Log in
actualizat: 7:48,21 Mar 2023 Europe/Bucharest

Cainii pot proteja impotriva eczemelor juvenile si a astmului

Protectia impotriva eczemelor se reduce pe masura ce copiii cresc. Doua noi studii arata faptul ca ar putea exista chiar mai multe motive sa va iubiti cainii, deoarece acestia asigura un efect protector impotriva eczemelor si astmului.

„Ce catel bun!” Doua studii ce au fost prezentate in cadrul Adunarii Stiintifice Anuale organizate de Colegiul American de Alergologie, Astm si Imunologie (American College of Allergy, Asthma and Immunology / ACAAI), arata ca ar putea exista chiar mai multe motive sa ne iubim cainii. Primul studiu arata ca bebelusii nascuti intr-o familie ce a detinut un caine in timpul sarcinii beneficiaza de protectie impotriva eczemelor alergice, desi efectul protector se atenueaza dupa varsta de 10 ani. Un al doilea studiu arata ca un caine poate conferi un efect protector impotriva astmului, chiar si copiilor alergici la caini. 

„Desi eczemele sunt frecvente la copii, multi oameni nu stiu ca o simpla eczema poate progresa pana la alergie alimentara, alergii respiratorii si astm”, sustine alergologul Gagandeep Cheema, masterand ACAAI si autor principal al studiului. „Dorim sa aflam daca exista un efect protector conferit de un caine, care sa incetineasca aceasta evolutie a afectiunii.”

Studiul a examinat perechi formate din mama si copil, expuse la un caine. „Expunerea” se traduce prin tinerea in casa a unuia sau mai multor caini timp de cel putin o ora pe zi. „Am descoperit ca expunerea unei femei gravide la un caine inainte de a naste este asociata cu un risc semnificativ mai scazut de dezvoltare a eczemelor pana la varsta de 2 ani, insa acest efect protector dispare pe la varsta de 10 ani”, sustine alergologul Edward M. Zoratti, masterand si membru al ACAAI, dar si co-autor al studiului.

In cadrul celui de-al doilea studiu, cercetatorii au examinat efectele a doua tipuri diferite de expunere la caini a unor copii cu astm din Baltimore. Primul tip de expunere s-a realizat la proteina, sau alergenul, care afecteaza copiii alergici la caini. Al doilea tip de expunere s-a realizat la anumite elemente, precum bacteriile, pe care un caine le poate transmite. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca expunerea la elementele ce pot fi transmise de catre aceste animale poate avea un efect protector impotriva simptomelor astmului.  Insa expunerea la proteinele alergenice ar putea duce la exprimarea mai multor simptome specifice astmului la copiii din mediul urban alergici la caini.

„Printre copiii astmatici din mediul urban care erau alergici la caini, petrecerea timpului alaturi de un caine poate fi asociata cu doua efecte diferite”, sustine Po-Yang, masterand in domeniul Sanatatii Publice si autor principal al studiului. „Pare sa existe un efect protector impotriva astmului in cazul expunerilor la caini care nu sunt asociate cu un alergen, dar si un efect negativ in cazul expunerii la un alergen asociat cu cainele. Cercetatorii cred ca contactul unui copil cu alti factori decat cei reprezentati de alergenii asociati cu cainele, precum bacteriile sau alte elemente necunoscute, poate asigura un efect protector asupra sanatatii copilului. „Totusi, expunerea la alergenii asociati cainilor ramane o problema majora in cazul copiilor alergici la caini”, sustine Dr. Tsou.

Oamenii alergici la caini trebuie sa se sfatuiasca cu un alergolog despre cum pot reduce gradul de expunere la aceste animale. ACAAI ofera sfaturi suplimentare pentru cei alergici la caini si care tin in casa un astfel de animal:

  • Tineti-va cainele departe de dormitor si limitati-i accesul la doar cateva camere. Insa trebuie sa retineti faptul ca mentinand cainele intr-o singura camera nu veti limita limita prezenta alergenilor doar in incaperea respectiva.
  • Dupa ce va mangaiati sau imbratisati cainele, spalati-va pe maini cu apa si sapun.
  • Filtrele cu eficienta ridicata pentru particule (HEPA) care functioneaza constant intr-o sufragerie sau dormitor pot reduce nivelul de alergeni in timp.
  • Si utilizarea frecventa a unui aspirator eficient in acest sens sau a unui sistem central de aspiratie poate reduce nivelul alergenilor.
  • Aplicand cainelui o baie generala cel putin o data pe saptamana se poate reduce nivelul particulelor alergogene din aer.

Ultima modificareJoi, 15 Noiembrie 2018 10:26
Monica Nita

Editor Revista Veterinarul 

Clinica SMV The Vets

Telefon: 0738 438 387

Email: clinica.13@thevets.ro

Web: http://www.thevets.ro/