Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

O noua sansa la viata pentru o pisica cu labutele amputate

O pisica din Rusia care si-a pierdut toate cele patru labute din cauza degeraturilor poate acum merge, alerga si chiar sa urce scarile din nou multumita medicilor veterinari . Acestia i-au inlocuit membrele cu proteze imprimate 3D din titan.

Felina cenusie, pe nume Dymka ( inseamna „ceata” in rusa) are aproximativ 4 ani. Un sofer a gasit-o in decembrie 2018 in zapada din Novokuznetsk, Siberia si a dus-o la o clinica din Novosibirsk, potrivit unui site de stiri din Rusia, Komsomolskaya Pravda.


Dymka suferea de degeraturi la nivelul labutelor, urechilor si cozii, atat de severe incat medicul veterinar Sergei Gorshkov a trebuit sa amputeze aceste extremitati, relateaza The Moscow Times. In timpul iernilor geroase siberiene, medicii veterinari din clinica Novosibirsk trateaza cel putin cinci pisici din cauza degeraturilor labutelor, urechilor sau nasului, a aratat Gorshkov pentru The Moscow Times. Degeraturile se dezvolta atunci cand temperaturile reci ingheata piele si tesutul, mai ales in zona extremitatilor.

In cazurile severe, tesutul moare si labutele necesita amputate. Gorshkov si colegii sai din clinica au colaborat cu cercetatori de la Universitatea Politehnica Tomsk (TPU) din Tomsk, Rusia pentru a crea un set de proteze pentru Dymka. Oamenii de stiinta au dezvoltat si aplicat un invelis din fosfat de calciu pentru a ajuta la montarea implanturilor din titan care au fost introduse si topite in oasele labutelor pentru a reduce riscul de infectie si de respingere a implantului, au aratat reprezentantii universitatii. Cercetatorii au folosit tomografii computerizate (CT) si scanari cu raze X ale picioarelor lui Dymka pentru a modela si apoi imprima 3d tijele din titan.

Dymka si-a primit implanturile proteteice in iulie 2019 - mai intai in labutele din fata si apoi in labutele posterioare. Intr-un videoclip publicat pe Youtube de clinica veterinara pe 10 decembrie 2019 - la sapte luni dupa ce au fost puse protezele, Dymka se bucura de o intindere pisiceasca, se plimba in jurul unei sali de examinare si se joaca cu franjurile unei esarfe pe un covor. Dymka este acum a doua pisica din lume care a primit patru proteze metalice. In 2016, clinica Novosibirsk a efectuat o procedura similara montand implanturi de titan unui motan numit Ryzhik („Rosu" in rusa), care a necesitat si el o amputatie cvadrupla a membrelor din cauza degenraturilor.

Media

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.