Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

De ce zgarie pisicile? Cum pot impiedica pisica sa mai zgarie mobila?

Pisicile care zgarie pretioasa canapea sau perdelele scumpe, nu se aflaintr-o misiune de a va distruge casa, ci mai degraba vor saisi satisfaca anumite nevoi inerente. Zgarierea reprezinta un gest de marcare a teritoriului; acesta permite infiltrarea substratului cu mirosul propriu al animalului, provenit din secretia unor glande speciale aflate la nivelul pernitelor. De asemenea, mai permite si inlaturarea tecii superficiale a ghearelor. Urmele zgarieturilor, alaturi de resturi din tecile ghearelor ramase pe substrat, pot servi, de asemenea, la manifestarea increderii in fortele proprii.

Cum imi pot impiedica pisica sa mai zgarie mobila?


Deoarece acesta este un comportament innascut, zgarierea este dificil de controlat sau de potolit. E ca si cum ati incerca sa va impiedicati pisica sa se toaleteze sau sa isi ingroape nevoile in nisip. Totusi, pisicile pot fi invatate sa zgarie obiecte special destinate acestui lucru, precum placile pentru zgariat sau ansamblurile cu sisal. Urmatoarele trei strategii va vor ajuta sa redirectionati obiceiul de zgariere al pisicii dvs.:

1. Identificati preferintele pisicii in materie de zgariat


Pentru a afla ce-i place mai mult pisicii sa zgarie, observati-o cu atentie. Prefera sa zgarie covoare, perdele, lemn sau alta suprafata? Zgarie suprafete verticale, cu ghearele orientate deasupra capului, sau prefera suprafetele orizontale? De indata ce deslusiti preferintele acesteia in materie de materiale sau plan de zgariere, veti sti sa-i cumparati un material pentru zgariat mai potrivit nevoilor sale.

2. Asigurati-i obiecte care ii sunt pe plac


Exista in magazinele de specialitate obiecte pentru zgariat cu diverse forme, marimi sau texturi. Daca pisicii dvs. ii place sa zgarie covoare, un sisal in forma de covor ar fi o alegere buna. Insa daca pisica prefera canapele si alte suprafete rotunjite, un ansamblu acoperit de sisal sau de alt material similar funiei poate fi cea mai buna optiune.

Obiectul pentru zgariat ar trebui sa satisfaca si orientarea planului preferat de zgariere. O pisica careia ii place sa se catere si sa zgarie perdele, va prefera probabil un obiect inalt, pe care sa poata aplica o zgarietura lunga, cum sunt cele care se monteaza pe pereti sau usa. Totusi, unei pisici care prefera planul orizontal al zgarierii unui covor, ar putea sa tinda, mai degraba, catre o cutie aplatizata din carton sau o scandura asezata pe jos.

Unii posesori de pisici isi folosesc imaginatia si confectioneaza propriile obiecte de zgariat si ansambluri de joaca pentru pisici. Puteti inveli bucati din lemn in covoare, materiale textile sau alte materiale, apoi tintuiti-le cu ajutorul unor cuie pentru a crea un „copac pentru pisici" cu trepte de urcare. Acesta va va mentine pisica ocupata si ii va satisface nevoia de a zgaria. Orice obiect pentru zgariat pe care il achizitionati sau il cumparati, trebuie sa fie suficient de stabil incat sa nu se rastoarne atunci cand este folosit de pisica si sa aiba o inaltime cel putin egala cu lungimea pisicii stand inaltata pe membrele posterioare si avand membrele anterioare intinse in sus.
Pozitionarea corecta a unui obiect pentru zgariat reprezinta o parte importanta a procesului de redirectionare a obiceiului de zgariere a pisicii. Asezati obiectul in apropierea unei zone pe care pisica o foloseste pentru a zgaria. Poate fi apoi mutat treptat catre o locatie aleasa de dvs., pe masura ce pisica se obisnuieste cu acesta. Daca pisica foloseste mai multe locuri pentru a zgaria, amplasati cate un astfel de obiect in fiecare loc de acest gen.

Duceti-va pisica langa noul obiect achizitionat si recompensati-o cu delicatese, mangaieri si laude ori de cate ori foloseste acest obiect. Unele ansambluri pot avea jucarii atasate la acestea. Puteti, de asemenea, sa presarati hrana sau granule de iarba pisicii deasupra sau in jurul ansamblului, ca si stimulent suplimentar. Dupa ce va veti obisnui pisica sa foloseasca pentru zgariere un obiect special destinat acestui lucru, nu il aruncati in cazul in care se franjureaza sau se uzeaza; aspectul sau demonstreaza faptul ca isi atinge scopul in care a fost creat!

3. Transformati obiectele pe care nu le doriti zgariate in lucruri nedisponibile sau mai putin atractive pentru pisica dvs.


Singura metoda ce garanteaza incetarea zgarierii unei anumite suprafete sau a unui anumit obiect de catre pisica este aceea de a bloca accesul animalului la acel loc sau obiect. Inchiderea usilor poate reprezenta cea mai simpla solutie. Totusi, daca acest lucru nu este practic, exista posibilitatea amplasarii unor capcane care sa descurajeze zgarierea. Un turn din cesti de plastic care sa se rastoarne atunci cand este atins, poate fi amplasat langa obiecte supuse riscului de zgariere, pentru a descuraja pisica sa mai zgarie suprafetele respective. Obiectele acoperite cu paturi, folii de plastic sau benzi dublu-adezive descurajeaza, de asemenea, acest obicei. O metoda mai costisitoare este aceea de a cumpara un gard electric de interior care furnizeaza socuri electrice usoare si inofensive de fiecare data cand pisica incalca anumite bariere.


Deoarece obiceiul de a zgaria prezinta o componenta de marcare teritoriala cu feromoni, este posibil ca pisicile sa incerce sa zgarie de mai multe ori suprafetele care deja sunt infiltrate cu mirosul acestora. Pentru a intrerupe acest ciclu, incercati sa folositi o solutie de neutralizare a mirosului pentru a dezodoriza zonele zgariate in prealabil de animal.

Pe langa limitarea accesului la anumite obiecte din casa si modificarea aspectului si mirosului acestora, puteti minimaliza daunele produse prin zgariere prin taierea regulata a unghiilor pisicii. Exista botosi speciali din plastic sau mansoane, care pot acoperi ghearele pisicii. Acestea ar trebui aplicate doar la pisicile care accepta manipularea si atingerea pernutelor. In timp ce poarta aceste mansoane, pisica este capabila sa execute miscarea de zgariere, insa din moment ce unghiile raman ascunse, nu poate cauza astfel nicio dauna. Mansoanele trebuie inlocuite la fiecare 6-12 saptamani.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/