8 ani Colectia Veterinarul
Log in
 1. Despre Pisici:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre PISICI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Cele mai frecvente boli la Pisici

Boala renala acuta

Starea generala a pisicilor cu insuficienta renala acuta se poate schimba rapid, de aceea este nevoie de o atenta sporita si monitorizarea permanenta. Aceasta poate include verificarea de mai multe ori pe timpul a 24 de ore, a tensiunii arteriale, greutatii corporale, electrocardiograma si analizele de sange

Cele mai frecvente urgente la Pisici

Ce reprezinta otravirea prin ingestia de otrava pentru sobolani la pisica

Inghitirea directa a otravei pentru sobolani nu reprezinta unicul mod prin care pisicile se pot otravi. Pisicile care vaneaza in casa sau in jurul acesteia se pot otravi prin inghitirea rozatoarelor care au ingerat otrava pentru sobolani.

Cele mai citite articole despre ingrijirea pisicilor

Pisica bea multa apa

Pisica bea multa apa

Ii umpleti pisicii castronul cu apa ca sa observati mai tarziu ca este in continuare plin?

Cele mai citite articole despre rasele de pisici

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisica Scottish Fold/Highland Fold, o pisica dulce si calma

Pisicile din rasa Scottish Fold sunt de talie medie, cu cap rotund si ochi mari si rotunzi, fiind recunoscute pentru...

next
prev

Plantele toxice pentru pisici

  Pisicilor le place sa mestece plante. Si, deoarece le place sa se si catere si sa exploreze, este dificil sa tineti plantele departe de ele. De aceea, daca va hotarati sa aduceti in casa plante, sau daca va lasati pisica libera prin curte, va trebui sa invatati sa identificati in mod corect plantele la care va veti expune animalul.

Atunci cand aveti dubii, totusi, cel mai indicat este sa eliminati planta din casa. Daca o planta este toxica, puteti presupune ca toate partile acelei plante sunt toxice, desi anumite parti pot contine o concentratie mai mare de toxine decat altele. Multe plante toxice sunt iritante: ele cauzeaza inflamatia pielii, cavitatii bucale, stomacului, etc. Substanta toxica din alte plante poate afecta doar un anumit organ, precum rinichiul sau inima.

Mai jos este redata o lista cu plante toxice pentru pisici, dar si cu plantele toxice cele mai intalnite:

 • Crin de camera (Amaryllis spp.)
 • Brandusa de toamna (Colchicum autumnale)
 • Azalee sau Rhododendron (Rhododendron spp.)
 • Ricin (Ricinus communis)
 • Crizantema (Chrysanthemum spp.)
 • Ciclama (Cyclamen spp.)
 • Iedera (Hedera helix)
 • Kalanchoe (Kalanchoe spp.)
 • Crin imperial (Lilium spp.)
 • Leandru (Nerium oleander)
 • Crinul Pacii (Spathiphyllum spp.)
 • Iedera Dracului (Epipremnum aureum)
 • Sagotier japonez (Cycas revoluta)
 • Tantarica (Coleus ampoinicus)
 • Bulbi de lalea si narcisa (Tulipa si Narcissus spp.)
 • Tisa (Taxus spp.)

Ce trebuie sa urmariti

Deoarece multe plante au efect iritativ, mai ales asupra sistemului gastrointestinal, majoritatea simptomelor observate vor fi rezultatul iritatiei sau inflamatiei, asa cum este inflamatia, manifestata prin inrosire, umflare sau scarpinare la nivelul pielii sau gurii. Daca substanta toxica afecteaza in mod direct un anumit organ, simptomele observate vor fi cele asociate acelui organ.

De exemplu:

 • Dificultati respiratorii (daca sunt afectate caile aeriene)
 • Salivare excesiva sau dificultati la inghitire (daca sunt afectate gura, gatul sau esofagul)
 • Voma (daca sunt afectate stomacul sau intestinele)
 • Diaree (daca este afectat intestinul subtire sau colonul)
 • Urinarea si consumul excesiv de apa (daca sunt afectati rinichii)
 • Ritm cardiac rapid, lent sau neregulat (daca este afectata inima)  

INGRIJIRI IMEDIATE

 Daca va vedeti pisica mancand dintr-o planta despre care nu sunteti sigur daca este sau nu toxica, sau daca banuiti ca pisica a consumat o astfel de planta in ultimele 1-2 ore, puteti face urmatoarele lucruri inainte de a o duce la medicul veterinar:

 1. Indepartati-i de pe piele si blana orice material provenit de la planta respectiva.
 2. Daca este necesar, puteti spala pisica cu apa calduta si cu un sapun de vase fara efect iritant.
 3. Identificarea plantei este foarte importanta pentru stabilirea tratamentului. Daca nu stiti despre ce planta este vorba, luati-o cu dvs. Medicii veterinari nu sunt de obicei foarte instruiti in privinta identificarii plantelor, dar orice efort merita facut pentru identificarea acesteia. Daca pisica a eliminat ceva prin voma, incercati sa colectati o parte din continutul vomat pentru a-l arata medicului.

INGRIJIRI MEDICALE

Diagnostic

Cel mai bun diagnostic se stabileste prin identificarea plantei. Medicul veterinar va examina pisica si va efectua toate testele necesare pentru a determina starea generala de sanatate a pisicii. Aceste teste sunt necesare mai ales daca planta afecteaza anumite organe-tinta.  

Tratament

Dupa ce pisica vomita, medicul veterinar ii poate administra carbune medicinal care sa absoarba atat cat se poate din substanta toxica ramasa in intestinele animalului. Medicul ii mai poate administra si alte medicamente precum sucralfatul, care va proteja zonele deja afectate ale stomacului. Tratamentul de sustinere, constituit din fluide administrate pe cale intravenoasa sau antiinflamatoare, va fi administrat la nevoie, mai ales daca este afectat sistemul digestiv al animalului.  

SUPRAVIETUIREA SI RECUPERAREA

Unele plante sunt fatale daca sunt inghitite de pisici, indiferent de cat de rapid sau de corect se instituie tratamentul. Acest aspect se aplica mai ales in cazul crinilor imperiali. Alte plante pot genera suficiente efecte negative incat sa fie necesare ingrijiri medicale pe o perioada indelungata, sub forma medicamentelor sau a dietelor speciale. Nu uitati sa urmati instructiunile medicului veterinar.  

PREVENTIE

Faceti tot ce este necesar pentru a va proteja pisica de expunerea la plante toxice. Acest lucru presupune si eliminarea acestor plante din casa si curtea dvs.

Ultima modificareVineri, 13 Aprilie 2018 10:20
 • Ustensile necesare: Nespecificat
 • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
 • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire