Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Hibernarea broastelor testoase

Nu toate broastele testoase hiberneaza. Cele mai multe vor fi treze tot anul, dar trebuie sa aveti un acvariu adecvat si sa fie capabil de a mentine temperatura mediului ambiant intre 25-30 grade C in timpul zilei si 20-25 grade C noaptea.

De asemenea, este important sa nu supraalimentati testoasele in acest timp, doarece poate interveni obezitatea. Pentru broastele testoase care sunt in crestere nehibernarea pe perioada de iarna poate duce la o crestere rapida a greutatii si la deformari ale testei. Se recomanda ca broastele testoase sa nu fie hranite in perioada de iarna in fiecare zi sau sa le alimentati cu plante fibroase. Fanul poate fi util in acest stadiu ca un aliment cu calorii putine.

Ca o exceptie, femelele de reproducere au nevoie de o perioada de hibernare. Acest lucru se datoreaza faptului ca scaderea temperaturii, urmata de o crestere este necesara pentru a stimula activitatea ovariana.

Ce fel de controale de pre-hibernare ar trebui facute testoaselor?

Este important ca broastelor testoase sa li se faca analize inainte de hibernare. Greutatea corporala si conditia fizica ar trebui sa fie verificate, astfel incat cele sub greutatea normala sa nu hiberneze. Broaste testoase de sex feminin ar trebui supuse unei o ecografii sau radiografii pentru evaluarea functiei de reproducere.
Este important sa ne amintim ca aceste specii provin din zonele in care exista o iarna rece scurta. Clima britanica cu o toamna lunga si usoara si iarna rece, cu temperaturi scazute nu corespund standardelor climatice ale broastelor testoase, astfel incat metoda veche "Blue Peter" de a pune testoasa intr-o cutie timp de 5 sau 6 luni este inadecvata si va duce la pierderea excesiva in greutate a testoasei in aceasta perioada.

Broastele testoase ar trebui sa hiberneze intre 5-8 grade C. Sub aceste grade, schimbarile ce au loc in densitatea apei poate afecta ochii, de unde rezulta orbirea.
Prin urmare, este important controlul temperaturii intr-o unitate speciala - un frigider, spre exemplu.
Acest lucru ar trebui sa fie stabilit la cateva saptamani inainte de hibernare si sa contina un termometru cu maxim si minim. Aceasta inseamna ca termostatul frigiderului poate fi reglat pentru a asigura temperatura de functionare corecta inainte ca broastele testoase sa fie plasate in interiorul frigiderului.

 Este important pentru broastele testoase sa fie supuse la o racire inainte de hibernare. In mod ideal, aceasta ar trebui sa inceapa imediat dupa verificarea de pre-hibernare:

  • In primele 7-10 zile broasca testoasa ar trebui sa fie mentinuta la temperaturi normale de acvariu, trebuie spalata in fiecare zi si hranita in mod normal.
  • Pentru urmatoarele 7-10 zile, broasca testoasa ar trebui sa fie adusa la temperatura camerei. Hranirea ar trebui sa fie oprita, dar sa continuati cu baia zilnica.
  • Pentru ultimele 7-10 zile, broasca testoasa poate fi pastrata intr-un garaj sau sopron si nu ar trebui sa fie spalata sau hranita.


Dupa aceste zile, broasca testoasa ar trebui sa fie gata pentru a intra in unitatea de hibernare!
In timpul hibernarii, testoasa ar trebui sa fie cantarita, la interval de o saptamana. Acest lucru permite monitorizarea testoaselor si, de asemenea, o oportunitate pentru schimbarea aerului in frigider. De obicei, se poate observa o pierdere in greutate mica, in prima saptamana sau doua. Daca aceasta continua sa piarda in greutate dupa a treia saptamana, atunci broasca testoasa ar trebui sa fie scoasa din hibernare si consultata de un veterinar.

Cat timp ar trebui sa dureze de hibernarea?

Acest lucru depinde intr-o mica masura de varsta broastei testoasa. Cele mai multe pareri nu recomanda hibernarea testoaselor in prima iarna a existentei lor. Prima hibernare ar trebui sa fie de doar 6 saptamani. Ulterior, perioade de 2-3 luni sunt cele mai adecvate. Hibernarea de trei luni ar trebui sa fie maxima absoluta.


Dupa hibernare

La sfarsitul perioadei de hibernare, acvariul ar trebui sa fie pregatit, adus la temperatura corecta si broasca testoasa pusa in el. Broasca ar trebui sa fie scaldata in apa calda zilnic si alimentata  a doua zi de dupa ce produsele au fost incalzite. Cele mai multe testoase vor manca in termen de cateva zile de dupa hibernare. Daca nu mananca in termen de doua saptamani sau in cazul in care apar letargice si bolnave, ar trebui consultat un medic veterinar. Chiar daca testoasele se prezinta bine dupa hibernare, o analiza post-hibernare ar trebui sa fie efectuata in primavara. Acest lucru va fi similar cu verificarea de pre-hibernare descrisa mai sus.

 

 

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul