Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Ce cauzeaza cancerul la pisici

Cancerul este influentat de factorii genetici si de cei de mediu. Unele gene, daca sunt prezente in anumite locuri ale cromozomilor, cauzeaza transformarea celulelor in celule canceroase. Alte gene supreseaza genele canceroase de la aceste locuri; totusi, alte gene inhiba supresorii. Pe parcursul vietii, unele gene se schimba datorita procesului de imbatranire. Prin urmare, cancerul este un fenomen multifactorial, in mare parte imprevizibil, care implica interactiunea mai multor gene si cromozomi – toate supuse influentelor familiale si de mediu. In ceea ce priveste pisicile care traiesc mai mult, ne putem astepta ca acestea sa dezvolte o forma de cancer in anii ce urmeaza.

Carcinogenii sunt influente de mediu cunoscute pentru cresterea probabilitatii cancerului proportional cu lungimea si intensitatea expunerii la acestia. Carcinogenii castiga acces la tesuturi, cauzeaza alterari ale genelor si cromozomilor si distrug  sistemul ordonat de controlare si echilibrul care controleaza cresterea celulara si repararea tisulara. Exemplele de carcinogeni cunoscuti pentru cresterea riscului de cancer la oameni sunt razele ultraviolete (cancerul de piele), razele X (cancerul tiroidei), radiatia nucleara (leucemie), chimicalele (colorantii pe baza de anilina cauzeaza cancerul vezicii urinare), tigarile si carbunii din gudron (cancer de piele si cancer pulmonar), virusuri (sarcoame la pacientii cu AIDS) si parazitii (cancerul vezicii urinare).

Virusul leucemiei feline cauzeaza mai multe tipuri de cancer. Expunerea pasiva la fumul de tigara va creste riscul cancerului pulmonar primar la pisici. Unele ierbicide sunt asociate cu incidenta crescuta a cancerului vezicii urinare la caini. Adjuvantii unor vaccinuri au fost asociati cu dezvoltarea fibrosarcoamelor.

O leziune primara sau o lovitura este uneori suspectata a fi cauza cancerului. Traumatismul poate fi cauza unor umflaturi benigne. Totusi, este rareori cauza cancerului. O leziune a pieptului de exemplu, ar putea cauza examinarea atenta a acestuia, conducand la descoperiri accidentale ale cancerului lantului mamar preexistent.

Unele tumori benigne, precum negii si papiloamele, sunt clar datorate unui virus. Alte tumori benigne, precum lipoamele, cresc pur si simplu, din motive necunoscute.

  • Tipul de boala: Neclasificata
  • Agentul patogen: Neclasificat
  • Rasele receptive: Toate rasele
Obreja Vasile Marius

Obreja Vasile Marius
Medic Veterinar Servicii Veterinare Mobile Iasi