Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Pancreatita acuta la pisici

Pancreatita acuta se produce atunci cand enzimele digestive sunt activate in interiorul pancreasului. Activarea enzimelor in interiorul pancreasului cauzeaza grave simptome inflamatorii si distrugerea potentiala a acestui organ vital. Acest fenomen poate deveni mult mai grav, aparand complicatii care pot avea efecte asupra multor sisteme si organe ale corpului.

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Blocajul urinar la pisici

Un blocaj urinar are loc atunci cand exista o obstructie la nivelul uretrei, canalul care transporta urina dinspre vezica urinara catre orificiul de eliminare a acesteia din corp. In prezenta unei astfel de obstructii, golirea vezicii pisicii devine foarte dificila sau imposibila, ceea ce face ca aceasta afectiune sa puna in pericol viata animalului.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Pubertatea si maturizarea sexuala la pisici - dezvoltarea pisicilor de la sase luni la un an

Pisicile trec prin maturizare fizica inainte ca acestea sa fie apte de reproducere. Anotimpul influenteaza activitatea reproductiva si trebuie sa tineti cont ca pisicile sunt sezoniere poliestru (in anumite anotimpuri ale anului, pisicile pot trece prin ciclurile lor de caldura de mai multe ori). Medicii vetrinari recomanda ca pisicile sa fie sterilizate sau castrate inainte de a incepe sa prezinte comportamente sexuale, din mai multe motive. Unele dintre cele mai importante motive sunt: 

 • pisicile castrate tind sa fie mai linistite si mai relaxate. 
 • pisici castrate stau mai aproape de casa (si sunt mai confortabile, fiind numai pisici de interior). 
 • pisici castrate se lupta mai putin si sunt mai putin protectoare fata de teritoriului lor. 
 • ciclicitatea hormonilor sexuali pot declansa unele probleme de sanatate la pisici. 
 • mirosul de pisici mature din punct de vedere sexual, de sex masculin este de nesuportat. 

Maturizarea masculilor 

Pisoii de sex masculin incep sa produca un nivel scazut de testosteron, la aproximativ trei luni si jumatate. Ei pot produce sperma la varsta de cinci luni, dar nu sunt, de obicei, in masura sa copuleze inainte de a implini 9 pana la 12 luni. Anumite comportamente pot fi obsevate la un pisoi care incepe maturitatea sexuala, cum ar fi prinderea de gatul unei alte pisici din spate si montare. 

Cei mai multi motani au doua testicule coborate in scrot la nastere. In cazul testiculelor care nu au coborat in scrot la varsta de opt luni, este putin probabil sa mai coboare vreodata. In cazul in care un testicul este retinut (numit monorchid in cazul in care se mentine un testicul si in cazul in care se mentin ambele este numit criptorhid), ar trebui sa fie eliminate atunci cand animalul este castrat pentru a preveni posibila dezvoltare de tumori. 

Maturizarea femelelor 

Odata ce o pisica de sex feminin incepe sa aiba ciclu estral, ea este capabila sa se imperecheze. Ciclul estral este ciclul hormonal care defineste perioada „de calduri". Pisicile nu sangereaza atunci cand sunt in calduri, iar semnele de calduri la pisica sunt comportamentale (a se vedea lista de mai jos). Cele mai multe pisici de interior vor incepe ciclul in perioada de la cinci pana la varsta de noua luni. 

Mediul joaca un rol in ceea ce priveste inceperea pubertatii, dar exista si alti factori, cum ar fi expunerea la motani, alte female in calduri sau cantitati tot mai mari de lumina pot declansa mai devreme estrusul. Desi unele pisici au ciclu pe tot parcursul anului, cele mai multe pisici au ciclu intre mijlocul lunii ianuarie si sfarsitul lunii septembrie. 

Ciclul estral la o pisica este compus din patru etape: anestru, proestru, estru si metestru. Estru este singura data in care o femela permite copulatia si se poate imperechea. 

Proestru este de scurta perioada de una pana la trei zile inainte de calduri. O pisica femela in proestru poate: 

 • sa arate o crestere generala a activitatii. 
 • se rostogoloste si se freaca pe obiecte si persoane. 
 • imprastie urina. 
 • sta intnsa pe sol cu coada intr-o parte si se framanta cu labele. 
 • miauna sau scoate alte sunete. 
 • nu accepta inca masculul pentru imperechere. 

Perioada de proestru permite pisica sa anunte masculii ca este disponibila. 

De la sase luni la un an

O pisica devine un adult in timpul acestei perioade. Scade dorinta de joaca sociala si rata metabolismului incetineste, mai ales la cele castrate ori sterilizate. Mesele pisicii trebuie sa fie mai scazute caloric pentru a evita obezitatea. Dietele pentru adulti au mai putine calorii si mai multe fibre decat dietele pentru pisici tinere . 

Sistemul imunitar ajunge la maturitate si pisicile au o capacitate naturala de a lupta impotriva infectiilor. Acest proces continua pe tot parcursul vietii de adult, dar dispare pe parcursul anilor superiori. 

Personalitatea unei pisici se dezvolta complet si se bazeaza pe genetica si experiente de viata anterioara. Comportamentele devin de rutina. Pisicile care traiesc in grup in gospodarii isi asuma pozitii in ierarhia sociala a casei.

Last modified onThursday, 24 January 2019 14:32
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire