Log in
actualizat: 3:24,27 Mar 2023 Europe/Bucharest

De ce se concentreaza medicii veterinari pe prevenirea durerii la caini

Cainii, mai ales anumite rase, tind sa suporte cu stoicism durerea. dar pentru simplul fapt ca nu se plang sau ca nu pot spune ca oamenii, acest lucru nu inseamna ca acestia nu sufera. Acesta este motivul pentru care trebuie sa cunoasteti comportamentul normal al cainelui dvs si sa cautati semne subtile de comportament care ar putea indica durerea. Acestea pot include: schiopatat, letargie, pierderea interesului pentru oameni, alti caini, activitati sau mancare, daca este tinut in curte - plecarea de acasa si ratacirea, maraie la orice atingere sau sta acasa cu botul pe labe si cu partea posterioara ridicata - aceasta pozitie poate indica dureri abdominale.


Desigur ca nu este confortabil ca un caine sa simta durere, dar acesta nu este singurul motiv pentru care medicii veterinari doresc sa reduca durerea unui animal de companie. Durerea poate incetini vindecarea, poate interfera cu functia imunitara si poate reduce pofta de mancare, toate putand tine cainele intr-o stare debilitata. Este usor de tras concluzia ca un caine cu un picior rupt sau cu o lacerare uriasa are nevoie de medicamente pentru durere, insa si alte boli pot fi extrem de dureroase si pot necesita, de asemenea, gestionarea durerii. Exemplele sunt: pancreatita, infectiile severe ale urechilor, cancerul, glaucomul, infectiile dentare, diverse patologii aparute la nivelul glandelor perianale, artrita sau durerile de la nivelul coloanei vertebrale sau a gatului.

De ce este importanta preventia

Prevenirea durerii este mult mai eficienta decat incercarea de a o gestiona, de fapt. Din acest motiv, medicii veterinari administreaza medicamente pentru durere inainte de operatie, mai degraba decat sa astepte pana la trezirea cainelui. Inainte de orice interventie chirugicala intrebati medicul veterinar despre optiunile de management ale durerii.
Inainte, medicamentele pentru durere nu erau administrate dupa operatie existand credinta ca, daca animalul nu simtea durere, el ar putea fi prea activ si evantual ar putea sa isi smulga sau rupa suturile in timpul jocului. Aceasta abordare nu mai este insa acceptata in acest moment iar animalele de companie primesc acum medicamente pentru durere inainte de orice interventie chirurgicala. Medicamentele pentru durere trebuie administrate fie ca este vorba de proceduri minore, cum ar fi cateva suturi sau de interventii mai invazive: cum ar fi castrarea sau sterilizarea sau opretaiile ortopedice.

Antiinflamatoarele nesteroidiene

O clasa de medicamente prescrisa frecvent dupa operatii sau pentru durerile cronice este reprezentata de medicamentele anti-inflamatorii nesteroidiene (AINS). Acestea contribuie la reducerea inflamatiei, ceea ce la randul sau, reduce durerea. Unii proprietari sunt ingrijorati cu privvire la efectele secundare ale acestor medicamente la caini. Acesta este motivul pentru care aceste medicamente trebuie administrate doar la recomandarea si sub stricta supraveghere a medicului veterinar. Efectele secundare sunt rare, dar, daca acestea sunt observate, medicul veterinar va incerca un nou tratament.

Medicamentele de uz uman

Nu administrati cainelui medicamente pentru uz uman destinate controlului durerii, cu exceptia cazului inc are acestea au fost prescrise de medicul veterinar. Recomandarile specialistilor pentru durerile cronice, cum ar fi cea cauzata de artrita ar fi: scaderea in greutate, terapia fizica, administrarea de medicamente de protectie a cartilajelor si alte terapii, ce pot fi efectuate in cabinetele veterinare pentru reducerea durerii. Acupunctura veterinara este de asemenea o terapie cu rezultate benefice in ameliorarea durerii in multe cazuri.
Desi cainele nu se poate plange, asigurati-va ca aveti grija de sanatatea si bunastarea acestuia si oferiti-i posibilitatea de a fi tratat de catre un medic veterinar si de a primi o ingrijire speciala.

Ultima modificareJoi, 10 Octombrie 2019 10:35
Veterinarul Pet

Informații experte, scrise și verificate de medici veterinari, destinate unei bune informări a celor ce dețin și iubesc animalele de companie.