Log in
actualizat: 7:48,21 Mar 2023 Europe/Bucharest

Vreti sa puneti un „cadou viu” sub brad? Iata de ce trebuie sa tineti cont inainte de a darui un animal de companie!

Sa oferi cadou de sarbatori un animal ar putea parea o idee buna, dar nu este intotdeauna asa! Uneori pot aparea probleme, chiar si atunci cand surpriza e pregatita pentru propriul copil, este de parere medicul veterinar Raluca Zvorasteanu. Potrivit specialistului, inainte de a lua decizia oferirii unui catel sau unei pisici, drept cadou de sarbatori, trebuie sa va asigurati ca acesta este dorit de toata familia si ca toti inteleg ce responsabilitate implica ingrijirea companionului. 

Cum sa puneti pentru prima data in contact un pui de caine cu o pisica

Daca aveti deja o pisicasi v-ati gandit sa mai adoptati si un pui de caine, probabil ca v-ati intrebat deja in ce imprejurari este cel mai bine ca cele doua animale sa se intalneasca pentru prima data. Aceasta intalnire se poate desfasura cu succes, insa necesita timp si rabdare. Multi proprietari de pisici le lasa animalelor la dispozitie o zi pentru a interactiona intre ele; pentru aceasta intalnire poate fi nevoie de mult mai putin timp, insa ideea este aceea ca acest proces nu trebuie grabit. Exista multi caini si pisici care se inteleg foarte bine ... abia dupa perioada de acomodare. Este foarte important sa intelegeti urmatorul aspect: daca pisica se afla deja in casa cu ceva timp inainte de sosirea cainelui (si este adulta sau mai in varsta), pentru ea probabil va fi foarte incomod ca un animal nou sa se instaleze pe teritoriul sau. Asemeni unui copil mic care devine dintr-o data frate mai mare - este mai dificil la inceput.  Iata pasii ce trebuie urmati pentru a asigura succesul perioadei de acomodare a puiului de caine intr-o casain care deja exista o pisica.

Copii si animalele de companie

Ingrijirea unui animal de companie poate ajuta copiii sa isi dezvolte abilitattile sociale. Cu toate acestea, detinerea unui animal de companie trebuie sa vina la pachet cu o serie de informatii si de responsabilitati, pe care este important sa si le asume intreaga familie. 

Supraponderabilitatea si obezitatea la animalele de companie

Alimentatia joaca un rol esential in mentinerea greutatii care are un rol deteminant in pastrarea sanatatii. Pe langa faptul ca piata este invadata de o serie de diete si de formule alimentare iar proprietarul de animale este pus in dificultate, nemaistiind ce sa aleaga mai intervine si cedarea proprietarului in fata animalului sau atunci cand acesta il acapareaza cu privirea si il implora sa imparta cu el “ceva bun”.

Ingrijirea pielii cainilor si pisicilor

Pielea reprezinta organul cu cea mai mare suprafata, prin urmare putem intui importanta pe care aceasta o are pentru sanatatea intregului organism, atat in cazul oamenilor, cat si in cazul animalelor. De multe ori, problemele pielii genereaza probleme sistemice care afecteaza si alte organe, sau din contra, la nivelul pielii se pot reflecta tulburari dintre cele mai diverse, de la probleme ale organelor interne, pana la dezechilibre hormonale sau alergii. De aceea, mentinerea sanatatii pielii este vitala pentru bunastarea animalul dvs. si puteti preveni problemele dermatologice respectand urmatoarele recomandari:

Numarul romanilor din mediul urban care detin animale de companie a crescut in perioada starii de urgenţa

Rezultatele studiului „Atitudini si comportamente ale romanilor din mediul urban privind animalele de companie”, realizat de Asociatia Romana a Producatorilor de Hrana pentru Animale de Companie (ARPAC) in luna august 2020, arata ca perioada de lockdown cauzata de pandemia COVID-19 a influentat achizitionarea sau adoptarea unui animal de companie. Astfel, 17% dintre posesorii de caini și 16% dintre posesorii de pisici au declarat casi-au luat un animal de companie in perioada starii de urgenta.

