Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Ce se intampla cu pisoii de la opt saptamani la sase luni

De la 6 pana la opt saptamani: acesta este intervalul de timp cel mai potrivit in care un pisoi poate sa fie luat de la mama si fratii lui si sa fie introdus intr-o noua casa, desi ideal este sa se astepte pana cand pisoiul are cel putin opt saptamani. La aceasta varsta, pisoiul ar trebui sa poata sa aiba isi poata asigura singur nevoile, cel putin cele de baza. Intr-o casa noua, un pisoi poate fi speriat si se poate simti singur la inceput, dar el ar trebui sa fie capabil sa se adapteze. 

Imunitatea materna dispare, iar puii au nevoie de o serie de vaccinuri pentru protectia suplimentara impotriva anumitor boli. Expunerea naturala la virusi si bacterii provoaca boli , dar , de asemenea, stimuleaza producerea de anticorpi si creste imunitatea viitoare. 

Pisoii au nevoie de continut crescut de proteine, vitamine si minerale si exista hrana speciala pentru cresterea si dezvoltarea acestora  Ei sunt capabili sa manance atat hrana uscata, cat si umeda. 

De la opt pana la saisprezece saptamani 

Pe parcursul acestei perioade pisoii se adapteze la independenta lor si devin mai puternici si mai curiosi. Ei cresc rapid si, de obicei, castiga aproximativ un kg pe luna. Incep sa sara, sa se catere si sa zgarie tot ce prind in cale. Stapanii pot avea un mare impact asupra comportamentului pisoiului, prin educarea acestuia in aceasta perioada.

Vaccinarile si expunerea naturala continua sa contribuie la sistemul imunitar al pisoiului. In cazul in care nu sunt vaccinate, pisicile sunt foarte sensibile la virusuri, cum ar fi panleucopeniaa si leucemia felina, mai ales atunci cand acestea intra in contact cu la alte pisici care fost sau sunt bolnave. Au nevoie de o dieta speciala in continuarea, iar pisica in aceasta perioada va mananca din ce in ce mai mult . 

De la saisprezece la douazeci si opt de saptamani 

De la patru la sapte luni, pisoiul isi pierde dintii de lapte si ii cresc dintii permanenti. Comportamentele de muscat si mestecat se vor intensifica. Pe parcursul acestei perioade, este normal pentru pisici sa mestece tot ceea ce au in cale, inclusiv mainile si picioarele. Acestea continua consumul de alimente, atat uscate cat si umede in cantitate crescuta.

Blana animalului se indeseste si apare un interes deosebit in comportamentul de spalare si ingrijire proprie precum si in cel al zgariatului. Cele mai multe pisici nu ating maturitatea sexuala comportamentala decat dupa varsta de sase luni, dar ele pot fi mature fizic inainte de aceasta varsta. Pisoii ce au posibilitatea sa iasa afara la aceasta varsta vor incepe sa hoinareasca mai departe, pentru perioade mai lungi de timp. 

Ultima modificareMiercuri, 23 Ianuarie 2019 15:17
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/