Log in
actualizat: 4:41,4 Aug 2023 Europe/Bucharest

Cum sa aveti grija de broasca testoasa leopard

Broasca testoasa leopard este a doua broasca testoasa ca marime in Africa, pe primul loc situandu-se broasca testoasa Sulcata. Aceste broaste testoase adorabile se gasesc de-a lungul marginii de sud a Saharei si in sudul Africii din Sudan pana in Etiopia. Broastele testoase leopard locuiesc in desertul arid fierbinte, in zone cu tufarisuri sau in savana.

 

Reproductia

In momentul in care survine reproducerea, o femela poate depune pana la sase cuiburi intr-un an, fiind depozitate opt pana la 10 oua. Ouale ar trebui sa fie tinute in vermiculit la 28ºC, cu o umiditate cuprinsa intre 70 si 80%. Eclozarea apare dupa 180 de zile de la incubatie.

Ingradirea

Broastele testoase leopard adulte ar trebui cazate in exteriorul casei, la caldura, daca este posibil, intr-un loc uscat. Temperatura pe timp de zi ar trebui sa varieze intre 26 si 29ºC, cu un punct maxim de 32-35 ºC. Temperatura pe timp de noapte ar trebui sa nu scada sub aproximativ 24ºC.

Cazarea in exterior

Locurile de cazare imprejmuite ar trebui protejate de pradatori, cu ajutorul unor plante ornamentale. Boxele care sunt in aer liber ar trebui sa includa locuri de refugiu din piatra, precum si locuri cu umbra si pentru ascuns.

Broasca testoasa leopard nu hiberneaza si acesteia ar trebui sa i se ofere incalzie suplimentara in momentul in care temperaturile scad sub 15ºC. Locul de cazare ar trebui sa fie ridicat de la sol. Tampoane de incalzire pentru fatare (paturi pentru porc) si incalzitoarele ceramice pot fi suspendate de tavan pentru a putea mentine temperatura calda.

Cazarea in interior

Pentru eclozarea corespunzatoare trebuie asigurat un acvariu de 151-284 litri cu dimensiunile de 1.2 m pe 0,6 m.

Un acvariu ar trebui sa includa un incalzitor sub acesta, lampi de incalzire si lumina cu spectru larg (UVB).

Substratul ar trebui sa fie constituit dintr-un amestec de pamant cu turba, mulci de chiparos sau o bucata de gazon. Avand in vedere ca cele mai multe reptile sunt pasibile sa manance asternutul, evitati utilizarea scoartei de copac, a nisipului, a meiului, a cojilor de nuca sau al oricarui substrat care este suficient de mic pentru a fi ingerat. Puneti un bol de apa in incinta tarcului care sa fie suficient de mare pentru imbaiere. Puneti broastele testoase intr-un bol larg cu apa calda de doua ori pe saptamana timp de 10 minute pentru a stimula aportul de apa si defecarea.

Alimentatia

Broastele testoase leopard au nevoie de o dieta cu un continut ridicat de fibre, aceasta constand in principal in ierburi mari, cu frunze, bogate in calciu, vitamina A si vitamina C precum partile verzi ale papadiei, varza verde, guliile verzi, mustarul chinezesc, salata romana, escarolele, andivele si salata cu frunze rosii. Evitati folosirea napului si a spanacului, avand in vedere ca acestea cupleaza calciul din dieta si, prin urmare, impiedica absorbtia. 

Salata iceberg nu contine valorile nutritionale necesare. Limitati cantitatea de legume care au o cantitate mare de apa. Mararul, menta, coriandrul si patrunjelul sunt niste delicii. Broastele testoase leopard agreeaza atat petalele cat si florile, astfel incat este bine sa incercati plantele de hibiscus, trifoi, papadie si frunze din vita de vie fara pesticide si ierbicide. Pulberea de legume impreuna cu pudra de calciu cupleaza vitamina D3. Se poate amesteca un supliment vitaminic cu mancarea pentru a ajuta la imbunatatirea nivelurilor de vitamina A din dieta. Apa proaspata ar trebui sa fie disponibila tot timpul.

Probleme generale

Orice modificare a apetitului sau a defecarii ar trebui luate in calcul si ar trebui sa sunati medicul veterinar. 

Aceste probleme includ:

  • hipocalcemia si boala metabolica osoasa
  • pietre ale vezicii urinare
  • boala respiratorie
  • deshidratare
  • leziuni ale ochiului
  • dieta carentata
  • constipatia
  • cresterea anormala a carapacei

Informatii despre crestere si alimentatie

 

Idei sumare despre Geochelone pardalis

 

- Media de viata: in medie 20-50 de ani

- Media greutatii: femele 13.6 kg; masculii pana la 20 kg.

- Lungimea carapacei: 30-51 cm

 

Ultima modificareLuni, 04 Martie 2019 19:35
Stefan Alexandru

Editor colaborator Revista Veterinarul