Log in
 1. Despre Caini:
 2. Boli
 3. Urgente
 4. Ingrijire
 5. Rase
 6. Cuvinte cheie
Totul despre CAINI
alegeti categoria sau cuvintele cheie

Informatii experte, atent selectionate de medici veterinari pentru o buna si corecta informare.

Atentionare!
Aceste informatii sunt atent selectionate si scrise de medici veterinari, dar nu tin loc de consultatie sau examinare medicala. Este important pentru noi, medicii veterinari, ca dumneavoastra sa aveti informatii corecte, prezentate pe intelesul dvs pentru a va creea o idee generala despre problemele cu care va confruntati in relatia cu prietenii necuvantatori. Este important pentru noi sa intelegeti ca pentru siguranta si sanatatea acestor companioni este necesar ca examinarea medicala si tratamentul sa se realizeze doar in cabinetul medical si sub supravegherea unui medic veterinar. Informandu-va corect ne ajutati mult in actul medical, putand astfel sa ne prezentati cat mai in detaliu problemele cu care va confruntati.

Trebuie sa fiti constienti ca acesti mici prieteni dragi nu pot spune ca ii doare, nu pot sa ne arate ce nevoi stringente au, nu pot sa ne raspunda la intrebari. Depinde doar de dvs sa fiti un proprietar responsabil, bine informat, care sa observe la timp orice problema aparuta si care sa poata lua cea mai buna decizie in ceea ce priveste viata si sanatatea acestor prieteni. Ei depind doar de dumneavoastra si de dragostea pe care le-o impartasiti. Fiti responsabil, informati-va corect si apelati de indata la un medic veterinar ori de cate ori aveti suspiciuni ca prietenul dvs are probleme. Doar astfel putem avea sansa reala de a salva viata si sanatatea companionului dvs.

Va multumim pentru ca ne ajutati sa ne indeplinim misiunea cu succes.

Centrul de Diagnostic al Bolilor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie de boli sau din selectia de texte Meniu special-tab boli la caini

Cele mai frecvente boli la Caini

Demodecia Canina

In cazul in care cainii mai mari de 18 luni dezvolta demodicoza  se presupune ca ceva este in neregula cu sistemul imunitar al cainelui afectat, deoarece organismul cainelui nu mai supravegheaza numarul normal de acarieni.

Urgentele la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab urgente caini

Cele mai frecvente urgente la Caini

Intoxicatia cu antigel

Gustul dulce al etilen glicolului este atractiv pentru animalele de companie sau pot sa il bea atunci cand acesta a...

De ce tremura cainele

In cazul in care cainele dumneavoastra tremura veti observa miscari involuntate ale corpului sau atunci cand este treaz, miscari ce...

Centrul de ingrijire
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab ingrijire caini

Cele mai citite articole despre ingrijirea Cainilor

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

De ce cainele meu...isi linge si isi roade membrele?

 Multi proprietari observa acest comportament comun la cainii lor si se intreaba daca ar trebui sa fie ingrijorati.

Registrul Raselor la CAINE
alegeti dintr-o subcategorie sau din selectia de texte Meniu special-tab rasele la caini

Cele mai citite articole despre rasele de Caini

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Ciobanescul Belgian Malinois, un caine de paza excelent

Inteligent si usor de dresat, ciobanescul Malinois transmite incredere si este un caine de paza si supraveghere exceptional. Activ si...

next
prev

Parvoviroza la caini 

Ce este parvoviroza? Parvoviroza reprezinta numele generic al infectiei cu parvovirusul canin, o boala gastrointestinala severa cauzata de contactul cu materiale contaminate, constituite adesea din fecalele unui animal infectat.

Cainii tineri care sunt partial vaccinati sau complet nevaccinati, sunt cei mai expusi, mai ales cei supusi stresului (ex.: datorita intarcarii). Un animal infectat cu parvovirus poate manifesta febra si letargie, putand sa si refuze hrana inca din primele zile ale infectiei. In primele 24-48 ore se instaleaza voma persistenta si diareea, care poate contine si sange in stadiile mai avansate. Daca nu este tratat rapid si eficient, deshidratarea, socul septic si stresul exercitat asupra inimii, pot fi fatale pentru animal. Consultati imediat un medic veterinar daca suspicionati parvoviroza, deoarece aceasta boala prezinta o mortalitate de 80% daca ramane netratata.

Parvoviroza canina, sau „Parvo”, este o boala virala extrem de contagioasa, ce cauzeaza tulburari gastrointestinale severe la cainii foarte tineri. Zonele din corp in care diviziunea celulara este foarte rapida, precum intestinul subtire, sunt foarte expuse actiunii acestui virus, care cauzeaza voma si diaree. Virusul afecteaza si precursorii hematopoietici din limfonoduri si maduva hematogena, crescand riscul de septicemie. Va puteti proteja cainele de acest potential invadator asigurandu-va ca acesta este la zi cu vaccinurile.

