Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Agresivitatea redirectionata la pisici: Pisica ma zgarie, cand se uita pe geam

Uneori, atunci cand imi abordez pisica in timp ce sta pe pervazul geamului si priveste afara, aceasta se intoarce catre mine si ma zgarie, fara sa o provoc. De ce se intampla acest lucru?

Redirectionarea agresivitatii are loc de obicei atunci cand o pisica este intrigata de un stimul din mediu, insa intervine un alt animal sau om. In exemplul de mai sus, o pasare aflata pe partea cealalta a geamului este posibil sa-i fi starnit interesul pisicii, insa proprietarul a devenit in mod neasteptat victima acestei intentii, in locul pasarii. Pisicile care manifesta agresivitate redirectionata pot sa haraie in timp ce se deplaseaza; parul li se infoaie, coada li se agita frenetic, iar pupilele li se dilata. 

Evitati sa intrati in contact cu animalul pana cand acesta se calmeaza. Interactiunea poate duce la vatamare, iar orice atentie din partea dvs., inclusiv pedeapsa fizica, i-ar putea incuraja comportamentul. Este necesar in acest caz sa va dirijati pisica catre o camera linistita si intunecata, pentru o „pauza"; daca este necesar, folositi o patura groasa si impaturita partial sau un placaj de carton pentru a va proteja impotriva ranilor. Intrati in camera periodic, aprindeti lumina, si amplasati pe podea un bol cu hrana. Daca pisica inca mai manifesta agresivitate, stingeti din nou lumina si iesiti din camera. Daca este calma, mangaiati-o si laudati-o.

Daca pisica dvs. a manifestat agresivitate redirectionata catre alta pisica din casa, repuneti animalele treptat in contact, numai dupa ce agresorul s-a calmat. Pozitionati pisicile in colturi opuse ale camerei si hraniti-le; daca este necesar, introduceti fiecare pisica in parte in cate o geanta de transport, pentru a fi in siguranta. Acest lucru va permite pisicilor ca fiecare dintre ele sa asocieze hrana cu prezenta celeilalte. Aceasta tehnica de modificare a comportamentului este importanta pentru mentinerea armoniei in casa; daca episoade de agresivitate severa redirectionata apar in mod regulat, pisicile se vor obisnui sa se lupte intre ele ori de cate cate ori se intalnesc.     

Veti putea fi capabil(a) sa preveniti episoadele de agresivitate redirectionata ale pisicii dvs. daca veti reusi sa identificati stimulul care ii declanseaza aceasta reactie. Totusi, daca acest stimul reprezinta un zgomot, un miros neplacut sau o imagine din afara casei, va trebui sa blocati interactiunea pisicii cu lumea de afara. Puteti instala la usa un covoras electric care sa furnizeze un soc electric usor si inofensiv sau puteti aplica banda adeziva pe pervazele geamurilor. Jaluzelele sunt, de asemenea, eficiente. Puteti descuraja accesul animalelor de afara in vecinatatea casei prin montarea unor sprinklere ce se activeaza prin senzori de miscare, prin inlaturarea hranitorilor pentru pasari si prin folosirea unor containere de gunoi cu inchidere etansa. 

Ca si o ultima optiune, puteti interveni in lupta dintre pisicile dvs. surprinzandu-le inca de la inceput folosind un pistol cu apa sau prin agitarea unui borcan cu monede. Acest tip de pedeapsa de la distanta va protejaza impotriva atacurilor acestora, iar daca veti folosi in mod consecvent aceasta tehnica, le puteti descuraja alte eventuale conflicte. 

Ultima modificareMarți, 19 Februarie 2019 10:28
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/