titrurilor de anticorpi impotriva rapciugii la cainii care nu au fost vaccinati, consolideaza suspiciunea de jigodie. Este dificil de diagnosticat jigodia la cainii cu semne ale sistemului nervos, care nu au avut alte semne tipice de jigodie.

Ce tratament este recomandat?

In prezent, nu exista medicamente disponibile pentru a trata virusul jigodiei, astfel incat tratamentul cu antibiotice are doar scopul de a controla infectia bacteriana secundara. Tratamentul cu antibiotice amelioreaza multe semne de boala, dar nu impiedica virusul sa intre si deterioreze creierul si maduva spinarii. Ingrijirea medicala, de buna calitate, mancare gustoasa si un mediu lipsit de stres sunt de ajutor in imbunatatirea apetitului si a bunastarii generale. Deoarece optiunile de tratament sunt limitate, prevenirea prin vaccinare este prima strategie.

Vaccinurile impotriva jigodiei ar trebui incepute atunci cand puii sunt intarcati. In cazul in care mama a fost vaccinata sau recuperata de la o expunere la jigodie, ea va trece anticorpi impotriva jigodiei la puii ei prin lapte. Acesti anticorpi materni protejeaza puii pentru cateva saptamani dupa nastere. Cantitatea de anticorpi ce au trecut de la mama la puii depinde in principal de nivelul de anticorpi ai mamei. Anticorpii nu numai ca protejeaza puii de jigodie, dar, de asemenea, interfereaza cu raspunsul puilor la vaccinare. Atata timp cat puii sug anticorpi maternali, ei nu pot fi vaccinati cu succes.

Pana la varsta de 6 saptamani, jumatate din pui de pui nu mai au suficienti anticorpi pentru a interfera cu vaccinarea. Pe masura ce puii cresc, anticorpii obtinuti de la mama sunt treptat disparuti, si cei cu varsta mai mare de 13 saptamani sunt 95%  sensibili la jigodie putand fi protejati doar prin vaccinare. Nu este fezabil economic sa se masoare anticorpii la pui, asa ca a fost dezvoltat un program de vaccinare  pentru a proteja puii optim impotriva jigodiei. Vaccinurile trebuie incepute la scurt timp dupa intarcare, de la varsta de 6 pana la 7 saptamani si trebuie sa fie repetate la fiecare 2 - 3 saptamani, pana cand puii sunt in varsta de 14 saptamani. Puii trebuie pastrati departe de alti caini, pana cand programul de vaccinare este complet. Aceasta schema de vaccinare s-a dovedit a fi eficace in prevenirea acestei boli letale.

Last modified onThursday, 10 October 2019 14:09
  • Tipul de boala: Infectioasa
  • Agentul patogen: Virusulul Jigodiei Canine
  • Rasele receptive: Toate rasele
Veterinarul Pet

Informatii experte, scrise si verificate de medici veterinari, destinate unei bune informari a celor ce detin si iubesc animalele de companie. 

Website: www.pet.veterinarul.ro