Simptomele parvovirozei la caini 

 • Febra
 • Letargie
 • Refuzul hranei
 • Voma
 • Diaree
 • Distensia prin acumulare de fluide a intestinelor
 • Puls slabit Tahicardie
 • Hipotermie

 

Tipuri de parvoviroza

 • Forma intestinala
 • Forma cardiaca

 

Cauzele parvovirozei la caini

 • Inghitirea fecalelor provenite de la animale infectate cu parvoviroza
 • Contactul materialului infectat cu ochii, nasul sau cavitatea bucala Lipsa unei vaccinari adecvate
 • Stresul sistemic cauzat de alte boli poate creste riscul de infectie cu parvovirus

 

Diagnosticul parvovirozei la caini

 

Forma intestinala

Medicul veterinar poate suspiciona parvoviroza la cainii foarte tineri, nevaccinati, ce manifesta simptomele mentionate mai sus, mai ales daca acestia au fost adoptati recent dintr-un adapost sau din alta locatie, unde ar fi putut avea contact direct cu mai multi caini. ELISA, un test de laborator uzual, se foloseste pentru detectarea prezentei particulelor virale cu un grad ridicat de sensibilitate, insa in primele zile ale infectiei acest test poate oferi rezultate fals-negative, deci animalul trebuie carantinizat chiar daca primul rezultat al testului este negativ. Medicul veterinar poate alege sa interneze cainele in clinica veterinara in functie de severitatea bolii.

Forma cardiaca

Acest tip de parvoviroza este foarte rar si afecteaza puii aflati inca in uterul mamei, cauzand moartea intrauterina a fetusilor sau moartea acestora la scurt timp dupa fatare. In prezent nu exista mijloace exacte de diagnosticare sau tratare a acestui tip de infectie, in afara de actiunile preventive ce constau in mentinerea igienei mediului de viata a femelei gestante si evitarea contactului acesteia cu sursele de infectie sau cu animalele posibil infectate.

Tratamentul parvovirozei la caini

Deshidratarea si tulburarile electrolitice cauzate de voma si diaree reprezinta un risc iminent pentru sanatatea unui caine. Solutiile orale cu electroliti pot fi administrate daca voma animalului nu este severa. Cainii cu deshidratare severa sau moderata si/sau cu voma frecventa, vor avea nevoie de administrare intravenoasa de electroliti, deoarece cainii grav afectati isi pierd abilitatea de a asimila in mod eficient apa si nutrientii din intestine. Glucoza si potasiul din sange ar trebui monitorizate si suplimentate prin perfuzie, daca este necesar. In cazurile severe, scaderea proteinelor plasmatice sub pragul de 20 g/L va necesita tratament cu solutii coloidale, precum pentastarch. In plus, antiemeticele ce controleaza voma pot fi prescrise alaturi de antibiotice, pentru a trata orice infectii oportuniste.

Vindecarea de parvoviroza la caini

Puii tratati rapid, care supravietuiesc primelor 3-4 zile de infectie, se vor recupera probabil complet in aproximativ o saptamana. Dupa 12-24 ore de la incetarea vomei, se poate incepe administrarea, la recomandarea veterinarului, a unor alimente usor digerabile, sarace in grasimi, precum branza de vaca, carnea de pui fiarta si mucilagiul de orez. Compania si atentia proprietarului va ajuta la diminuarea stresului. Desi cainii care se recupereaza din parvoviroza devin imuni la infectie, cantitatea de contaminanti pe care o raspandesc in jurul lor poate fi semnificativa, iar cainele respectiv poate ramane purtator al virusului timp de pana la sase saptamani. Parvovirusul este dificil de eliminat, fiind rezistent la multi detergenti si dezinfectanti uzuali. La temperatura camerei si in prezenta unei umiditati normale, virusul poate ramane activ timp de cateva luni. Toate materialele lavabile trebuie spalate cu o solutie de inalbitor 1:10 sau cu un peroxid cu descompunere accelerata. Materialele ce nu pot fi spalate trebuie aruncate, astfel incat niciun alt animal sa nu mai poata intra in contact cu acestea. Proprietarii de caini trebuie sa acorde extrem de multa atentie spalarii mainilor si dezinfectarii talpii incaltamintei inainte de a pleca dupa ce si-au mangaiat cainele sau dupa ce au curatat zonele contaminate.

Last modified onFriday, 13 April 2018 11:17
 • Tipul de boala: Boala gastrointestinala severa.
 • Agentul patogen: Parvovirus prezent in materiale contaminate, constituite adesea din fecalele unui animal infectat.
 • Rasele receptive: Toate rasele
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul