Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Agresivitatea provenita din durere la pisici

„Pisica mea ce sufera de artroza haraie si suiera atunci cand o ridic de jos sa ii administrez medicamentele. Nu vreau sa o ranesc si nici sa fiu ranit, insa trebuie sa ii administrez pastilele", ne-a scris un cititor al revistei.

O pisica careia ii displace sa fie atinsa intr-o zona dureroasa poate manifesta agresivitate provenita din durere, printr-o incercare de a va impiedica sa o luati in brate. Aceasta reactie se poate asocia si cu o experienta neplacuta din trecutul acesteia. De exemplu, o pisica a carei coada a fost candva prinsa in usa, va continua sa manifeste repulsie fata de orice atingere a cozii, chiar si mult timp dupa disparitia durerii. 

Calmarea sau ameliorarea durerii reprezinta cea mai buna metoda de rezolvare a acestei probleme. Totusi, precum pisica cu artroza descrisa mai sus, aceasta va trebui mai intai manevrata pentru a-i putea fi tratata durerea. In acest caz, manevrati-o cu cat mai  multa grija, purtati manusi daca este necesar, si recompensati-o cu delicatese pentru a va asocia atingerea cu o gustare delicioasa. Daca se manifesta agresiv atunci cand o tineti in brate, nu o recompensati cu cuvinte blande si cu mangaieri; aceste gesturi ii vor da de inteles ca atitudinea ei agresiva este acceptabila pentru dvs. La final, intrebati medicul veterinar ce medicamente ii poate recomanda animalului pentru a-i mai calma durerea.

  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/