Interviu prof dr. David Modry: incalzirea globala afecteaza si animalele de companie din Romania

Prof dr. David Modry ne-a acordat un interviu legat de modalitatea in care schimbarile climatice afecteaza animalele de companie din Romania. In calitate de conducator al Departamentului de Patologie si Parazitologie din cadrul Universitatii de Știinte Veterinare si Farmaceutice din Brno, prof. Univ. David Modrý coordoneaza o echipa de cercetatori care studiaza bolile infectioase transmise intre animale salbatice, animale domestice si oameni. El este, de asemenea, directorul Asociatiei Vétérinaires sans Frontières din Republica Ceha.  Prof dr. David Modry a colaborat in calitate de specialist in cadrul proiectului #protectyourfuturetoo, care a fost lansat in luna octombrie in peste 30 de tari EMEA - incluzand Europa, Rusia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Sondaj: 63% dintre medicii veterinari cred ca proprietarii de animale de companie nu stiu care este impactul schimbarilor climatice asupra sanatatii acestora

MSD Animal Health a lansat campania Protect Our Future Too in peste 30 de tari EMEA - incluzand Europa, Rusia, Africa de Nord si Orientul Mijlociu - pentru a creste gradul de constientizare a impactului pe care modificarile caracteristicilor anotimpurilor il au asupra animalelor noastre de companie si asupra relatiei cu familia in care traiesc, precum lunile mai calde din perioada de toamna si de iarna, dar si temperaturile mai ridicate in general.

Ingrijirea cainilor toamna

Vara a trecut si odata cu ea, si temperaturile crescute. Copiii au reluat cursurile, online sau fizic si incet incet, ne acodam cu temperaturile scazute si ploile de toamna. Nu trebuie sa uitam insa ca si in aceasta perioada trebuie sa avem grija de animalele noastre de companie. Iata cateva sfaturi pentru a va ajuta in aceasta toamna.

Nu lasati animalele de companie in masina vara

In fiecare an, la cabinetele veterinare sute de caini ajung in stare grava din cauza insolatiei si socului termic cauzate de caldura acumulata in masina parcata, in care au fost lasati. Multi medici veterinari aud adesea scuze de tipul: „Am stat doar cinci minute, cat am intrat in magazin", sau „Dar am lasat geamurile crapate". Aceste scuze nu ajuta cu nimic daca iti supui animalul de companie unui risc atat de crescut de moarte.

Invatarea iepurilor domestici sa foloseasca litiera

Iepurii aleg in mod natural unul dintre putinele locuri disponibile (de obocei, colturile) pentru urinare si defecare. De aceea, obisnuirea unui iepure sa foloseasca litiera implica mai mult decat simpla amplasare a acesteia in locul ales de iepure pe post de latrina. Trebuie avut in vedere faptul ca toti iepurii elimina in mod normal niste mici bulgari de fecale in afara locului ales pentru defecare si in afara custii in care sunt cazati, pentru a-si marca teritoriul. Acest comportament nu reprezinta esecul in folosirea litierei!

Hranirea serpilor

Toti serpii sunt carnivori stricti. Prada favorita poate varia in functie de specie, insa serpii de dimensiuni relativ mari consuma rozatoare, iepuri, pesti, pasari, soparle si chiar alti serpi, de dimensiuni adecvate pentru pradator. Serpii mai mici se pot hrani cu insecte, cu melci si alte moluste, precum si cu viermi. Majoritatea speciilor captive pot fi hranite cu rozatoare de dimensiuni mici. Speciile mai cunoscute, precum sarpele boa, pitonul, sarpele-sorecar, sarpele de porumb, serpii din genul Pituophi si sarpele de pin, se hranesc cu soareci si sobolani de dimensiuni adecvate pentru acestia. Specia de sarpe recent importata, pitonul regal (Python regius), prefera uneori gerbilii. Serpii mai mari pot fi hraniti, de asemenea, cu iepuri sau pui de gaina.

Cainele meu are ochii incetoasati

Pana si cel mai bun prieten al omului are nevoie, regulat, de o curatare si o examinare a ochilor. O examinare regulata a ochilor cainelui dvs va va ajuta sa preveniti eventualele probleme legate de o tulburare a vederii precum si de inflamatiile ce pot aparea.