Log in
actualizat: 4:24,20 May 2023 Europe/Bucharest

Cand este o pisica considerata batrana

Stabilirea varstei inaintate la pisici - cand devine o pisica "batrana" este o intrebare pe care o primim foarte des prin email de la cititorii nostri. 

 

In timp ce majoritatea oamenilor doresc sa isi aminteasca de pisicile lor ca fiind acei pisoi pufosi pe care i-au adus acasa la o varsta frageda, acestea nu raman, insa, tinere pentru totdeauna. Cea mai buna metoda pentru a va mentine pisica cat mai sanatoasa pe parcursul vietii, consta in recunoasterea semnelor de imbatranire si in informarea dvs. cu privirea la diversele boli care pot afecta pisicile senescente. 

Ce este o „pisica senescenta?”

„Desi multe recenzii sustin faptul ca sapte ani umani echivaleaza cu un an din viata animalelor, marimea animalului dicteaza posibilitatea folosirii acestei reguli”, sustine Drd. Dr. Heidi Lobprise, diplomat al Colegiului American de Stomatologie Veterinara si purtator de cuvant al Societatii Internationale de Geriatrie Veterinara (International Veterinary Senior Care Society). De cele mai multe ori, pisicile pot fi considerate ca facand parte din categoria seniorilor intre varsta de sapte si zece ani. 

Conform Jurnalului Asociatiei Americane a Clinicilor Veterinare (Journal of the American Animal Hospital Association), termenul de “senior” descrie un animal in varsta, insa varsta exacta de la care poate fi inclus in aceasta categorie, poate varia. Alte semnalmente, precum specia, rasa si starea de sanatate a organelor interne, pot, de asemenea, sa ajute la stabilirea categoriei de varsta in care se afla animalul.

„Termenii de geriatric si senior difera, de asemenea”, sustine Dr. Lobprise. In timp ce o pisica este considerata senior, aceasta poate fi sanatoasa sau poate doar sa inceapa sa exprime semne de imbatranire. Animalele geriatrice se afla in categoria terminala a varstei senectutii, suferind adesea de mai multe probleme de sanatate. 

Ultima modificareMiercuri, 09 Ianuarie 2019 16:33
  • Ustensile necesare: Nespecificat
  • Activitate necesita specializare?: Nespecificat
  • Recomandarea noastra: Saloane de ingrijire
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/