Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Semnele imbatranirii la pisicile in varsta

„Exista o intreaga varietate de factori care va ajuta sa recunoasteti semnele senectutii la animalul dvs.; multe dintre acestea sunt similare cu cele de la oameni”, sustine Drd. Dr. Heidi Lobprise, diplomat al Colegiului American de Stomatologie Veterinara si purtator de cuvant al Societatii Internationale de Geriatrie Veterinara (International Veterinary Senior Care Society. Unii dintre acesti factori pot fi mai evidenti, precum intoleranta la efort sau mobilitatea limitata, in timp ce altii sunt mult mai subtili.

Veti dori sa monitorizati obiceiul de hranire al pisicii dvs. si greutatea ei corporala, deoarece obezitatea poate cauza multe probleme, inclusiv osteoartrita si diabet. Un animal prea slab ar putea avea probleme cu dentitia sau cu glanda tiroida. Obiceiurile legate de somn si comportamentul cognitiv trebuie, de asemenea, monitorizate; o pisica care nu este constienta de imprejurimi sau care prezinta dificultati in a recunoaste proprietarii, poate experimenta semne timpurii de dementa. Un indicator al sanatatii pisicii il reprezinta starea blanii acesteia si disponibilitatea animalului de a se ingriji. 

„Un semn de imbatranire mai putin evident, dar la fel de important, este frecventa cu care animalul bea apa si urineaza,” sustine Dr. Lobprise. Cantitatea de apa pe care o bea sau nu o bea animalul, poate ajuta la depistarea multor probleme, de la afectiuni endocrine la afectiuni renale. Este o adevarata provocare sa urmariti aceste semne, mai ales daca detineti mai multe animale, insa trebuie sa gasiti o solutie pentru a le monitoriza. Constientizarea conditiei corporale generale a animalului dvs. va poate ajuta, de asemenea, sa depistati unele anormalitati. 

„Astazi, reusim sa mentinem animalele din ce in ce mai sanatoase, iar pe masura ce acestea inainteaza in varsta, o posibila cauza a mortii o reprezinta cancerul, mai ales in cazul raselor pure. Trebuie sa avem grija la depistarea denivelarilor si formatiunilor ce apar la nivelul pielii”, sustine Dr. Lobprise. 

Si comportamentul pisicii poate reda unele semne ale imbatranirii. Pisicile care sufera de probleme cognitive se manifesta vocal foarte frecvent noaptea, si miauna ca si cum ar fi debusolate. Tind, de asemenea, sa se izoleze mai mult, daca simt ca ceva nu este in ordine, si nu vor manifesta simptome decat intr-un stadiu de boala mai avansat.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/